Minden ami Sopron

2019. 06. 18. kedd

Levente

SOPRON
Borult
EURO
0

Bor/gasztro

Édes Anda – Szenvedélye a sütés

Az érettségi előtt álló fiatal lány a világhálón is megédesíti a mindennapokat.

Mindig örömmel adunk teret, mutatunk be olyan lelkes, céltudatos fiatalokat, akik felnőtteket meghazudtoló motiváltsággal tűnnek ki valamilyen téren az iskolás társaik közül. Ilyen a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és Gimnázium tanulója, Varga Anda is, az “Édes Anda” elnevezésű blog gazdája. Anda hétről hétre pompás édességekkel varázsolja el blogjának követőit. Vele beszélgettünk a sütéshez kapcsolódó szenvedélyéről, terveiről.

edesanda1- Mikor és hogyan kezdődött a kapcsolatod a sütéssel?

– Már kiskoromban is szerettem a konyhában segíteni anyukámnak, nagymamámnak, de valahogy sütni nem igen szoktak, az teljesen magamtól jött. Nem is emlékszem mikor vagy miért kezdtem el, talán akkor, amikor nagy divat lett a muffin. Anyának volt egy egész könyve, tele muffinokkal, először azzal próbálkoztam.

- Mi inspirált arra, hogy mindezt blogon keresztül megoszd másokkal?

– Instagramon az általam követett profilok nagy része sütis, gasztro oldalak. Leginkább ők inspirálnak, főleg akik – ha már nem is csak hobbiból – élvezetből sütnek. Szerintem ez a leglényegesebb, hogy élvezettel készüljenek a sütemények. :) Én is szívesen posztolom mindig, amit éppen sütök, és mivel egyre több lett, gondoltam elkezdem egy külön „helyen” összegyűjteni őket. A név pedig már adott volt, hiszen egy ismerősöm régebben megemlítette, hogy milyen jól hangzana az Édes Anda név, ha egyszer lenne egy cukrászdám. Már csak a blog hiányzott.

- Miért pont az édességeket választottad?

– Lehet ez egy picit furán hangzik, de szerintem az édességekben sokkal több a kihívás és a lehetőség. Szívesen sütök sósakat is, mivel itthon inkább azt szeretik, de az édes dolgok közelebb állnak a szívemhez. Sokan éppen azért nem szeretik, mert sokat kell bíbelődni velük, de én imádom ezzel tölteni az időmet. Valóban, egy-egy torta díszítése rengeteg időt vehet igénybe, de számomra ez szórakozás.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

- Milyen receptekből dolgozol? Mennyi benne a Te ötleted, kreativitásod?

– Egyenlőre a legtöbb receptet az interneten keresem, de sokszor kicsit módosítok rajtuk. Nem is az összetevőkön, inkább az arányokon, plusz az ízesítéseken. Az én kreativitásom leginkább a díszítésben, tálalásban mutatkozik meg, de remélem, egyszer eljutok oda, hogy a sok sütés után megismerjem annyira az alapanyagokat, hogy teljesen saját receptekkel is előállhassak.

- Mennyi időt töltesz el átlagosan a sütéssel?

– Ahogy a blog bemutatkozásában is olvasni lehet, legszívesebben minden szabadidőmet ezzel tölteném, de persze ez nincs így. Most, az érettségi előtt, inkább a tanulásra kell koncentrálnom, de azért valahogy mindig kerítek rá időt, hogy újabb sütiket próbálhassak ki. A heti egy sütés mindig megvan, még ha sokat is kell tanulnom. Főleg most, hogy elindult az Édes Anda, így nem bírom ki, hogy ne készítsek valami újat, amivel frissítem a blogot.

- Kik a fő tesztelőid? Kikéred a véleményüket?

– Természetesen a család az, aki minden süteményt megkóstol. Nagy kritikusaim anyukám és apukám, akik nem titkolják el sosem a véleményüket, ha jó, ha rossz az adott sütemény. De azt hiszem ez így jó, emiatt tudok fejlődni. Mindig jobbat és jobbat akarok – szó szerint – letenni az asztalra! A barátaim általában elég elfogultak, de remélem azért ők is megmondják, ha tényleg nem sikerül valami olyan jól.

Processed with VSCOcam with a5 preset

- Számodra milyen egy tökéletes sütemény?

– Mivel nagyon szeretem a krémes süteményeket, így a tökéletes sütiben mindenképp több a krém aránya, mint a tésztáé. Ezen kívül nagyon fontos, hogy szép legyen. Nem muszáj túl díszesnek lennie, lehet teljesen egyszerű is, de legyen aprólékos, és precíz. Próbálok mindig erre törekedni, hogy amit elkészítek, az 100% odafigyeléssel készüljön. Hiába lehet finom valami, ami nem szép, azért mégis jobb, ha jól is néz ki, amit eszünk. :)

- Van kedvenc?

– Leginkább tortákat szeretek sütni, ahogy említettem, abban látom a kihívásokat.

- Mik a terveid az érettségit követően? Megmarad a sütés hobbinak vagy szívesen foglalkoznál ezzel még komolyabb szinten?

– Az érettségi után először mindenképpen szeretnék diplomát szerezni, de a hosszútávú terveim között az elsők között szerepel, hogy megnyithassam az Édes Andát.

Egy biztos, mi ott leszünk a megnyitón! Anda, nekünk és olvasóinknak is kedveskedett egy soproni vonatkozású süteménnyel, egy Habos, Kékfrankos Sajttortával! Megsúgjuk, isteni volt! :) A recept és az elkészítés menete megtalálható az edesanda.tumblr.com blog, és a napokban induló @edesanda instagram oldal többi remekműve között. Kattanjatok rá!

Processed with VSCOcam with a4 preset

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading