Minden ami Sopron

2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Táplálkozz okosan!

Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

vitaminokcikk

Szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok. Gyakran hallhatjuk ezeket a szavakat a táplálkozással kapcsolatos tanácsok, értekezések során. Ma már nem kell hozzá nagy ördöngösség, hogy ne csak finom, hanem egyben egészséges táplálékot vigyünk be a szervezetünkbe. Az úton segítségünkre lehetnek jól képzett szakemberek. „Azt gondolom, hogy manapság egyre nagyobb teret hódít a tudatos táplálkozás, ami egy nagyon pozitív előrelépés és hosszú távon a társadalom egészségét szolgálja. Az én célom és feladatom ebben, hogy megmutassam, hogy ez nem egy nehezen kivitelezhető dolog, olcsó, szezonális, friss alapanyagokból is lehet egészségesen táplálkozni.” – vall érezhető lelkesedéssel szeretett munkájáról Fülöp Lili dietetikus, a @lilivilaga instagram oldal megálmodója, akit nem meglepő módon a táplálkozással szorosan összefüggő ideális testsúly elérése kapcsán kérdeznek a legtöbben, de ez csak egy apró szelete a dietetikának. „Leginkább fogyással kapcsolatban érkeznek hozzám a kérdések, de mivel alapvetően endokrinológiai megbetegedésekkel (inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegségek stb.), és sportolókkal foglalkozom, így ezekkel kapcsolatosan érkezik a legtöbb megkeresés. Egy dietetikusnak is, mint akár egy orvosnak vagy más egészségügyi dolgozónak érdemes specializálódnia egy-egy területre, és abban a legmagasabb szintre kiművelnie magát, hiszen maga a táplálkozástudomány egy nagyon tág terület, nehéz naprakész maradni, ha az embernek szétszóródik a figyelme a tudományterületen belül.”

Lili a Soproni Darazsak Sportakadémia edzőivel és leány kosaras növendékeivel is napi kapcsolatban van, ahol nyitott fülekre találtak a tanácsai. „A sportakadémián a fiatal kosarasok edukációja és étkeztetése a fő feladatom, de emellett a stábtagokkal is szoros együttműködésben dolgozom. Az elmúlt fél év során csak pozitívumokról tudok beszámolni, a lányok rendkívül nyitottak a sporttáplálkozás irányelveire, szorgalmasan illesztik be a javaslataimat a mindennapjaikba és úgy látom, hogy a sportmenzán is összecsiszolódott már a közösség ízlése. A sportolói menüben nagy szerepet kapnak a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a minőségi szénhidrátok és fehérjék. Minden héten tartunk hal, főzelék és húsmentes napot is.” A sportakadémia láthatóan nagy hangsúlyt fektet a tudatos táplálkozásra, mely kapcsán egy videó-sorozatot is indítottak a youtube csatornájukon. Az első két részben a vitaminok és a fehérjék kerültek Fülöp Lili nagyítója alá, mely nem csak a sportolók számára szolgál hasznos információkkal. Mint megtudtuk, a közeljövőben főzni is láthatjuk Lilit a sportakadémia konyháján, ahol nap, mint nap biztosítják a megfelelő étkezést az ifjú kosarasoknak.

Mit hozhat a jövő? – tettük fel záró kérdésünket Lilinek. „A dietetikában nagy potenciál van, mindenképpen az egyénre szabottság irányába haladunk továbbra is, amelyet különböző genetikai kutatásokkal lehet a jövőben még speciálisabbra szabni. A bélflórával kapcsolatos kutatások rendkívül érdekesek és szintén nagy lehetőséget látok bennük.” • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

  Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

 • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

  „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading