Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

“Akkor is rock’n’roll, ha elzavarnak otthonról!”

Ismét hosszas álló ovációval jutalmazta a zsúfolásig telt GYIK közönsége a KOMISZ & dESZKa Társulat előadását. Nagyot szólt a Made in Hungária!

DSC_3800

Az ünnepi díszbemutatón negyed órával a kezdés előtt már csak néhány üres hely tátongott a nézőtéren, a páholyokat is lefoglalták már. Nem is csoda, rengetegen már jegyet sem tudtak venni az előadásra, valóban hatalmas érdeklődés mutatkozott a zsirai fogyatékosok otthona és a dESZKa Társulat közös produkciójára. Az amatőr színészekből álló csapat a “Legyetek jók, ha tudtok” és a “Valahol Európában” című darabok után egy új stílusba vágta a fejszéjét: a már jól ismert “Made in Hungária” bizony nem elveszett gyerekekről szóló megható darab, hanem egy pörgős, vidám, erotikával fűszerezett zenés játék. Bár a rendező a korábbi interjúnkban már hangsúlyozta: ez nem a klasszikus előadás lesz, hanem olyan “deszkás”: természetes, amatőr, és nem külön darabokból áll, hanem egy teljes történetet visz végig.

DSC_3689

Látványos díszletet építettek fel a produkcióhoz, ami egy táncos műsornál természetesen elengedhetetlen. Fények, füst és a háttérben folyamatosan a jelenethez illeszkedő vetített animációk, képek. Ahogy azt már a dESZKa előadásain megszokhattuk, maximálisan kihasználják a terepet a Betuker Botond által vezényelt fiatalok, többször a nézőtérről érkeztek a szereplők, vagy épp csak mentek egy kört énekelve-táncolva.

DSC_3815

A látványhoz tartozik még az öltözék, ami valóban korhűre sikeredett. A lányokon a családi szekrényekből előhalászott pöttyös kis ruhák domináltak, a fiúkon pedig a színes, mintás ingek, zakók és kantáros nadrágok.

A két felvonásos előadásban felsejlenek drámai gondolatok, némi aktuálpolitikai utalást is találhat benne a néző, de aki csak kikapcsolódni szeretne, az sem csalódik a produkcióban. Természetesen felcseng sok ismerős dallam a Fenyő Miklós-féle eredeti változatból, így nem csak fiataloknak szól a darab, a felnőttek is tudnak nosztalgiázni a 60-as, 70-es évek hangulatában.

DSC_3866

A szereplők végig saját hangjukon énekelnek, nincs playback, valóban egy természetes darabot kapunk. Jól összeállt karakterek színesítik az előadást, érezhetően összeszokott a csapat, mind az épek, mind a sérültek a hozzájuk illő szerepekben tündökölnek. Remek párbeszédek színesítik a darabot, a közönség sokszor felnevetett, tapsolt, de talán még izgult is. A darab a végére éri el a csúcspontot, igazi fináléval zárul a Made in Hungária.

DSC_4312

 

A bemutató végén érzékenyebb pillanatok következtek: Betuker Botond külön kiemelte a 15 éves Melisszát a társulatból, aki nyirokmirigy-rákkal küzd. A fiatal lánynak egyébként gyűjtés is indult már, ezen a linken minden információ elérhető.

Betuker Botond elmondása szerint több száz érdeklődő nem tudott már jegyet venni az ünnepi díszbemutatóra, így mindenképp várható ráadás, már zajlanak az egyeztetések a Petőfi Színházzal. Ami biztos: május 16-án Sopronkövesden, a Pünkövesd fesztiválon is fellépnek a komiszok és deszkák. Előtte pedig április 2-án Kópházán egy jótékonysági rendezvényen is részt vesz a társulat. Mi kifejezetten ajánljuk mindenkinek: érdekes, látványos, vicces, hangulatos, fiatalos, és minden korosztálynak felemelő érzés!

allvataps_gif

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading