Minden ami Sopron

2023. 06. 06. kedd

Norbert

SOPRON
Borult

Civil zóna

Hogyan szórakozzunk szülőként bűntudat nélkül? – Life Coach válaszol

A fesztiválszezonban nagyon sok ismerőssel / baráttal találkozhatunk, akik már gyermeket vállaltak, és amellett próbálnak kikapcsolódni. És amikor végre eljön a pár nap szórakozás ideje, mégsem tudnak igazán kikapcsolódni, mivel mindig azon jár az eszük, hogy mi lehet a gyerekkel, jól van-e, jó szülő-e, megengedheti-e magának a szórakozást, bulizást… stb. Ennek apropójaként szeretnénk megerősíteni minden szülőt, hogy igenis joga van a kikapcsolódáshoz és kell is!


Előző cikkemben már meséltem Nektek a 35 éves csinos anyukáról – nevezzük Karolinának –  most az ő történetét szeretném folytatni.

Az első alkalommal egy izgalmas felfedezésig jutottunk el, a szeretetnyelv teszt segítségével. A második találkozóra elmondása szerint nagyon készült,és hozta magával a férje által kitöltött tesztet is.  Mivel a találkozók között általában két hét telik el, így volt ideje kiolvasni az ajánlott  könyvet , ami rengeteg gondolatot indított el benne. Így aztán a beszélgetés jóval konkrétabb irányba tudott fordulni.

Sőt! A felismerés, hogy mennyire fontos lenne számára az együtt töltött idő máris változást hozott az életükbe.

Sok kisgyermekes anyuka érzi úgy, hogy csak az ő feladata a gyerek mellett lenni,és bűntudata van,ha más vigyáz rá egy olyan apróság miatt,hogy elmenjen fodrászhoz vagy moziba. Karolina esetében sem volt másként.  Pár évnyi szimbiózis után eljutottak arra a pontra, hogy a kislányt már nem is tudta másra bízni, annyira ragaszkodott az anyukájához. De! ezután a felismerés után valahogy csökkent benne  a belső feszültség, hogy “leadja” valakinek a kislányát, és láss csodát már a kicsi sem tiltakozott, hogy a nagymamával legyen egy délután.  A szoros kapcsolat  pozitívuma, hogy a gyerekek megérzik mi zajlik a szülő lelkében.  A pozitív változásokra ugyanúgy reagálnak mint a negatívakra. Így történhetett, hogy amint Karolina el tudta engedni a kislányát lelkisimeret-furdalás nélkül ez a kicsiben is elindított egy változást.  Az így kapott szabadnapot aztán mind a ketten örömmel töltötték.

Látszólag egyszerű ami történt, pedig egyike a legnehezebb dolgoknak megváltoztatni egy szokásunkat. Megvan a napi rutinunk és ez ad egy biztonságot. Épp csak az öröm, a szabadság öröme veszik el. Hogy szabad máshogy döntenem! Máshogy mint a szüleim, a családom, a barátaim vagy bárki elvárnák tőlem. Mert először magamnak kell megfelelnem és utána másoknak.

Ezután fogalmazta meg Karolina ,hogy számára a boldogság tulajdonképpen az,hogy megteremtse az egyensúlyt az életében.

Balance

Az egyensúlyt a rohanó napok és a közösen átélt percek között.

Az egyensúlyt a férje a kislánya és az ő háromszögében, ami lehet hogy egyszer majd négyszög, ötszög lesz..

Az egyensúlyt aközött amit ad,és aközött amit kap. És ez sokkal több annál, mint megelégedni időnként egy mozival, vagy hétvégével.

Ez egy tudatosan felépített egyensúly, amit elsősorban önmagában szeretne megtalálni.

A hogyan? lesz az a kérdés amit a következő időszakban meg kell válaszolnia.

A találkozó végén feltöltődve búcsúztunk el . Kölcsönösen sokat tanulunk egymástól is, ahogy minden kapcsolatunkban, beszélgetésben is, csak nem mindig vesszük észre.

Pedig egy jó beszélgetést arról lehet felismerni,hogy közben gondolatokat cserélünk.. olyan gondolatokat amik bár bennünk vannak, de valahogy egyedül mégsem tudjuk előhívni őket. Kell a másik ember, aki ezt előhívja,mint egy negatívot a fotós.

Mert egyedül csak a belső monológunkat mondjuk, ami körbe körbe jár …


Ha ismersz olyat, akinek úgy érzed szüksége van ezekre a gondolatokra kérlek küld tovább a cikket.

Ha felkeltette az érdeklődésedet és további kérdéseid lennének itt tudsz írni nekem:

Fekete Edina Katalin
Life coach ­életvezetési tanácsadó
email: edinafekete.lc@gmail.com

A rovat korábbi cikkei:

Life coaching – az első találkozás

Life coaching

Káosz a mindennapokban? – Tervezzünk az idővel!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading