Minden ami Sopron

2023. 06. 06. kedd

Norbert

SOPRON
Borult

Tudomány

Soproni Egyetem előkelő helyen a világ vezető egyetemeit tömörítő ranglistán

A Soproni Egyetem 2022-ben felkerült a Round University Ranking (RUR) Világranglistára, ahol 20 specifikus indikátoron keresztül komplex módon értékelték teljesítményét.

Soproni Egyetem Campus 2022 (Large)

Az átfogó rangsorolási módszer mutatói 4 fő tématerületet demonstrálnak, melyek: az oktatás, a kutatás, a nemzetközivé válás és a pénzügyi fenntarthatóság.

A RUR World University Rankings célja, hogy releváns információkat nyújtson a globális felsőoktatásról a hallgatók, az akadémiai közösség, egyetemi vezetők és politikai döntéshozók számára. Az értékelés során tudománymetriai, intézményi statisztikai és reputációs adatokat használnak fel.

A RUR Világranglista 3 fő dimenzióban sorolja be az egyetemeket.

1) A ligákba való besorolás az egyetemek előrehaladását és a fejlődési törekvéseket mutatja be.
2) A Tématerületi tématerületi rangsorok (az oktatást, kutatást, nemzetközivé válást, pénzügyi fenntarthatóságot) értékelik.
3) A tudományterületi szakrangsorok lehetővé teszik az egyetemi tevékenység összehasonlítását.

A Soproni Egyetem a 2022-es átfogó rangsorban a „World League”, vagyis „világ” fokozatú besorolásban található. Az intézmény bekerült a világ legjobb 1000 egyeteme közé, ahol a 812., az európai egyetemek között pedig a 312. helyen áll, míg a hazai egyetemek rangsorában a 7. helyet szerezte meg.
A tématerületi besorolás alapján a legjobb helyezést a nemzetközivé válásban (világ: 621. hely, Európa: 270. hely), majd az oktatásban (világ: 708. hely, Európa: 288. hely), valamint a kutatásban (világ: 782. hely, Európa: 278. hely) érte el, míg pénzügyi fenntarthatóságban a kiválóságra törekszik (világ: 956., Európa: 379. helyen áll).

A Soproni Egyetem bemutatott teljesítménye – nemzetközi és hazai viszonylatban a RUR 2022-es Világrangsorban való megmérettetésben – összességében azt igazolja, hogy az egyetem a kiválóságra törekvő felsőoktatási intézményekhez tartozik. A külkapcsolati vonatkozásokban erősségeket vonultat fel a világ TOP300 egyeteme között, ahol a hazai szintéren 4. helyezett. A minőségi oktatásra és a hallgatókra szánt figyelemre érvényes mutatók esetében az Európai 127. és a hazai: 5. hely szintén kimagasló teljesítmény. Tudományos munkája – oktatókra és kutatókra vetítve – a minőségi publikációk tekintetében Európában a 153., a hazai mezőnyben a 2. helyen áll, emellett idézettség tekintetében oktatókra és kutatókra vetítve a világ TOP500-as elitjében és a hazai dobogósok között, a 2. helyen pozícionálja magát.

A Soproni Egyetem 2022. évi Round University Ranking profilja itt érhető el: https://roundranking.com/universities/university-of-sopron.html?sort=O&year=2022&subject=SO

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading