Minden ami Sopron

2022. 10. 01. szombat

Malvin

SOPRON
Borult

Civil zóna

Fennállásának 25 évfordulóját ünnepelte a Rotary Club Sopron

A fertődi Eszterházy-kastélyban ünnepeltek.

Elit klub, baráti társaság, jótékonysági szervezet, Rotary család, nemzetközi szervezet…

Sok minden eszünkbe jut a Rotary Club Sopron hallatán. Hiszen ismerjük őket jól. 25 éve működik Sopronban. Találkozhattunk a tagjaival már számos rendezvényen: adventi vásáron jótékonysági “árusításon”, Rotary bálon, október 23-i Rotary sétán, vagy esetleg támogatottként találkoztunk velük valamelyik szervezetnél a sok közül?

Ez a szervezet 25 működik már ebben a kisvárosban. Hosszú volt az út, hiszen a megalapítás, az előkészületek már 1988-ban kezdődtek Dr. Schreiner Emil, Ausztria-szerte ismert és elismert jo­gász, az Eszterházy „Birodalom” vezérigazgatójának kezdeményezésére, aki egy baráti beszélgetés során pendítette meg a lehetőségét a klubalapításnak, miközben körvonalazta a nemzetközi Rotary mozgalom lényegét. Ezt követően a klub dicséretesen jó nevet szerzett magának, nemcsak Sopronban, vagy az országban, hanem világszerte.

A Klub ez alkalomból egy Jubileumi Charter Ünnepség keretében ünnepelte fennállásának évfordulóját. Az ünnepséget szombaton tartották a fertődi Eszterházy-kastélyban, ahol számos vendég tiszteletét tette: Dr.Fodor Tamás polgármester, Csóka Imre (Rotary Magyarország District 1911  Kormányzója), Balogh György (Rotary Magyarország District 1911 volt kormányzója), Gondár György (District 1911 Alkormányzója), Németh Zoltán (District 1911 Alkormányzója), Dr Winkler András (alapító elnök), Klaus-Jürgen Tanzler (RC Rosenheim-Innstadt), Dietmar Buxbaum (RC Eisenstadt), Szemerics Judit (Soroptimist Club Sopron elnöke), Dr. Pintér József (Lions Klub Sopron elnöke), Pálkövi Tamás (RC Sopron Pannonia következő elnöke) a Rotaract Sopron képviselői, és Bodrogai László (Eszterházy Kastély főigazgatója).

rac

A köszöntő beszédek után Cseh István a Rotary Club Sopron soros elnöke bemutatta a 25 év munkájának eredményeit, fontos állomásait és főbb projektjeit.

A klubtagok sokat segítettek olyan embereknek, akik anyagi, vagy egyéb okok miatt megtorpantak életútjukon, vagy tehetségüket nem tudták kibontakoztatni, esetleg olyan testi, szellemi hátránnyal indultak el az életben, amit a mi segítségünk nélkül nem tudtak volna leküzdeni.

A Klub kiemelten foglalkozott a Sopron környéki gyermekotthonokkal (ágfalvi Szellemi Fogyatékosok Szociális Otthon, Cseresznye sori gyermekotthon, a Doborján Ferenc iskola a Késmárki és Ónodi utcai gyermekotthon, a harkai gyermekotthon, Tóth Antal Általános Iskola és Kollégium, Tómalom utcai Fogyatékosok otthona, ahogy arról már mi is írtunk.)

A másik fontos terület, ami mindig is szívügye volt a Klubnak, az az egészségügy, ahol szintén több jótékonysági projektet valósítottak meg. Néhány a sok közül: a Soproni Erzsébet Kórház részére látótérvizsgáló készüléket, szemészeti lézert, csecsemők szemvizsgálatához speciális műszert adtak, legutóbb pedig újszülött csecsemők szívvizsgálatára alkalmas ultrahang fej beszerzését támogatták.

Ezeken túlmenően a teljesség igénye nélkül támogatói voltak a Zeneiskolának, a Városszépítő egyesületnek, a Soproni Petőfi Színháznak, a Soproni Múzeumnak és iskoláknak is.

Dr. Winkler András Alapító Elnök az ünnepségen elmondta, büszkék arra, hogy a klub tagságát sikerült úgy kiválasztaniuk, hogy abban a soproni polgárok minden rétege képviseltesse magát: a szellemi foglalkozásúaktól a kézművesekig.

Negyed század múlt el az alapítás óta. A Rotary Club tagjai a mai napig arra törekszenek, hogy ma is változatos összetételű, érdekes társaságot alkossanak, amely szerdánként összeülve, sok jó szándékkal, áldozattal, az élet legkülönbözőbb területein nyújtson segítséget embertársainak, és a szeretett városnak, Sopronnak.

Az egész napos programot egy gálaműsor zárta Horváth Sára Enikő (operettek) a Weinberger fúvósok és a Testvériség Néptáncegyüttes közreműködésével.

A Charter Ünnepségen kitüntetést kapott Dr. Fábián Attila klubtag, aki kiemelkedő munkájáért Paul Harris díjban részesült. A díjat azok kapják, akik sokat tettek a Rotary-s eszmékért a szolgálatért, a barátságért, hogy a világban terjedjen a megértés és a jóakarat.

 

fábián

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading