Minden ami Sopron

2024. 12. 21. Saturday

Tamás

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Nincs rossz bor, csak rossz pohár

Sopronban kápráztatta el közönségét a boros poharak koronázott királya, Georg Riedel.

DSC_2312

A Natura Vinotéka és a Borguru szervezésében 120 borkedvelő várta izgatottan október 13-át, hogy saját érzékszervein keresztül tapasztalja meg azt, hogy mennyire befolyásolja az íz-, és illatvilágot a pohár formája. Ezt a szomszédos Ausztriából, a világhírű Riedel Glass Company első számú embere, Georg Riedel kívánta bebizonyítani a kurzuson megjelenteknek, aki először tartott hazánkban nagyközönség számára előadást.

“Amit most tapasztalni fognak, az nem valamiféle hókuszpókusz, hanem tiszta fizika!” – hangzott el a bevezetőben a talpig úriember benyomását keltő Georg Riedel-től, akinek a kezében egy whiskey-t és egy szivart is el tudtunk volna képzelni. Lehet, hogy egy-egy nyugodt estén így is tesz, ezúttal azonban a bor, pontosabban az általuk kitalált speciális kialakítású poharak álltak a figyelem középpontjában.

DSC_2329

A kóstoláshoz a három pohárból álló, közel 26 ezer forint értékű Riedel Veritas szett állt rendelkezésre, melyet az est végén haza is vihettek magukkal a Solo Étteremben helyet foglalók. A vendégek előtt ezen kívül egy szintén egyedi kialakítású kólás pohár, két olasz és egy francia bor, illetve négy eltérő ízvilágú – fehér, chilis, narancsos, 70% kakaótartalmú – csokoládé sorakozott fel.

Elsőként nulla fokra lehűtött szénsavmentes vizek fogyasztásán keresztül tapasztalhattuk meg, hogy mind a három pohár a nyelvünk más részére irányítja a folyadékot. Belépőnek már erre is felkaptuk a fejünket, de ami utána jött, azt nehéz szavakba önteni! Pohárba annál inkább!

DSC_2314

A feltekeredett kígyóra emlékeztető dekantálóval való bűvészkedés után – bizonyos szögben tartva képtelenség belőle kiönteni a bort – Riedel úr lépésről lépésre haladva bizonyított be, hogy a különböző bortípusok fogyasztásakor mennyire meghökkentő jelentőségű a szőlőfajták tulajdonságait támogató poharak használata és hogyan befolyásolja a „testre” szabott pohár a borok élvezeti értékét. Tátva maradt a jelenlévők szája, amikor a hétköznapi műanyag pohárban a bornak egyáltalán nem volt illata, azt áttöltve a megfelelő boros pohárba, a nedű kinyílt, bejárva a levegőt. Ugyanilyen élményt adott a megfelelő pohárból, chilis csokoládéval elfogyasztott bor kettőse, melyet Georg Riedel tűzijátékként aposztrofált.

DSC_2337

A végére maradt egy buborékos vizsgálat is a jól ismert Coca-Cola bevonásával. Érdekes volt megfigyelni, mennyire máshogy dolgoztak a buborékok a Riedel speciális poharában, mellyel együtt az ital íze is a citrusosból a narancsos irányba váltott.

Aki szeretne megtudni többet a speciális poharakról, az látogasson el a www.riedel.com weboldalra, vagy a Várkerületen található Natura Vinotékába.



  • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

    Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

  • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

    „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

  • Táplálkozz okosan!

    Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

  • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

    Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

  • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

    Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading