Minden ami Sopron

2020. 09. 23. szerda

Tekla

SOPRON
Borult

Bor/gasztro

Egyszer volt Soproni Szüret

Hétvégén került megrendezésre az év utolsó Fő téri, kimondottan boros rendezvénye.

A soproni Fő téren rendezett boros rendezvények mindig is sok embert vonzottak. Az idei utolsó most hétvégén került megrendezésre, sajnos nem akkora sikerrel, mint vártuk volna. A régen Szüreti Napok név alatt futó rendezvény különlegessége, hogy valóban a szüret alatt kerül megrendezésre, így bizonyos borászatok kínálatában már nem csak a régebbi, esetünkben 2014-es, hanem már a 2015-ös borok is megtalálhatóak. Persze csak a reduktív fajták, abból is inkább az Irsai Olivér. Már már trenddé válik az is, hogy az időjárás rendre elromlik erre a hétvégére. Esténként a pulcsi már nem mindig volt elég, a vasárnap esti 14 fok szinte már bántónak mondható szeptember első hétvégéjén. Ha már rendezvény, pláne boros, mi is kilátogattunk minden nap, a borok mellett kíváncsiak voltunk a programokra, a hangulatra, és a kilátogatók véleményére.

IMG_2642

Gyakorlott borfesztiválozóknak egyből feltűnt egy igen fontos változás. Az elmúlt években a téren található ülőhelyek száma radikálisan lecsökkent, idén, a nagy gasztro előtti részt leszámítva egyáltalán nem voltak sörpadok. Beszélgetni, a poharat letenni, maximum a faházak előtt, borászok által kihelyezett hordóknál lehetett.

Pénteken egy sokak által szeretett zenekar az Ocho Macho hangolta be a közönséget. Szépen meg is telt a tér, a hangulat is igazán “fesztiválossá” vált. Majd snitt. A köztéri kivetítőn a magyar-román meccset sugározták, mely alatt, zene híján, egyéb program nem lévén, sokan elszivárogtak. A kivetítő előtti nagyobb tömeg maximum a szomszédos sörös faházhoz ment el italért, a korábban említett hordók szépen meg is teltek üres sörös poharakkal és dobozokkal. Bár a mérkőzés után színpadra lépett az előre meghirdetett zenekar, a két órás szünet sokakat távozásra késztetett.

IMG_2649

Nem éppen a legnépszerűbb újítás volt a rendezvényen, hogy a programok után kiterelik a közönséget a Fő térről. Mónika nevű olvasónk jelezte, hogy a biztonsági őrök ezt nem épp a legudvariasabban teszik. Mikor ennek jogi hátteréről kérdezte őket, egyetlen megcáfolhatatlan érvet hoztak fel neki: “azért, mert erősebb vagyok, mint Te”. Ezzel a problémával mi is szembesültünk, nem ennyire durván, de én sem értettem, miért terelnek ki a Templom utcába, mikor a másik irányba lakom. Elvileg a rendezvény után a legrövidebb úton köteles vagyok elhagyni a város Fő terét, ami elvileg köztér. Személy szerint jobb megoldásnak tartanám, ha a kiállítók számára meghatároznának egy maximum nyitvatartási időt, aminek elteltével kötelezően be kell zárniuk a faházakat. Ez szerintem sokkal elfogadhatóbb lenne, mint a látogatók eltávolítása.

Szombaton, valószínűleg a hidegnek köszönhetően, érezhetően kevesebben látogattak ki a térre, vasárnap délután azonban ismét szép számú látogató volt kíváncsi a műsorra. Arra a műsorra, amiről nem is tudtuk igazán, hogy mi lesz. A plakátokon annyi szerepelt Dumaszínház- Stand Up. Többször kerestük a szervezőt, hogy megtudjuk ki fog fellépni, a hivatalos kommunikáció szerint ez egészen vasárnapig meglepetés. Felméri Péter biztos örült volna, ha kiírják a nevét, ráadásul ő rutinosnak számít a Dumaszínház csapatában, Sopronban nem egy telt házas előadáson lépett már fel.

IMG_2647

Bár a körülmények folyamatosan változnak, valami mindig állandó marad, mégpedig a borászok lelkesedése. A szüret ellenére is sokan, alkalmazottak helyett, saját maguk álltak a faházban, fáradhatatlanul válaszoltak a kérdésekre, tartottak rögtönzött borkóstolókat. Számomra igazán üde színfoltnak számított, hogy a megszokott nevek mellett új, általam nagyon kedvelt borászattal is bővült idén a mezőny, remélem Brucknerék állandó résztvevői lesznek a további rendezvényeknek.

Befejezésül álljon itt pár név, akiknek a legtöbbet köszönhetjük, mégis sokszor olyan, mintha a legkevesebb figyelmet kapnák egy-egy ilyen hétvége megrendezése során.  Köszönjük a remek borokat Iváncsics Pince, Lővér pince, Winelife Borászat, Taschner Bor és Pezsgőház, Töltl Pince, Vincellér, Jandl Borászat, Bruckner Borászat, Roll Pince, Fényes Pince, Luka Borászat, Pfneiszl Pincészet, Sterlik Pince, Ottó Pince, Kocsis Borászat, Bacskay Pince, Hermann Borászat, Prinyő Borozó!

 

 • Táplálkozz okosan!

  Egyre inkább beépül mindennapjainkba a tudatos táplálkozás, mely egyszerűbb, mint gondolnánk.

 • Főszerepben a kopasznyakú tyúk

  Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten keresztül.

 • Hangulatos Nyári Esték - Solo Restaurant

  Vízcsobogás, madárcsicsergés. Mediterrán, ütemes zene. Csak az emberi szófoszlányok és evőeszközök csilingelő játéka jelzik hogy egy étteremben ülök éppen.

 • Megújul a Soproni Borvidék

  Míg a korlátozások növelik a távolságot az emberek között a Soproni Borvidék borászai mégis közelebb kerültek egymáshoz.

 • Éttermi menük egy helyen

  Gyorsan, könnyedén szeretnél válogatni a környezetedben elérhető éttermek menü kínálataiból? Akkor a localgastro.hu a te oldalad!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading