Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Keress és találj…!

Önismereti cikksorozatunk következő bejegyzése.

A fél életünket kereséssel töltjük. Hol társat, hol lakást, hol állást keresünk. ( Na meg kulcsokat, legó alkatrészeket és fél pár zoknikat…) Keresünk mert újat szeretnénk, vagy jobbat, vagy csak valami mást. Hadd osszam meg veletek az álláskereséshez kapcsolódó gondolataimat.
keress 1 kép
Mindenki ismeri a folyamatot:  önéletrajz, hirdetések, várakozás, interjúk, várakozás, válasz.  Ez a folyamat kívülről nézve. S hogy mi zajlik bennünk?
A legtöbb cikk, azzal foglalkozik,hogy jól el tudd adni magad. Hogyan tálald mindazt, ami benned megvan. De a folyamat korábban kezdődik, ott hogy eldöntöd milyen munka való neked? A munkáltatónak is és neked is jobb, ha nem rövid távon gondolkodsz. A másik oldalt persze nem ismerheted, de hidd el sokat segít ha már önmagaddal tisztában vagy.
Az álláskeresés, csakúgy mint a társkeresés kemény szembenézés önmagunkkal. Elvárások és kompromisszumok. Adok-kapok. Alkalmazkodás és elfogadás.
keress 2 kép
Az első megmérettetés az önéletrajz.
(A régi CV-t időnként, nem árt felfrissíteni. Formailag és tartalmilag is.)
Ott látod egy lapon az életed. Iskolák,tanulmányok, erősségek, képességek, tapasztalatok – és bizony a sorok között a hiányosságok. Mérlegen az életünk és az önbecsülésünk.
Hogy is férne el egy rövid felsorolásba minden tudásunk amit életünk során szereztünk? Sehogy. Viszont otthon, magunknak érdemes összeszedni és leírni (!) mindazokat a tapasztalatokat amiket összegyűjtöttünk, de meghaladják a CV kereteit.
Valaki egyszer azt mondta, hogy egy könyvet mindenki tud írni: az életéről.
Régen naplónak hívták, ma blognak de a lényeg nem változott: Leírva és megfogalmazva tudatosul bennünk leginkább, hogy milyenek is vagyunk. Mit szeretünk és mi motivál bennünket. Emlékeztet a meglévő tudásunkra, így talán elkerüljük az ismételt kudarcokat. Felismerjük a csapdákat, hoppá! itt már jártam.
Ha ingatag alapokon áll az önbizalmad, akkor egy egy elutasító válasz,könnyen a padlóra küldhet, pedig ez nem erről szól.  Ez nem egy minősítés, csak éppen nem passzolsz az adott munkáltatóhoz / munkához. Ilyenkor jön jól az otthoni felsorolás.

Milyen kérdéseket kell feltenned magadnak, hogy elkerüld a felesleges kudarcokat? Íme néhány:

  • Mi a valódi oka annak,hogy váltani szeretnék?
  • Mivel nem vagyok elégedett?
  • Milyen változás kellene ahhoz, hogy  a jelenlegi munkahelyemmel elégedett legyek?
  • Ha ez a változás megtörténne, vajon akkor maradnék?

Pár őszinte válasz sokat segíthet abban, hogy elkerüljük a felesleges kudarc helyzeteket.

“Aki keres, majdnem biztosan talál, csak nem éppen mindig azt, aminek a keresésére indult.” Tolkien


Fekete Edina Katalin
Life coach / életvezetési tanácsadó

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading