Minden ami Sopron

2020. 06. 07. vasárnap

Róbert

SOPRON
Borult
EURO
0

Tudomány

Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Közgazdaságtudományi Kar

A világhírű közgazdászprofesszor, az Euró egyik atyjaként ismert tudós nevét veszi fel a soproni közgáz.

Ahogy korábbi cikkünkben hírül adtuk, az egyetem szenátusa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Oktatásért Felelős Államtitkársága is támogatólag lépett fel kezdeményezés mellett, így az intézményt a mai naptól hivatalosan is Nyugat-magyarországi Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karnak hívják.

IMG_0014

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara idén márciusban kereste meg hivatalosan a Belgiumban élő Lámfalussy-családot. Az özvegy, és a szellemi hagyatékot kezelő Christophe Lámfalussy pozitívan fogadták a névfelvételi kérelmet, az ügy iránti elkötelezettségüket mi sem mutatja jobban, hogy személyesen is részt vettek a mai névfelvételi ünnepségen.

IMG_0030

Az ünnepélyes ceremónia során átadásra került a kar által létrehozott -Soltra E. Tamás által tervezett- Lámfalussy- emlékérem, melyet olyan személy vagy személyek kaphatnak meg, akik hazai vagy nemzetközi tudományos körökben olyan eredményeket értek el, amelyek tovább öregítik az Alma Mater hírnevét. Első alkalommal a kitüntetést Lámfalussy Sándor özvegye és gyermekei, Sopron és Kapuvár városa, valamint a Nyugat- magyarországi Egyetem képviseletében prof. Dr. Faragó Sándor rektor vehette át.

IMG_0045

Az ünnepség során felavatták a kar új zászlaját, melyre a megemlékezés első szalagját Anne-Marie Lámfalussy kötötte fel, valamint leleplezésre került az aula falán elhelyezett emléktábla is.

IMG_0064

A ceremóniát követő sajtótájékoztatón dr. Fábián Attila a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánja elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy a világszerte elismert, zseniális közgazdászprofesszor nevét viseli mostantól a közgazdaságtudományi kar, az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy a Lámfalussy-család három tagja is megtisztelt bennünket azzal, hogy részt vettek a mai ünnepségen. Vállaltuk, hogy Lámfalussy Sándor szellemi örökségét a kar méltón gondozza a továbbiakban is. Az, hogy professzor úr nevét használhatjuk, az intézményünkben folyó szakmai munka elismerése is egyben, ugyanakkor erkölcsi kötelezettséget is jelent számunkra.” 

IMG_0074

 

Lámfalussy Sándor több szálon is kötődik megyénkhez: 1929-ben Kapuváron született, majd Sopronban volt bencés diák. 1949-ben Belgiumban telepedett le, ahol a Leuveni Katolikus Egyetemen végezte tanulmányait, ezután Oxfordban szerzett doktori címet. Az amerikai Yale, valamint a Leuveni Egyetemen professzorként tanított. 1976-tól a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági tanácsadóként, majd 1985-ben ugyanitt vezérigazgató lett.

 Az ún. Delors-bizottság tagjaként részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában. Lámfalussy Sándornak az Európa Monetáris Intézet első elnökeként komoly érdemei voltak a közös európai fizetőeszköz, az Euró megalkotásában és bevezetésében. Emellett fontos szerepet töltött be az euró-övezeti árstabilitás fenntartása, így az egységes pénznem vásárlóerejének megőrzésért felelős, Európai Központi Bank megalapításában.

 A magyar származású közgazdászprofesszor publikációi világszerte ismertek a pénzügyi-gazdasági szakemberek körében. Munkásságát a belga király bárói címmel, a francia elnök pedig a Becsületrend parancsnoki fokozatával ismerte el.

 Lámfalussy Sándor 1998-tól volt a Magyar Tudományos Akadémia, 2008-tól pedig a Bölcsek Tanácsának tagja. 2001-ben a Corvin-lánc kitüntetettje lett, 2004-ben a Közgazdaságtudományi Kar előterjesztése alapján a Nyugat-magyarországi Egyetem díszdoktorai közé fogadta. 2013-ban pedig az egyik legmagasabb szintű állami elismerést, a Magyar Szent István Rend kitüntetést vehette át. 2015-ben hunyt el. 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Bejár a munkahelyére a vészhelyzet idején?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading