Minden ami Sopron

2023. 03. 31. péntek

Zalán

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

KROIS Brewery

A fertőrákosi KROIS Brewery alapítóival, Erikkel és Gáborral beszélgettünk.

MAS: Miért pont KROIS Brewery? Honnan jött a név?
KROIS: A nevünk első fele – és talán ezt érdemes jobban megjegyezni – Fertőrákos németül Kroisbach, ebből rövidítettük vissza. A Brewery pedig egy angol szó, ami sörfőzdét jelent. A rák motívumot Fertőrákos címeréből vettük, jócskán át lett alakítva, de mindenképp Fertőrákos településre utal. A rák ollói helyén pedig komlótoboz van, mert a komló a sör fűszere.

Krois_logo_web

 

MAS: Miért pont Fertőrákos?
KROIS: Pár évvel ezelőtt itt kezdődött el minden. Itt főztük le az első sörünket és itt vált ez a szenvedélyünké. Aztán szintet lépett a projekt és hobbiból valami nagyobb dolog lett. Lényeg, hogy azóta is Fertőrákoson készülnek a sörreceptjeink, kicsit tudományosan fogalmazva ez a K+F műhelyünk. Amúgy vannak további terveink is Fertőrákoson.

üveg

MAS: Miféle tervek?
KROIS: Ott kezdem, hogy jelenleg vándorsörfőzők vagyunk, ami azt jelenti, hogy abban a sörüzemben főzzük le a sörünket, ahol éppen felajánlanak nekünk szabad kapacitást. Viszont ez így egy eléggé komplikált üzleti modell és a szokásosnál nagyobb logisztikai szervezést igényel. Emiatt mindenképp tovább szeretnénk lépni, és szeretnénk egy saját üzemet létesíteni Fertőrákoson.

MAS: Kik alkotják a KROIS Brewery-t?
KROIS: Szűkebb értelemben ketten visszük a céget, Mühl Erik és Németh Gábor. Tágabb értelemben vannak a két családból cégtársaink, akik tudásukkal, munkájukkal segítik a vállalkozást. Amúgy mi ketten sem ismerjük túl régóta egymást, idén márciusban találkoztunk a Rockline Pub-ban néhány jófajta kisüzemi sör mellett. Aztán egyre többször ültünk le, terveztünk, fantáziáltunk, számoltunk, aztán úgy döntöttünk megcsináljuk. Lesz saját sörünk és megteremtjük majd hozzá az bölcsőt is.

DSC06142b

Gábor (balra) s Erik (jobbra)

 

MAS: Honnan jött a gondolat, hogy sörrel akartok foglalkozni?
Gábor: Nekem az első komolyabb találkozásom minőségi sörökkel 2008-ban volt, amikor fél évet töltöttem el Brüsszelben és rájöttem, hogy a sör lehet finom is. Belgiumnak fejlett a sörkultúrája, nagyon jó hangulatúak a kocsmák és eszméletlen gazdag a sörválasztékuk. Aztán jópár év eltelt és a következő fontos állomás három évvel ezelőtt volt, amikor is Budapesten futottam bele néhány hazai kézműves sörbe amelyek nagyon meggyőző élményt hagytak bennem.
Erik: mindig is sörös voltam. 4-5 évvel ezelőtt egy kedves barátommal jött az ötlet, hogy próbáljunk meg sört főzni. És hirtelen beleszerettem ebbe az egészbe. Aztán szépen a hobbimmá vált és folyamatosan fejlesztettem magamat a témában. Sok főzdében jártam és próbáltam mindig mindenkitől tanulni valamit. A folyamatos főzések, receptek kitalálása és kísérletezés vezetett odáig, hogy szeretnék egy saját főzdét és hogy mindenki meg tudja vásárolni ezeket a söröket.

montázs-AVISO

 

MAS: Mikor főztetek először sört a KROIS Brewery színeiben?
KROIS: A közös sörkísérleteket már tavasszal elkezdtük, nyár végére jutott el az egyik receptünk olyan szintre, hogy amikor megkóstoltuk, akkor elismerően egymásra néztünk, majd a „Hát ez nagyon jó (itt a srácok másik szót használtak- a szerk)” felkiáltást követően rögtön azon tanakodtunk, hogy hol és hogyan főzhetnénk ebből egy nagyobb mennyiséget? Aztán a Vaskakas-nál találtunk helyet Győrújbaráton, ott főztük le első kereskedelmi forgalomban is kapható sörünket az AVISO-t.

MAS: Mit kell tudni erről a sörről?
KROIS: Ez egy felsőerjesztésű sör, azon belül American Pale Ale. Célunk az volt, hogy egy olyan sört hívjunk életre, ahol a komlók játsszák a fő szerepet, viszont mindezt kiegyensúlyozott keserűséggel ugyanakkor citrusos-gyümölcsös ízvilággal. A sört hidegkomlóztuk, ami nagyon jót tett az íz- és illataromák felerősítése szempontjából. (Klasszikus esetben a sörlébe a komló a komlóforralás során kerül bele még a sörlé lehűtése előtt. A hidegkomlózásnál viszont az erjedési folyamat közepe-vége felé további komlóadagot juttatunk a sörbe, így a komló illetve az abból kioldott aromák jobban fogják dominálni a sört mind illatban mind ízben.)
A névválasztás onnan jött, hogy a söröket elkezdtük a zenével megfeleltetni. Az AVISO a zenében azt jelenti, hogy Kezdd el, AVISO-t ad a karnagy, illetve a karmester a zenészeknek amikor elkezdődik a darab. Mi most az AVISO-val azt jelezzük, hogy elkezdtünk egy – reméljük – szép művet.

MAS: Mit gondoltok, mennyire érdekli az embereket a Ti sörötök, meg úgy általában a kisüzemi sörök világa?
KROIS: A Rockline pub-ban tartottunk sörbemutatót és gyakorlatilag két óra alatt kiürült két hordó sör, vagyis úgy gondoljuk van rá igény, de durván. Ráadásul úgy alakult, hogy azelőtt még ezt senki nem vállalta be Sopronban, hogy csapra ver egy kisüzemben készült sört. Büszkék vagyunk arra, hogy ez először a mi sörünkkel történt meg. Akkor és azután is több emberhez eljutott a sörünk és nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Szerintünk ez egy jó avizó volt.

DSC06137b

A KROIS Brewery soproni bemutatkozója

 

MAS: „A sörnek rangot adunk, a sörözésnek pedig élményt” lehet olvasni a plakáton. Eláruljátok, hogy ez jelmondat mit jelent számotokra?
KROIS: Mi ezt tényleg komolyan gondoljuk. Hiszünk abban, hogy minőségi alapanyagok felhasználásával, a saját magunk által kitalált receptekkel, a gyártásra gondosan figyelve a sört képesek vagyunk rangra emelni és a sörözést így élménnyé varázsolni. Ha törődsz a sörrel és az egész folyamat alatt szeretettel és figyelemmel állsz hozzá, akkor a sör meghálálja és finom lesz. Mi csak olyan sört vagyunk hajlandók főzni és értékesíteni, amit magunk is boldogan elfogyasztunk.
Az emberek sokkal jobb söröket érdemelnek, mint amilyeneket a nagy sörgyáraktól kapnak. A nagy sörgyárak szerintem lezüllesztették a sör iránti igényességet. Mi azt szeretnénk, hogy az emberekben a jó sörök iránti vágy újraébredjen, és mi ne győzzünk újabb és újabb sörökkel színesíteni a kínálatot.
Azt vettük észre, hogy az üzleti partnereink és a “civil” fogyasztók is nagyon nyitottak , nincs jobb érzés, mint amikor olyanoknak tudsz sört főzni akik megérdemlik, mert jó szívvel fogyasztják.

krois rang

MAS: Lesz más sör is az AVISO után?
KROIS: Igen lesz, de ez még tesztelés alatt van, hogy meglegyen a végleges és a tuti recept. Persze ha meglesz a saját főzde akkor egyértelmű, hogy nagy szortimenttel fogunk dolgozni.

MAS: Hol juthatunk hozzá a söreitekhez?
KROIS: Sopron – Győr – Budapest tengely ahol elsősorban szeretnénk az emberekhez eljuttatni a söreinket. Hamarosan elkészül a honlapunk, addig is a facebook oldalunkon lehet tájékozódni az aktualitásokról. A lelőhelyeink listája is hála Istennek folyamatosan bővül.

 

Hol lelhető fel az AVISO?

Rockline pub – Sopron, Ógabona tér 14.
Almárium – Sopron, Várkerület 88.
Kőnig Delikát – Sopron, Mátyás kir. u. 15.
Petőfi Színház büfé – Sopron, Petőfi tér 1.
Jégverem Fogadó - Sopron, Jégverem u. 1.
Natura Vinotéka - Sopron, Várkerület 24.
Winelife Borászat – Fertőrákos, Fő utca 95.

Beerka pub – Győr, Arany János u. 13.
Vaskakas Sörfőzde – Győrújbarát, László u. 91.
Cili Vitaminház – Sárvár, Batthyány u. 18.
Beerodalom - Budapest, Kis Salétrom u. 2.
Volga Bisztró - Kaposvár, Honvéd u. 55

 • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

  Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

 • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

  „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

 • Táplálkozz okosan!

  Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading