Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Hódít a Balfi Hős

Sopron első kézműves sörének megálmodójával beszélgettünk.

„Jól indított a Balfi Hős. Elégedett vagyok, hiszen az első visszajelzések pozitívak a néhány hete megvásárolható első saját sörömmel kapcsolatban.” – kezdte Kóczán Bálint a Balfi Hős megálmodója, akit mi is megkerestünk, hogy meséljen nekünk a söréről, a házi sörök térnyeréséről és arról, hogy egyáltalán hogyan és mikor született meg a Kóczán Kézműves Sörök gondolata.

balfihos4

- Mikor kezdtél el sörökkel foglalkozni?

– A történet nem mostanában kezdődött. Régóta szeretek különleges söröket kóstolgatni. Talán az első legemlékezetesebb élmények Brüsszelben és Londonban értek tíz éve, ahol volt szerencsém felső erjesztésű söröket megkóstolni. Majd eljutottam Dublinban a Guiness-sörgyárba, jártam Amszterdamban a Heinekenben és egy koppenhágai mikrofőzdében. És tagadhatatlanul rám is nagy hatással volt a pár éve indult hazai sörforradalom. Négy éve ismerkedem a magyar házi sörökkel.

- Más inni és más elkészíteni a sört. Honnan jött a sörfőzés gondolata?

– Évekkel ezelőtt feleségemmel komolyan gondolkoztunk egy soproni kézműves söröző megnyitásán. Ezzel összefüggésben, lelkesen kezdtem minden házi sörrel kapcsolatos dolognak utánanézni, s hamarosan megfogalmazódott bennem, hogy sört szeretnék főzni. Családom bátorított és sosem felejtem el azt a pillanatot, mikor az első sörömet kibontottam egyik karácsony alkalmával. Nagyon vártam, hogy milyen lesz, hogy ízlik majd nekem és a többieknek. Az egyik családtagom az első korty után azt mondta, „én még ilyen finom sört nem ittam”. Kell ennél jobb kezdés, több motiváció? Nagyon sokféle sört készítettem azóta, a gyömbérestől az erdei gyümölcsös búzán át az ipa-ig. Úgy lettem sörfőző, hogy a gyakorlatban már tisztában voltam a sörfőzés folyamatával. Az iskola persze feltette a pontot az i-re…

- Hol tart a sörkultúra most Magyarországon?

– Robbanásszerű fejlődést mutat a kisüzemi sörök világa. Bár úgy érzem, még mindig Nyugat-Európa után járunk. Rendkívül bonyolultak a törvények, az előírások, ami jó is, meg nem is. Ez egyik szempontból védi a minőséget, ugyanakkor gátolja a lehetőségeket is.

balfihos

– Hogy történik egy sör elkészítése?

– A sör legfontosabb alapanyagai az ivóvíz, a maláta, a komló és az élesztő. Ehhez társulnak egyéb anyagok. Az eljárás a cefrézéssel kezdődik, amikor megfelelő mennyiségű malátát összeöntünk ivóvízzel. A kisüzemi sörfőzdékben gyakran választják a többlépcsős cefrézést, amely még magas minőséget eredményez. Ezután a máslás következik, majd jöhet a komlóforralás. Mint ahogy malátákból, komlókból is igen széles a kínálat a piacon. Mindenféle sörtípushoz találhatunk alapanyagokat, mindennek a kulcsa, hogy a megfelelőt válasszuk ki. A komlózást adott esetben a szűrés, majd a beélesztőzés követi, ezután indul az erjedés. Néhány hét után tudunk palackozni és címkézni.

- Milyen érzés a kezedben tartani a saját sörödet?

– Büszkeséggel tölt el természetesen. Hosszú folyamat eredménye ez, de megérte a fáradságot. Nyilván a nagy közönség nem is gondolja, hogy mennyi munka volt, mire ez a pillanat elérkezett.

balfihos3

- Miért épp a Balfi Hős nevet kapta?

– Ez a név sok mindent tükröz. Először is szerettünk volna egy olyan nevet az első sörömnek, amely visszautal a származására, hogy a helyiek magukénak érezhessék és ők is büszkék lehessenek rá. Mivel jómagam Balfon élek a családommal, ezért ez egyértelmű volt. Másfelől a névvel szerettük volna kifejezni a sör jellegét. Erős (ALC. 7,5 % V/V), erőteljes sörről beszélünk, mely ellenállhatatlan és különleges. Ezeket a tulajdonságokat csak egy hős mondhatja magáénak. Továbbá az is fontos szempont volt, hogy a név könnyen megjegyezhető legyen. Azt gondolhatnánk, hogy a kézműves sörök különleges alkalmakra valók. Szerintem épp ellenkezőleg! Szükség van rájuk a mindennapokban is. Az én söröm is lehet a mindennapok hőse. Mértékletes fogyasztását szeretettel ajánlom mindenkinek. A sörnek számos gyógyító hatása van. Elég ha csak a B-vitamin tartalmát, vagy a szívre gyakorolt pozitív hatását említem.

- Belga típusú sörről beszélünk, ugye?

– Igen. Azért választottam elsőnek, mert a belga sörök régóta a kedvenceim közé tartoznak. Sokat foglalkoztam az ottani sörkultúrával, a mikrofőzdék működésével, a palackban erjesztett, magas alkoholtartalmú sörökkel. Egy egészen más világ. Úgy gondoltam, hogy sokan kedvelik ezt a típusú sört. A belga sör ízvilágát a saját ízlésemre formáltam, így jött létre egy belga jellegű egyedi balfi sör, amely itatja magát.

- Nem túlzás azt állítani, hogy az egész brand egy szép külsőt kapott. Egységes, letisztult külső…

– A Kóczán Kézműves Sörök-et saját gyermekemnek tekintem, ugyanis minden vele kapcsolatos dolgot magam csináltam.
Én terveztem és szerkesztettem a címkét, a logót, minden látható tartalmi elemet, a hirdetéseket. Sőt a honlapot is magam hoztam létre. Törekedtem arra, hogy egy minőségi termék színvonalas külsőt kapjon. Örülök, ha tetszik…

- Mik a terveid, lesz új söröd?

– A Kóczán Kézműves Sörök nevében is benne van, hogy több sörrel kívánok megjelenni a piacon. Sokan a sört világos sörrel azonosítják. Most azon dolgozok, hogy a közeljövőben megjelenjek világos fajtával, például egy IPA-val, de az is lehet, hogy egy alacsonyabb alkoholtartalmú pilsenivel jövök ki.

- Hol találkozhatnak még veled a közeljövőben az érdeklődők?

– Meglepődtem, hogy mennyien érdeklődnek a sörfőzéssel kapcsolatban. Azt gondolom, hogy ez annak köszönhető, hogy én valami olyan dologba kezdtem, ami nem szokványos, nincs még rá példa Sopron környékén. Rengetegen készítenek és forgalmaznak kis mennyiségben pl. bort, de sört senki sem. Mivel sok-sok kérdés felmerül a sörbarát közönségben, ezért az érdeklődőknek a közeljövőben workshopokat fogok tartani egy-két kedvelt soproni étteremben, illetve Győrbe is meghívtak, hogy tartsak sörös esteket egy belvárosi kézműves sörözőben.

balfihos2- Mik szerepelnek még a további tervek között?

– Szeretném elérni, hogy az emberek kezdjenek el más dimenzióban gondolkodni a sörről. Talán sokaknak az első számú szempont a mennyiség, ha a sörre gondolnak. Szerintem a minőség sokkal fontosabb. Szeretném megmutatni az embereknek, hogy mennyi mindent meg lehet vizsgálni egy sörön: az ízét, az illatát, a habképződést, azt, hogy milyen pohár illik hozzá és még sorolhatnánk.

- Aki kedvet kapott egy Balfi Hős-höz, hol szerezheti be?

– Személyesen Balfon is árusítjuk a sört, illetve a holnapon minden fontos információt megtalálhatnak az érdeklődők, www.koczansor.hu.

 • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

  Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

 • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

  „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

 • Táplálkozz okosan!

  Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading