Minden ami Sopron

2024. 12. 27. Friday

János

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Hogyan készítsünk jó kávét otthon?

Kávés sorozatunk harmadik része sokak számára érdekes lesz: tippek a jó otthoni kávéhoz!

Eddig a kávé termesztésével, forgalmazással és a speciality világával foglalkoztunk. De mi a helyzet azokkal, akik otthon fogyasztják a kávájukat?

Otthon is lehet jó kávét inni? Kérdésünkre most is Kovács Milán, a Museum Café vezető baristája válaszol.

DSC_4448

Lehet, sőt én mindig azt szoktam mondani: annál a feketénél, amit a vasárnapi ebéd után a nagymama készít és a család együtt fogyaszt el, nincs jobb. Lehet az a főzet bármilyen kávéból, abban a csészében benne van a jó kávé legfontosabb alkotóeleme: a szeretet.

De komolyabbra fordítva szót igen, ma már könnyedén tudunk akár a netről is kis kiszerelésű, jó minőségű kávét venni, amivel otthon bátran kísérletezhetünk.

Tudsz néhány tippet adni az otthoni kávékészítéshez?

Persze. Az első és legfontosabb: ha nem boltban vesszük a kávét, hanem kávézóban, akkor mondjuk el, hogy milyen géphez lesz az őrlemény – én itt most csak az úgynevezett kotyogóról beszélnék, ugyanis a legtöbb háztartásban ezt használják. Ez a módszer a gőznyomásos technológián alapul, így egy durvább őrleményt kell használunk, mint az espresso gépek esetében.

Ha beszereztük a megfelelő őrleményt, a következő lépés a víz. Használjunk inkább szénsavmentes ásványvizet, vagy forrásvizet de semmi kép se csapit. Ha van vízmelegítőnk, kicsit melegítsük elő a vizet. A szűrőkosárba tett kávét – én a kétszemélyes változatba körülbelül 15 gramm őrleményt teszek – soha ne tömörítsük vagy nyomkodjuk le, csak egyenletesen igazítsuk el.

Főzésnél a közepes lángot használjuk, így kisebb az esélye, hogy elég a kávénk. Végül a minél magasabb aroma- és minél alacsonyabb csersavtartalom érdekében a mokkafőzőt szedjük le a tűzről, amikor a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni. Ha így teszünk, valóban kotyogva fog a kávé lefőni, nem a vízgőztől sivítva. További apró trükk, hogy egyes kávéfajtáknál határozottan jót tesz, ha a szűrőkosárba tett őrleményt kicsit megszórjuk fahéjjal, ami segít kihozni a kávé aromáját.

coffee-690420_1920

Az elején említetted a kis kiszerelés vásárlását, ez fontos?

Igen az, mivel pörkölés után a kávé élettartama igen csak lerövidül, van egy általánosan elfogadott aranyszabály, miszerint a nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él – persze ez nem azt jelenti, hogy ez után a kávé megromlana csak jelentősen veszít minőségéből. Ráadásul ezt az intervallumot különböző aromacsomagolásokkal meg tudjuk hosszabbítani néhány nappal, órával. De azért érdemes kiszámolni, hogy a boltok polcain található őrölt kávék hányszor 3 perce „halottak”.

  • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

    Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

  • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

    „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

  • Táplálkozz okosan!

    Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

  • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

    Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

  • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

    Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading