Minden ami Sopron

2023. 09. 30. szombat

Jeromos

SOPRON
Borult

Civil zóna

Life Coaching – Az első találkozás

Honnan tudom, hogy coach-ra van szükségem? Milyen az első találkozás?

Az előző rovatban megvizsgáltuk, hogy mi a coaching, pontosabban azt, hogy mi nem az. Most, hogy ezt tisztáztuk, coachunk bemutatja, hogyan is zajlik az első találkozás a coach és a kliens között. Ez általában mindig egy semleges helyen történik, például egy kávézóban, hogy kötetlenül tudjanak kicsit beszélgetni és egymást megismerni.


 

Ahogy a privát életben is, itt is sokféle első találkozás létezik.

Van aki konkrét kérdéssel, dilemmával jön ami felgyorsíthatja a folyamatot. De nagyon sokan vannak, akik csak azért jönnek, mert valami homályos nekik, vagy van egy nem megfogható rossz érzésük, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor kicsit hosszabban beszélget a két fél egymással, hogy kiderüljön mi is a probléma, vagy van e baj egyáltalán. :)

szeretet-300x214
Több kérdést is kaptam azzal kapcsolatban, hogyan is zajlik egy coaching beszélgetés. Mivel az ülésen elhangzott dolgokra szigorú titoktartás vonatkozik a coach részéről, ezért csak nagy vonalakban mesélek.
Első találkozás, 35 körüli csinos nő, kicsit zavarban van,de mosolyog:

 • ­­Hogy érzed magad?
 • ­­Köszönöm jól. Boldog vagyok, úgy érzem rendben van az életem.
 • ­­Ezt nagyon jó hallani. Miért szerettél volna találkozni velem?
 • ­­Kíváncsi voltam, hogy mi ez amit csinálsz, mire jó?
 • ­­A coachingot nem én “csinálom” tulajdonképpen, hanem ez egy folyamat, amiben ketten veszünk részt. Beszélgetünk, én főleg kérdezek, te válaszolsz és a válaszok segítségével  közelebb jutsz ahhoz a kérdéshez , problémához ami foglalkoztat.
 • ­­ Mi van ha nincs semmi problémám? Az én életem rendben van.
 • ­­Az egy nagyon jó dolog, örülj neki! De ha már eljöttél hozzám, azért kérdeznék pár dolgot, ha megengeded.
 • Rendben.
 • ­­ Van olyan terület az életedben, ahol változtatni szeretnél? Vagy ahol fejlődni szeretnél?
 • ­­Nem igazán, most minden így jó, ahogy van. A kislányom oviba jár, hamarosan iskolás lesz. A párom sokat dolgozik, de boldogan élünk.
 • ­­ Ez a harmadik mondatod, amiben ezt bizonygatod: engem akarsz meggyőzni, vagy magadat ?

Egy rövidebb szünet után, el kezdte sorolni,hogy mi mindenért hálás az életében. A család,a férj, a ház ahol élnek, a jó körülmények, a nyaralások…majd kibukott belőle egy fontos kérdés : Nem lenne szép tőlem ha ezek után nem lennék boldog, ugye?

szeretet-1
És itt jött egy fontos része a beszélgetésnek, hogy tisztázzuk az ő számára mit is jelent a boldogság? Mi teszi őt boldoggá?
Nem is gondolunk bele, hányféleképpen tudjuk kimutatni a szeretetünket.  Szóval, kedveskedéssel, ajándékokkal stb… S közben természetesnek vesszük, hogy a másik ugyanarra vágyik, mint mit. Úgy szeretjük, ahogy mi szeretnénk szeretve lenni. De a szeretet kifejezésében sem vagyunk egyformák.

Gary Chapmann, amerikai pszichológus volt az első aki ezt rendszerbe foglalta .A szeretenyelv kifejezés  tőle ered.  Ez tulajdonképpen egy kommunikációs eszköz, egy segítség arra, hogy  jobban megértsük egymást. Az eltérő nyelvet beszélő párok között,akár egy kommunikációs zavar is kialakulhat, annak ellenére hogy szeretik egymást!
G. Chapman  5 elsődleges szeretetnyelvet különböztet meg :

 • ∙ Ajándékozás
 • ∙ Elismerő szavak
 • ∙ Minőségi idő
 • ∙ Szívességek
 • ∙ Testi érintés

Arra, hogy kinek melyik az elsődleges szeretetnyelve, néha elég a megfigyeléseinkre támaszkodni, de egy  rövid teszt segítségével rögtön ki is deríthető. Kliensem is kitöltötte és meglepve tapasztalta,hogy  mennyire fontos számára a Minőségi idő, ami sajnos jelenleg hiányzik az életéből. Mivel a férje munkaideje adott, így más megoldás után kell néznünk. A  következő találkozásokon ezt fogjuk körüljárni .  A felismerés már megvan, ez az első lépés, hogy elkezdjük a munkát.

„Bármilyen is a házasságunk minősége a jelen pillanatban, mindig lehet javítani rajta.” Gary Chapman

szeretet-2


Ha ismersz olyat akinek úgy érzed szüksége van ezekre a gondolatokra kérlek küld tovább a cikket.
Ha felkeltette az érdeklődésedet és további kérdéseid lennének itt tudsz írni nekem:
Fekete Edina Katalin
Life coach ­életvezetési tanácsadó
email: edinafekete.lc@gmail.com

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading