Minden ami Sopron

2023. 09. 24. vasárnap

Gellért

SOPRON
Borult

Tudomány

Lámfalussy Sándor nevét veszi fel a Közgazdaságtudományi Kar

Október 13-tól a neves közgazdász nevét viseli majd a soproni Közgáz.


Az egyetem szenátusa és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Oktatásért Felelős Államtitkársága is támogatólag lépett fel kezdeményezés mellett, így 2016. október 13-án délelőtt hivatalosan is megtarthatják a névadó ünnepséget.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szeptemberi soproni látogatása során hivatalosan is bejelentette, jövő évtől a négy soproni kar – a Benedek Elek Pedagógiai Kar, az Erdőmérnöki Kar, a Közgazdaságtudományi Kar, valamint a Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar – önállóan, Soproni Egyetemként folytatja a tevékenységét, így a névváltoztatás ezzel a szerkezeti átalakítással együtt lép életbe.

nymektk

Amikor az ötlet felmerült, a Közgazdaságtudományi Kar vezetői a neves tudós halálának első évfordulóján fordultak az örökösökhöz a kéréssel, hogy járuljanak hozzá a névfelvételhez, akik ezt örömmel teljesítették.


A közgazdászképzés 1995-ben indult Sopronban levelező tagozaton. Az első nappali tagozatos évfolyam 1996 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Gazdálkodási Szakon.

A sikeres akkreditáció után 2000. január elsején megalakult a Közgazdaságtudományi Kar, amely egészen mostanáig Nyugat- magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar néven állított ki diplomákat.

Lámfalussy Sándort az “euró atyja”-ként is szokás emlegetni, hisz az Európai Monetáris Intézet elnökeként 1994. január 1-jétől 1997. június 30-ig ő felelt a közös valuta bevezetésének előkészítéséért. 

lam2

Azt talán kevesen tudják, hogy Lámfalussy Sándor több szálon is kötődik Sopronhoz, illetve Győr-Moson- Sopron megyéhez, ugyanis 1929 szeptemberében Kapuváron látta meg a napvilágot, Sopronban járt középiskolába, valamint édesapja akkoriban a soproni egyetemen tanított, akiről a Botanikus kert egyik szobra is megemlékezik.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading