Minden ami Sopron

2025. 04. 30. Wednesday

Katalin, Kitti

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Kékfrankos Most kiemelt vendég a Soproni Borvidék

A nagy sikerű Olaszrizling Október és Furmint Február mintájára a szervezők életre keltették a Kékfrankos Április Rendezvénysorozatot, melynek keretén belül a Nagy Kékfrankos Kóstoló program nyomán, számos helyen ebben a hónapban Sopron legnépszerűbb szőlő- és borfajtája került a figyelem középpontjába.

kf most2015. április 25-én 14:00 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, a Sofitel Hotelben a Nagy Kékfrankos Kóstoló rendezvény, amin több, mint 70 borász mutatja be legjobb kékfrankosát. Sopron 2007 óta a Kékfrankos fővárosa címmel büszkélkedik, így a soproni borászok számára egyértelmű volt, hogy a szombati sétálókóstoló nagyon jó lehetőség városunk hírnevének további fényesítésére. A budapesti kóstolón városunkat a Gangl Borászat, Jandl Borászat, Taschner Borház, Vinellér Ház, Winelife alkotta ötösfogat képviseli. Az eseményen a Soproni Borvidék kiemelt borvidékként vesz részt, amely kiemelt hellyel és sajtófigyelemmel jár.

 A kékfrankost a soproni poncichterek saját szőlőfajtájuknak érzik, a név kialakulását számos legenda övezi, amelyekből a legismertebb, hogy a napóleoni hadjárat idején 1809-ben francia katonák szállásolták be magukat a soproni gazdapolgárok, a poncichterek házaiba. A katonák feledve a háborús idők veszélyeit bőségesen itták a jó soproni bort. A boros gazdák hamar észrevették, hogy a francia katonáknak kétféle pénzük van, egy fehér színű háborús pénz, melyet Napóleon a hadi kiadások fedezésére készíttetett és egy kék színű pénz, mely még a békeidőkből származott és ezért értékesebb volt. A poncichterek legjobb boraikat csak a kék színű pénzért voltak hajlandóak kimérni. Amikor pedig fizetésre került sor annyit mondtak Napóleon katonáinak: kék frankot. A hagyomány szerint innen eredt a kiváló bor neve, így lett Kékfrankos, melyet azóta is így emlegetnek Európa szerte.

Akármennyire is szeretnénk, sajnos ez a legenda valószínűleg nem igaz, hisz a Soproni Borvidék egészen az 1800-as évek végéig fehérboros vidék volt és a vörös szőlők, köztük a kékfrankos is csak az 1900-as évek környékén kerültek előtérbe.

  • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

    Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

  • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

    „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

  • Táplálkozz okosan!

    Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

  • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

    Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

  • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

    Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading