Kristályosodik a méze? Tudta, hogy ez normális folyamat?
A mézzel kapcsolatban több tévhit is létezik, melyek eloszlatásában ezúttal is Horváth Antal méhész lesz a segítségünkre.
Sokan azt gondolják, hogy a „cukrosodás” a méz minőségének romlását, nem megfelelő minőségét jelzi. Hát nem!
“Minden méz kristályosodik!” – hívja fel az első tévhitre a figyelmünket Horváth Antal. “Egyes mézek (magas gyümölcscukor tartalmúak) lassabban kristályosodnak, mint például az akác. A (magas szőlőcukor tartalmúak) repce méz gyorsabban, akár 2-3 nap alatt beton keménységűre kristályosodik be.”
A mézek között vannak édesek, ízesek, fűszeresek, kesernyés, fanyarkás ízűek! A fajta mézeknek van egy jellegzetes, az adott fajtára jellemző íze. Az, hogy ez mennyire ízlik valakinek, egyéne válogatja.
“Sokszor találkozom a “tiszta méz” fogalmával” – folytatja a soproni méhész. “Azonban gyakran a vásárlók sem tudják, hogy mit jelent, vagy mit akarnak érteni ezalatt. A „tiszta”, valóban tiszta, mert kicsomagolás előtt meg van szűrve a méz. Tiszta fajtaméz ugyanakkor, ebben a megfogalmazásban nem létezik. A méhek röpkörzete megközelítőleg 7000 HA. Ekkora mono kultúra nem nagyon van Magyarországon, illetve más is virágzik. Akkor tudunk fajta mézekről beszélni, ha nagy mennyiségben jellemzően egy kultúra virágzott, és arról gyűjtötték nagy részét a méhek. Ehhez jön még a fajtamézre jellemező szín, illat és íz. Ennek szakmai kivitelezése a méhész feladata, tudása, lehetősége, és akarata.”
Evett ma már legalább egy kanál mézet? Ha nem, akkor futás!
Egészségünkre!