Minden ami Sopron

2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Fagykár után hogyan tovább?

Egy hete, a szokatlanul hideg időjárás eddig nem látott károkat okozott a soproni szőlőkben.

 Bár a múlt heti időjárás megszokottnak korántsem volt mondható, a termelőket mégis meglepte a szokatlan hideg. Egymás után három nap is a hajnali órákban -3, -4 fokot mértek a hőmérők, mely a jócskán eltért korábbi évek 8 Celsius fokos átlagaitól. A legtöbb kár a harkai és fertőbozi terülteken keletkezett, itt a termés majdnem 90%-a pusztult el, míg legkisebb mértékben a Fertőrákos és Balf közti részeken fekvő növények sérültek. A fagy szokatlanul magas szintje miatt, az alacsonyabb gyümölcsfák sem úszták meg, így a szőlő mellett a soproni gyümölcsösök is megsínylik ezt az évet.

IMG_7248

Az interneten terjednek képek, ahol a gazdák égetéssel és füstöléssel próbálják meg menteni a termést, ugyanakkor ez csak ott lehet célravezető, ahol ugyanannak a gazdának nagy egybefüggő területei fekszenek, Sopronban azonban általában nem ez a helyzet. Egy dűlőben, akár tíz gazda is rendelkezik szőlővel, így van olyan hely, ahol pár soronként változnak a tulajdonosok. Ez a fajta alulról füstöléses módszer csak akkor lett volna hatásos, ha minden gazda kint lett volna akkor éjjel.

IMG_7251

Molnár Tibor a Vincellér tulajdonosa így vélekedik az idei évről:  “A három napos kitartó éjszakai fagy eredményeként pincészetünk érdekeltségi körébe tartozó fertőbozi, harkai, kópházi területeken 80-100%-os kár keletkezett. Egyedül a balfi ültetvényeink élték túl a csapást.  Pillanatnyilag a kinti munkákkal leálltunk és várunk, míg a mellékrügyek elkezdenek hajtani. Akkor lesz látható a hogyan tovább. A termésünk idén elúszott. A cél olyan hajtások kinevelése, amiből jó metszési alap lehet télre.”

IMG_7262

 

Orosz Csaba a Winelife Borászat társtulajdonosa így vélekedett a borászok előtt álló kihívásról: “Sajnos az egész soproni borvidéket súlyos károk érték a fagy miatt. Ebből kifolyólag nincs olyan termelő, aki ne lenne érintett, ne szenvedett volna el kárt. A WINELIFE borászat ültetvényei közül is több hektár elfagyott, de egyelőre még nem lehet pontosan meghatározni a károkat. Jelenleg várunk a szőlőben a munkákkal, és figyeljük, hogy az alvó rügyekből kinövő hajtások tudnak-e termést nevelni egyáltalán, és ha igen, akkor mennyit. Jelenleg türelmesnek kell lennünk és várni.  Igazán jövőre fogjuk látni, hogy mekkora a kár, hiszen mi például szőlőtermést is vásárolunk fel szüretkor, de az állandó partnereinknél is elfagyott a szőlők 80%-a. Komoly problémák lehetnek mennyiségi szempontból is, illetve a kiépített piacok miatt fennáll a piacvesztés lehetősége is, ott ahol nem tudjuk kiszolgálni az igényeket, amennyiben nem lesz elegendő jó minőségű termés. Tehát, mind szőlőtermesztői, mind pedig bortermelői oldalon súlyos problémákat kell tudnunk kezelni. Mi most azon dolgozunk, hogy a károkat a minimálisra csökkentsük és közös megoldást találjunk a termelés szempontjából.”

 • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

  Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

 • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

  „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

 • Táplálkozz okosan!

  Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading