Minden ami Sopron

2023. 09. 30. szombat

Jeromos

SOPRON
Borult

Civil zóna

VR the Spot

Virtuális Valóság stúdió nyílik a hétvégén Sopronban. Beszélgettünk, teszteltünk.

 

Megnyitja kapuit a VR the Spot, Virtuális Valóság Stúdió Sopronban a Kőszegi úton található Körház első emeletén. A hely kitalálójának, Nagy Benedeknek a jóvoltából a mindenamisopron.hu csapata az elsők között próbálhatta ki milyen is lehet egy irodaépület második emeletén paintballozni.

 A hivatalos megfogalmazások közül, talán a következővel tudjuk a legjobban szemléltetni mi is az a VR:  virtuális valóság egy számítógépes környezet által létrehozott, mesterséges világ, melybe a felhasználók megpróbálnak minél jobban belemélyedni és beleélni magukat az adott virtuális világban történő eseményekbe.

 

Bár a VR technológia fejlődésére a legnagyobb hatással a játékipar volt, azonban számos más felhasználási terület létezik és még mindig nem tudjuk mit hoz a jövő- mondja el Benedek.

vrthespot1

Ha túltekintünk, az amúgy élvezetes – és persze fárasztó sic. a szerkesztő- játékokon, az élet számos területén hasznosítható a virtuális valóság által kezünkbe adott lehetőség. A világ számos országában a repülőgép pilóták mielőtt élesben kipróbálnának egy adott géptípust, először egy számítógépteremben felállított „makettbe” ülnek be, ahol a gépek segítéségével ugyanazt a munkát végzik el, mint fent a levegőben, mégis a tanulási folyamat során egyszerűbb a becsúszott hibákat kezelni. De, hogy egy még kézenfekvőbb példát említsünk, a Google elkészítette legnépszerűbb térkép alkalmazásának VR verzióját, ahol úgy sétálhatunk végig Bangkok belvárosán, hogy ki sem kell mozdulnunk Sopronból.

És, hogy ez mennyire eredményez valósághű élményt? Ezt már a legelején megtapasztalhattuk. Házigazdánk megtudva, hogy tériszonyom van, elsőként egy olyan programot indított el, ahol a virtuális lift felvitt egy felhőkarcoló tetejére, ahol egy pallóra kilépve körbenézhettem az alattam elterülő városra. Valahol belül tudtam, hogy egy szőnyeggel borított szobában vagyok, de az agyam a szememnek hitt és moccanni sem bírtam.  

vrthespot2

Hatalmas potenciál van még a VR világban, hisz egyelőre csak a szemünket és a fülünket vonhatjuk be a „játékba”, de a nem is olyan távoli jövőben biztos, hogy ki fognak jönni az egész testet beborító szenzoros ruhák. Képzeljük, csak el, hogy egy ilyenben kihívjuk a tőlünk több, mint 4000 kilométerre lévő szabadnapos Mike Tysont egy bokszmeccsre.

Ottlétünk alatt a srácokból sugárzott az elszántság, és az a rajongás, ami nélkül manapság nem lehet egy üzleti vállalkozásba belevágni. A soproni VR stúdióban, egyelőre 4 privát játékfülkét alakítottak ki, amelyekben lehetőség van egyedül, de akár összekapcsolódva, egymás ellen is játszani, mindezt úgy, hogy a csapat éppen nem játszó tagjai egy kényelmes kanapéról, külső szemlélőként a falra kihelyezett tévén nézhetik azt, amit a többiek éppen játszanak. Stábunk a többjátékos módot egy virtuális paintball-pályán tesztelte le, amihez már tényleg többet kellett mozogni, hisz a virtuális barikádok mögé le kellett guggolni, ki kellett hajolni. Talán a bukfencezés és a szaltózás amit nem javaslunk hozzá, érthető okokból.

DSC_4725

A stúdióba on-line a weboldalon található naptárban lehet majd időpontot foglalni, ám amennyiben a rendes nyitvatartási időben valaki arra jár és van szabad gép, természetesen előzetes bejelentkezés nélkül is eltölthet pár órát a virtuális valóságban.

Hogy a felhasználói élmény még teljesebb legyen a tanulási folyamat nem a hasznos időből megy el. Minden új játékos kap 10 perc beletanulási lehetőséget, ez alatt beállíthatja a szemüveget, kipróbálhatja a controllerek érzékenységét és irányíthatóságát.

Nagy Benedek és csapata a legnagyobb, nálunk is elérhető tartalomszolgáltatóval áll szerződésben, így a programok folyamatos utánpótlása és bővítése is biztosított.

A technikáról ahogy házigazdáinktól megtudtuk a hardveres bázist nagyon erős számítógépek, VR szemüvegek , fülkénként 2 db controller és kettő a fülke két ellentétes sarkában elhelyezett szenzor alkotják, melyek maximálisan nyomon tudják követni a játékos mozgását, legyen szó akár ugrásról akár csak egy apró fejbiccentésről. A fiúk mindenre gondoltak: mint a moziban a a 3D szemüvegek, így itt figyelve a higiéniára, a VR szemüvegek betétje is cserélhető.

vrthespot4MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading