Kávés sorozatunk harmadik része sokak számára érdekes lesz: tippek a jó otthoni kávéhoz!
Eddig a kávé termesztésével, forgalmazással és a speciality világával foglalkoztunk. De mi a helyzet azokkal, akik otthon fogyasztják a kávájukat?
Otthon is lehet jó kávét inni? Kérdésünkre most is Kovács Milán, a Museum Café vezető baristája válaszol.
Lehet, sőt én mindig azt szoktam mondani: annál a feketénél, amit a vasárnapi ebéd után a nagymama készít és a család együtt fogyaszt el, nincs jobb. Lehet az a főzet bármilyen kávéból, abban a csészében benne van a jó kávé legfontosabb alkotóeleme: a szeretet.
De komolyabbra fordítva szót igen, ma már könnyedén tudunk akár a netről is kis kiszerelésű, jó minőségű kávét venni, amivel otthon bátran kísérletezhetünk.
Tudsz néhány tippet adni az otthoni kávékészítéshez?
Persze. Az első és legfontosabb: ha nem boltban vesszük a kávét, hanem kávézóban, akkor mondjuk el, hogy milyen géphez lesz az őrlemény – én itt most csak az úgynevezett kotyogóról beszélnék, ugyanis a legtöbb háztartásban ezt használják. Ez a módszer a gőznyomásos technológián alapul, így egy durvább őrleményt kell használunk, mint az espresso gépek esetében.
Ha beszereztük a megfelelő őrleményt, a következő lépés a víz. Használjunk inkább szénsavmentes ásványvizet, vagy forrásvizet de semmi kép se csapit. Ha van vízmelegítőnk, kicsit melegítsük elő a vizet. A szűrőkosárba tett kávét – én a kétszemélyes változatba körülbelül 15 gramm őrleményt teszek – soha ne tömörítsük vagy nyomkodjuk le, csak egyenletesen igazítsuk el.
Főzésnél a közepes lángot használjuk, így kisebb az esélye, hogy elég a kávénk. Végül a minél magasabb aroma- és minél alacsonyabb csersavtartalom érdekében a mokkafőzőt szedjük le a tűzről, amikor a kávé elkezd a felső tartályban megjelenni. Ha így teszünk, valóban kotyogva fog a kávé lefőni, nem a vízgőztől sivítva. További apró trükk, hogy egyes kávéfajtáknál határozottan jót tesz, ha a szűrőkosárba tett őrleményt kicsit megszórjuk fahéjjal, ami segít kihozni a kávé aromáját.
Az elején említetted a kis kiszerelés vásárlását, ez fontos?
Igen az, mivel pörkölés után a kávé élettartama igen csak lerövidül, van egy általánosan elfogadott aranyszabály, miszerint a nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált három percig él – persze ez nem azt jelenti, hogy ez után a kávé megromlana csak jelentősen veszít minőségéből. Ráadásul ezt az intervallumot különböző aromacsomagolásokkal meg tudjuk hosszabbítani néhány nappal, órával. De azért érdemes kiszámolni, hogy a boltok polcain található őrölt kávék hányszor 3 perce „halottak”.