Avagy skót narancsos keksz (vigyázat, addiktív.)
Ennek az omlós-illatos skót narancsos keksznek a receptje állítólag egy gyerekeknek szóló szakácskönyvben is megjelent, úgyhogy az elkészítése tényleg nem igényel sokat látott cukrászmestereket. A formás kis csillagok mégis beragyogják a reggeli teázásokat, az esti filmezéseket, csinos csomagokban pedig ajándékként is nagy sikert arathatnak.
Hozzávalók:
– 45 dkg liszt
– 7,5 dkg búzadara
– 30 dkg vaj
– 2 narancs reszelt héja
– 6 evőkanál narancslé
– 15 dkg porcukor
Elkészítés:
A morzsatésztát összegyúrjuk: a liszt és dara keverékébe belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, és így összedolgozzuk. Ha kész a tészta, mehet befóliázva a hűtőbe kb. fél órára. Utána lisztezett deszkán félcentisre kinyújtjuk, a csillag alakú kiszúróval legyártjuk a kekszeket, és 170 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük.
A keksz persze más ízekkel is működhet, például a citromos, a gyömbéres vagy a levendulás is megérhet egy próbát.
Zene a sütéshez: