Mit igyunk a trappistához?
Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos tippet ahhoz, ha vendégeket fogadunk, vagy egyszerűen egy szimpla sajtos étel mellé bort kell választanunk, mit is igyunk hozzá. A magyar sajtokhoz éppúgy jól lehet bort párosítani, mint a franciákhoz, vagy éppen a svájciakhoz.
A bor sajt párosításának megvannak az alapvető szabályai, melyet elsősorban a bor aromavilága, tannintartalma, savassága, alkoholtartalma illetve a sajtok érlelésének foka határoz meg. Ha sajtokról van szó, természetesen franciából, hollandból, svájciból vagy olaszból indulunk ki, pedig a magyar emberek többsége ritkán fogyaszt ilyesmit. A családok asztalára legtöbbször a magyar sajtok kerülnek terítékre. Ezekhez a sajtokhoz is lehet kiváló bort párosítani. Mutatjuk, melyikhez mi passzol igazán!
Forrázott és gyúrt sajtok
Ez a forrázással és a massza összegyúrással készített sajttípus leginkább a jól ismert rántott sajt alapjául szolgál, habár önmagában is fogyasztható.
Mit ajánlunk hozzá? Könnyed, friss, üde, nem túl magas alkoholtartalmú, hordós érlelést nem kapott reduktív fehér borok: furmint, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, könnyű rozék
Füstölt sajtok /Pl: Karaván/
Ez nagyon kedvelt hazánkban. Bizonyos források szerint itthon készítik és fogyasztják a legtöbb féle füstölt sajtot.
Bor ajánló: hárslevelő, barrique fehér borok: chardonnay, késői szüretelésű fehér borok
Félkemény sajtok /Pl: Trappista, Óvári/
Ezeket a sajtokat préseléssel állítják elő; a legtöbbször érlelést nem kapnak. A Trappista a magyar sajtfogyasztás 80%-át teszi ki.
Ajánlatunk: kis / közepes testű fehér bor: királyleányka, kéknyelű, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát
Ízesített félkemény sajtok
Az Óvári sajt továbbfejlesztett, ízesített változata.
Ajánlatunk: bársonyos, nem túl tannin-gazdag vörösborok: merlot, portugieser, kadarka
Ementáli típusú félkemény sajtok /Pl: Pannónia/
Ez a sajt nagyon selymes állagú. A “hazai nagylukú”-ként ismert.
Mit igyunk hozzá? Krémes, hordós érlelést kapott testes fehérborok: zöldveltelini, juhfark, chardonnay, furmint
Fehérpenészes sajtok /Pl: Tihany Camembert/
Ezt a közkedvelt sajtot nemespenész-gombatenyészettel állítják elő, majd pár hétig érlelik.
Amit ajánlunk hozzá: savban gazdag, tanninban szegény vörösborok: zweigelt, kadarka, kékfrankos, pinot noir, portugieser, vagy siller ezekből a fajtákból, brut pezsgők
Rúzsos sajtok /Lajta, Pálpusztai/
A mosott kérgű, sokáig érlelt sajtok felületét különböző készítményekkel kenegetik, mosogatják, így kapják meg okkeres, pirosas, rúzsos külsejüket.
Milyen bor ajánlott hozzá? Tannin-gazdag, telt vörösborok, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, bikavér, vagy nagytestű fehérek: érett, fahordós érlelésű furmint vagy hárslevelű
Kékpenészes sajtok /Pl: Márvány/
A márványsajtot tehéntejből készítik, és belsejét kék nemespenésszel oltják be, ez adja aromáját.
Borajánló: édes fehérborok: aszú, szamorodni, brut nature pezsgő