Minden ami Sopron

2019. 05. 24. péntek

Eszter

SOPRON
Borult
EURO
0

Bor/gasztro

A világ legjobb csokoládéival vetélkedik a Harrer

Már javában tart a zsűrizés a londoni döntőn.

harrer2

Az International Chocolate Awards a csokiműhelyek legkomolyabb világot átölelő megmérettetése. Tavaly a sárgabarackkal töltött ízbombájával tarolt a londoni döntőn az elismert soproni Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, mely a finálé előkapujának számító kelet-európai versenyen idén négy arany-, és két ezüstérmet szerzett. Ezzel jogosulttá vált, hogy mind a hat megmérettetésre szánt csokoládéjával színre lépjen a világ legjobbjai között.

Ez egy világ-verseny, melyen rengetegen vesznek részt – kezdi a háttér megvilágítását Harrer-Abosi Beatrix ügyvezető, aki férjével együtt építette fel a sikeres és töretlenül fejlődő csoki és cukrász központot. – Azért, hogy ez kezelhető legyen, zónákra osztják az egyes területeket. Értelemszerűen mi a kelet-európai régióban indulhattunk, ahol a zsűrizés idén Budapesten zajlott. A nagy döntős szereplés feltétele, hogy ezen a régiós versenyen valamilyen érmes minősítést kapjon egy-egy termék.

harrer1

Milyen csokoládékkal vágtatok neki a versenynek?

Hat csokoládéval indultunk, és nagy örömünkre mindegyik jogot szerzett a döntőre. Négy – a merlot-val ízesített, a tonkababos, a mentás fehér és a karamellizált rozmaringos – arany-, kettő – a citromos verbanás és a sós karamellás – pedig ezüstérmet szerzett. Tavaly hetet neveztünk be, melyek közül kettő arany-, kettő pedig ezüstéremmel tért haza. A londoni döntőben végül a sárgabarackos töltött csokink lett aranyérmes.

Hogyan kell elképzelni a zsűrizést?

Két lépcsőben zajlik. Ha az elsőn túljutsz, akkor kerül a termék a fő zsűri elé. Rengeteg szempontot vesznek figyelembe, az összetevőktől, felhasznált alapanyagoktól elkezdve, a gyártási technológiáig, de a harmónia az, ami összességében döntő tényező. Hogy mennyire szigorúan vizsgálják, arra jó példa egy tavalyi kritika, amikor a csokiban levő kardamom fűszerrel kapcsolatban az volt az észrevételük, hogy nem arról a termőterületről származott, amely az igen felkészült és alapos zsűri szerint a legjobb. Ezek a részletes értékelések, melyeket az előállítók utólagosan készhez kapnak, nagyon hasznosak számunkra a fejlődés szempontjából.

harrer3

Milyen besorolást nyerhetnek a termékek?

Három szintű minősítést lehet elérni, arany, ezüst és bronz. Nem sorrendet állítanak fel a csokoládék között, hanem egy kategórián belül akár több csoki is megkaphatja ugyanazt a minősítést. Tavaly annyiban szerencsénk volt, hogy a sárgabarackos csokink egyedüli aranyérmes volt a kategóriájában, így elmondhattuk, hogy azon a területen mi lettünk a legjobbak.

A következő állomás a londoni döntő. Mikor is lesz?

Már tart a zsűrizés. Az eredményhirdetést pénteken tartják egy londoni nagyszabású rendezvényen, ahol minden a csokoládé körül forog.

Ott lesztek a helyszínen?

Igen, már csak azért is, mert ez egyben egy olyan kiállítás és szakvásár, ahol lehet látni, merre halad a szakma, mik az aktuális trendek, eszmecserét lehet folytatni, és rengeteget lehet tanulni a jelen levő kollégáktól is. Mindemellett reménykedünk egy jó eredmény elérésében, nagy megtiszteltetés lenne a szakma legjobbjaitól, azoktól, akikre felnézünk, átvenni az oklevelet!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
4fok
loading