Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Life coaching

Időszakonként jelentkező rovatunk segít szembenézni a hétköznapok kihívásaival.

Egyre többet hallhatjuk a kifejezést: Life coaching. Sokan tudni vélik mit jelen, mások sejtik, de a többség nem tudja mit is jelent valójába, mi is a lifecoach dolga.
Talán egyszerűbb megfordítani a dolgokat, könnyebb arról az oldalról megközelíteni,hogy mi NEM a coaching.

lifecoach2

Nem terápia, mivel a coach kliensei nem küzdenek pszichológiai vagy pszichiátriai betegségekkel, egészséges emberek, akik egy adott életterületen elakadtak vagy szeretnének továbbfejlődni a coaching segítségével. A coaching nem a múltra koncentrál,hanem a jelenre és a jövőre. A terápiában a “miért”, a coaching során a”hogyan” a változáshoz vezető kérdés.

Nem tanácsadás, hisz a tanácsadó megmondja a kliensének,hogy mit tegyen a hatékonyabb teljesítmény érdekében konkrét tanácsokkal, információkkal segít. Ezzel szemben a coach nem ad tanácsot, hanem arra ösztönzi a kliensét, hogy a megtalálja a saját válaszait, megoldásait. Segít megtalálni a valódi célokat és támogatja kliensét abban, hogy el is érje azokat.

Nem mentorálás, mert a mentorálás során egy magasabb szakmai tapasztalattal rendelkező személy segít a fejlődésben.  A coachingban két egyenrangú partner találkozik. A coach tudása révén képes segíteni olyan helyzetekben is, amiben a kliense jártasabb esetleg, mint ő maga – pontosan azért, mert a megoldást a kliensből kell kihozni a coaching folyamat során, nem a coachból.

Nem baráti kapcsolat. A baráti kapcsolat alapja a kölcsönösség, a coaching során csak a kliens problémájával foglalkoznak, a coachéval soha, egy baráti beszélgetéshez képest strukturált maga a folyamat.

lifecoach3

 

A life coaching egy professzionális kommunikációra épülő, személyre szabott fejlesztő folyamat, ami segít tisztázni a helyzetet és a lehetőségeidet. Segít egy beragadt élethelyzetből kimozdulni, megtalálni az erősségeidet, felfedezni az igazi vágyaidat és megtalálni a hozzájuk vezető utat. A coach, az a személy, aki segít ezen a folyamaton végigmenni. Egy mentális személyi edző, aki csak rád figyel, előítéletek nélkül. Főleg kérdésekkel, különböző eszközökkel, időnként tesztekkel . A folyamat közben megfogalmazzuk a célt, ami mindenkinél más és más, hisz az aktuális dilemmához igazodik de mindegyikben van valami közös:

Egy boldog, kiegyensúlyozott személyiség képe, aki képes szembenézni a problémákkal és meg is tud velük küzdeni.

A területek ahol a life coach tud segíteni:

magánéleti nehézségek
munkahely váltás problémaköre
időgazdálkodás avagy „káosz­kezelés”
magánélet – munka egyensúly megteremtése
konfliktushelyzet
személyes fejlődés, önmegvalósítás
önbizalom növelése, pozitív önkép erősítése
ha nem látja merre tart az élete
minden olyan területen, ami a mindennapjaiban szorongást vagy feszültséget okoz

A folyamat hossza mindig az adott problémához igazodik. Ez általában kéthetente egy, másfél órás beszélgetést jelent. Minimum 3, de nem több mint 10 alkalommal. A coaching elsősorban azoknak tud segíteni, akikben már megérett a vágy a változtatásra és az elhatározás arra, hogy ezért tenni is hajlandóak.

lifecoach4

Ha a téma felkeltette az érdeklődésedet esetleg valamelyik írásomban magadra ismertél, vagy csak további kérdésed lenne vagy kipróbálnád a coachingot, az alábbi elérhetőségen tudod felvenni velem a kapcsolatot:

Fekete Edina Katalin
email: edinafekete.lc@gmail.com

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading