Minden ami Sopron

2023. 06. 01. csütörtök

Tünde

SOPRON
Borult

Civil zóna

Madarak égen, földön, sőt víz alatt

A Birdo Az év madárfotósa 2022 fotópályázat díjnyertes képeinek kiállítása Sopronba érkezett.

kiskacsa_vadaszik_SON04234

A Birdo Az év madárfotósa 2022 fotópályázat díjazott fotói március 15-ig láthatóak a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ második emeleti kiállítóterében. A magánszemélyek kezdeményezésére 2022 tavaszán indult, kétfordulós fotópályázatra közel 3000 fotót nevezett be 344 pályázó. A fotópályázat eredményhirdetését a tatai Vadlúd Sokadalom napján 2022 november végén tartották.

A Birdo Az év madárfotósa 2022 fotópályázat díjnyertes képeiből összeállított kiállítás Tatán, a díjátadó helyszínén debütált, ahol az eredetileg egy hónapra tervezett időszakot a nagy érdeklődésre tekintettel egy hónappal meghosszabbították. A kiírók szeretnék, hogy ezeket a fotókat minél többen láthassák az országban, ezért vándorkiállítást indítottak. Ennek első állomása Sopron, itt 29 izgalmas madárfotót tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállításmegnyitón a kiírók elmondták, hogy elsősorban természetvédelmi elkötelezettségük áll a pályázat elindításának a hátterében. A kiállítást dr. Hadarics Tibor zoológus, állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület soproni helyi csoportjának szakértője nyitotta meg, aki azt hangsúlyozta, hogy a legérdekesebb, legszebb madárfotókhoz a kitartás, a türelem, a megfelelő felszerelés mellett elengedhetetlen a kiváló madárismeret. A jól elkapott pillanatokhoz tudni kell, hogy egy-egy madárfajnak mik a szokásai, milyen a mozgása, viselkedése.

A Birdo Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek a madarak a főszereplői. A pályázaton hangsúlyt kapott a természetvédelem, kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogadtak el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta.

A pályázatra 10 kategóriában, nevezési díj nélkül nevezhetett bárki. A madarak megjelenését, mozgását és életét bemutató kategóriák mellett (portré, részletek, viselkedés, repülés…) a művészeti megoldások bemutatására a kiírók létrehozták a MadArt kategóriát. A fiatalok önálló kategóriában versenyezhettek, a madárvédelmi projektek bemutatására pedig a Dokumentum-fotósorozat kategória volt hivatott.
A pályázat értékelését hét tagú zsűri végezte, elnöke Imre Tamás, NIKON nagykövet, természetfotós volt. A második fordulóba összesen 462 fotó és 4 fotósorozat jutott be, a szakmai zsűri tagjai egymástól függetlenül pontozták a képeket, és az összesített pontszám adta ki a végeredményt. Kategóriánként 5 fotót díjaztak, az 1-3 helyezett mellett 2 magasra értékelt fotót. A Dokumentum fotósorozatban egy első díjat adtak ki. A pályázat emellett három összesített fődíjat adott ki. A fotópályázat összesített fődíjasa, a Birdo Az év madárfotósa 2022 cím birtokosa az a pályázó lett, aki a legtöbb kategóriában helyezett pályaművet nyújtott be és összesítve a legmagasabb pontszámot érte el. A Birdo Az év ifjú madárfotósa 2022 címet az érdemelte ki, akinek az Ifjúsági kategóriába benevezett portfoliójából legalább két fotó helyezést ért el, és ezek közül az egyik az első vagy második helyen végzett. A Birdo Az év madárfotója 2022 képet a legmagasabb pontszámú képekből a zsűrielnök és a fotópályázat kiírói választották ki.

A Birdo Az év madárfotósa 2023 kiírása április elején indul.

További információk: https://birdo-azevmadarfotosa.hu/hu

A Birdo Az év madárfotósa pályázat szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin.

 • Adománygyűjtés Selmecbányáért

  Adománygyűjtést indított a selmecbányai tűzvész kárainak helyreállításáért a Miskolci Egyetem és a Soproni Egyetem.

 • Könyvcserebere a Gyermekkönyvtárban

  Március 21-én várják a Gyermekkönyvtárban a megunt, el nem olvasott könyveket.

 • Sopron anno - mostantól a város utcáin is!

  Az idén 11 éves Sopron anno-val, az eddig honlapként és Facebookos oldalként működő civil kezdeményezéssel mostantól már Sopron utcáin is találkozhattok!

 • Jamber, idén is!

  Második alkalommal rendezi meg a HofferSuli egyesület Brennbergbányán a Zenés(z) Pikniket, ahol közönség megismerkedhet Sopron zenész generációinak legfiatalosabb formációival.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading