Minden ami Sopron

2020. 07. 07. kedd

Appolónia

SOPRON
Borult
EURO
0

Bor/gasztro

Szereted a kávét? 2. rész

Kávés cikksorozatunk második része: a speciality kávék.

DSC_4448

A Museum Café vezető baristájával, Kovács Milánnal beszélgetünk.

Az előző részben a speciality kávékról kezdtünk el beszélgetni, mi is ez pontosan?

Ez egy nagyon bonyolult rendszer, ahol már a kávénövény ültetésétől a kávé lefőzéséig szigorú szabályokat kell betartani. Az erre hivatott szervezetek előre meghatározott szabványok szerint vizsgálják a speciality-jelölt kávékat, és csak az lehet a befutó, aki átmegy a formai kiértékelésen és a kóstolón: a maximális 100 pontból legalább 80-at kell elérnie a kávénak ahhoz, hogy kiérdemelje a specialty elnevezést. Ez egy nagyon komoly szűrő, amin tényleg csak a legjobb Arabica kávék képesek megfelelni.

Milyen más termékhez tudnád hasonlítani ezeket a kávékat?

Egyértelmű hogy a borokhoz, itt is meg van minden termőterületre jellemző fajta, annak ízvilágával. Sőt, a dűlőszelektált termelésnek köszönhetően azt is vissza tudom keresni, hogy melyik ország melyik városában, melyik családjának a kávé dűlőjén termett az a kávé. A bor és a kávé nagyon sok hasonlósággal bír. A bornak egyetlen előnye, hogy megtanultuk élvezeti cikként kezelni, míg a kávét igazából még csak most tanuljuk.

coffee-660401_1920

pixabay.com

 

Hol lehet fellelni ezeket a kávékat?

Magyarországon inkább a fővárosban történt pár éve egy kisebb kávé-forradalom, ami most is tart. Elkezdtek az olyan újhullámos kávézók megjelenni, akik a minőségi kávét magas szakértelemmel párosítva árulják, nem kis sikerrel. Ezek a kávézok ma is a szakma csúcsát jelentik.

Mi a helyzet a vidékkel?

Itt még egyelőre árnyaltabb a kép, de vannak próbálkozások, például Pécsett. De ha már itt tartunk had említsem meg – nem kis büszkeséggel – , hogy a szülővárosomban, Szekszárdon található az ország egyetlen olyan kávézója, amit a SCAE (Speciális Kávék Európai Szövetsége) által minősített szakmai stáb irányít, illetve többször is az év kávézójává választották.

Ha Sopront nézzük városunkban sajnos még nincs kifejezetten olyan kávézó, ami ezt az utat választotta volna, sajnos.

Mi lehet ennek az oka?

Mi magyarok elsősorban az olasz típusú agyonpörkölt kávéhoz vagyunk szokva, amit 2-3 cukorral édesítünk, ami koffein bombaként remekül hat, de élvezeti értéke nem sok van. Ehhez képest a specialty kávék csak 100% arabicaból készülhetnek, aminek a legnagyobb az aroma értéke, ez a magyar ízlésnek első kóstolásra furcsa lehet. Egy ilyen kávézó az amúgy is telített soproni piacon bátor dolog lenne, de hosszú távon azt gondolom megérné, hisz most ez a trend, ami hosszú évekre meg fogja határozni a kávézók világát. Így előbb-utóbb mi soproniak is bátran kísérletezhetünk a különböző kávés italokkal.

 

Innen folytatjuk…

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást a járvány után?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading