Minden ami Sopron

2022. 01. 28. péntek

Károly,

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Táplálkozz okosan!

Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

vitaminokcikk

Szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok. Gyakran hallhatjuk ezeket a szavakat a táplálkozással kapcsolatos tanácsok, értekezések során. Ma már nem kell hozzá nagy ördöngösség, hogy ne csak finom, hanem egyben egészséges táplálékot vigyünk be a szervezetünkbe. Az úton segítségünkre lehetnek jól képzett szakemberek. „Azt gondolom, hogy manapság egyre nagyobb teret hódít a tudatos táplálkozás, ami egy nagyon pozitív előrelépés és hosszú távon a társadalom egészségét szolgálja. Az én célom és feladatom ebben, hogy megmutassam, hogy ez nem egy nehezen kivitelezhető dolog, olcsó, szezonális, friss alapanyagokból is lehet egészségesen táplálkozni.” – vall érezhető lelkesedéssel szeretett munkájáról Fülöp Lili dietetikus, a @lilivilaga instagram oldal megálmodója, akit nem meglepő módon a táplálkozással szorosan összefüggő ideális testsúly elérése kapcsán kérdeznek a legtöbben, de ez csak egy apró szelete a dietetikának. „Leginkább fogyással kapcsolatban érkeznek hozzám a kérdések, de mivel alapvetően endokrinológiai megbetegedésekkel (inzulinrezisztencia, pajzsmirigybetegségek stb.), és sportolókkal foglalkozom, így ezekkel kapcsolatosan érkezik a legtöbb megkeresés. Egy dietetikusnak is, mint akár egy orvosnak vagy más egészségügyi dolgozónak érdemes specializálódnia egy-egy területre, és abban a legmagasabb szintre kiművelnie magát, hiszen maga a táplálkozástudomány egy nagyon tág terület, nehéz naprakész maradni, ha az embernek szétszóródik a figyelme a tudományterületen belül.”

Lili a Soproni Darazsak Sportakadémia edzőivel és leány kosaras növendékeivel is napi kapcsolatban van, ahol nyitott fülekre találtak a tanácsai. „A sportakadémián a fiatal kosarasok edukációja és étkeztetése a fő feladatom, de emellett a stábtagokkal is szoros együttműködésben dolgozom. Az elmúlt fél év során csak pozitívumokról tudok beszámolni, a lányok rendkívül nyitottak a sporttáplálkozás irányelveire, szorgalmasan illesztik be a javaslataimat a mindennapjaikba és úgy látom, hogy a sportmenzán is összecsiszolódott már a közösség ízlése. A sportolói menüben nagy szerepet kapnak a friss zöldségek és gyümölcsök, illetve a minőségi szénhidrátok és fehérjék. Minden héten tartunk hal, főzelék és húsmentes napot is.” A sportakadémia láthatóan nagy hangsúlyt fektet a tudatos táplálkozásra, mely kapcsán egy videó-sorozatot is indítottak a youtube csatornájukon. Az első két részben a vitaminok és a fehérjék kerültek Fülöp Lili nagyítója alá, mely nem csak a sportolók számára szolgál hasznos információkkal. Mint megtudtuk, a közeljövőben főzni is láthatjuk Lilit a sportakadémia konyháján, ahol nap, mint nap biztosítják a megfelelő étkezést az ifjú kosarasoknak.

Mit hozhat a jövő? – tettük fel záró kérdésünket Lilinek. „A dietetikában nagy potenciál van, mindenképpen az egyénre szabottság irányába haladunk továbbra is, amelyet különböző genetikai kutatásokkal lehet a jövőben még speciálisabbra szabni. A bélflórával kapcsolatos kutatások rendkívül érdekesek és szintén nagy lehetőséget látok bennük.” • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

  „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

 • Megújul a Soproni Borvidék

  Míg a korlátozások növelik a távolságot az emberek között a Soproni Borvidék borászai mégis közelebb kerültek egymáshoz.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Hogy alakul 2021-ben a világjárvány?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading