Minden ami Sopron

2025. 04. 14. Monday

Tibor

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Ezeket a borokat szeretik a magyar sajtok

Mit igyunk a trappistához?

Az alábbiakban összeszedtünk néhány hasznos tippet ahhoz, ha vendégeket fogadunk, vagy egyszerűen egy szimpla sajtos étel mellé bort kell választanunk, mit is igyunk hozzá. A magyar sajtokhoz éppúgy jól lehet bort párosítani, mint a franciákhoz, vagy éppen a svájciakhoz.

A bor sajt párosításának megvannak az alapvető szabályai, melyet elsősorban a bor aromavilága, tannintartalma, savassága, alkoholtartalma illetve a sajtok érlelésének foka határoz meg. Ha sajtokról van szó, természetesen franciából, hollandból, svájciból vagy olaszból indulunk ki, pedig a magyar emberek többsége ritkán fogyaszt ilyesmit. A családok asztalára legtöbbször a magyar sajtok kerülnek terítékre. Ezekhez a sajtokhoz is lehet kiváló bort párosítani. Mutatjuk, melyikhez mi passzol igazán!

Forrázott és gyúrt sajtok

Ez a forrázással és a massza összegyúrással készített sajttípus leginkább a jól ismert rántott sajt alapjául szolgál, habár önmagában is fogyasztható.

Mit ajánlunk hozzá? Könnyed, friss, üde, nem túl magas alkoholtartalmú, hordós érlelést nem kapott reduktív fehér borok: furmint, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, könnyű rozék

Füstölt sajtok /Pl: Karaván/

Ez nagyon kedvelt hazánkban. Bizonyos források szerint itthon készítik és fogyasztják a legtöbb féle füstölt sajtot.

Bor ajánló: hárslevelő, barrique fehér borok: chardonnay, késői szüretelésű fehér borokkaraván

Félkemény sajtok /Pl: Trappista, Óvári/

Ezeket a sajtokat préseléssel állítják elő; a legtöbbször érlelést nem kapnak. A Trappista a magyar sajtfogyasztás 80%-át teszi ki.

Ajánlatunk: kis / közepes testű fehér bor: királyleányka, kéknyelű, olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát

Ízesített félkemény sajtok

Az Óvári sajt továbbfejlesztett, ízesített változata.

Ajánlatunk: bársonyos, nem túl tannin-gazdag vörösborok: merlot, portugieser, kadarka

Ementáli típusú félkemény sajtok /Pl: Pannónia/

Ez a sajt nagyon selymes állagú. A “hazai nagylukú”-ként ismert.

Mit igyunk hozzá? Krémes, hordós érlelést kapott testes fehérborok: zöldveltelini, juhfark, chardonnay, furmint

Fehérpenészes sajtok /Pl: Tihany Camembert/

Ezt a közkedvelt sajtot nemespenész-gombatenyészettel állítják elő, majd pár hétig érlelik. tihany

Amit ajánlunk hozzá: savban gazdag, tanninban szegény vörösborok: zweigelt, kadarka, kékfrankos, pinot noir, portugieser, vagy siller ezekből a fajtákból, brut pezsgők

Rúzsos sajtok /Lajta, Pálpusztai/

A mosott kérgű, sokáig érlelt sajtok felületét különböző készítményekkel kenegetik, mosogatják, így kapják meg okkeres, pirosas, rúzsos külsejüket.

Milyen bor ajánlott hozzá? Tannin-gazdag, telt vörösborok, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah, bikavér, vagy nagytestű fehérek: érett, fahordós érlelésű furmint vagy hárslevelű

Kékpenészes sajtok /Pl: Márvány/

A márványsajtot tehéntejből készítik, és belsejét kék nemespenésszel oltják be, ez adja aromáját.

Borajánló: édes fehérborok: aszú, szamorodni, brut nature pezsgő márvány

  • Járd körbe, csodáld meg, kóstolj bele!

    Július 16-án, szombaton mindenki számára szabadon látogathatóak lesznek az Alpokalja – Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

  • Poncichter Pikniken köszöntötték az egyetemistákat

    „Jó szerencsét!” köszöntésekkel telt meg a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház augusztus utolsó napján: a Soproni Egyetemre érkező leendő hallgatókat a Soproni Borvidék borászai köszöntötték a Balek-hét és gólyatábor keretében.

  • Táplálkozz okosan!

    Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

  • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

    Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

  • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

    Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading