Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Civil zóna

Újrahasznosítva öltöztet a soproni lány

Bicikligumiból, fafaragásból, újságból de még csokoládéból (!) is készített ruhát Kelemen Barbara. Leültünk beszélgetni a Széchenyi iskola tanulójával.

DSC_1472

Nem rég a Bringázz Sopron szervezésében tartott divatbemutatót Kelemen Barbara, a témához illően újrahasznosított kerékpár-alkatrészből készítette saját kezűleg a ruhákat. De nem ez volt az első eset, hogy lenyűgözte környezetét egy-egy kreatív, egyedi ötlettel.

“Általános másodikos voltam, amikor kitaláltam, hogy divattervező szeretnék lenni” – kezdi történetét Barbi, miközben megkapjuk kávénkat. Mint mondja, akkoriban szívesen nézegetett ilyen tv-műsorokat is. Talán épp olyan vágy volt ez részéről, mint más kisgyerekeknek a modellkedés, űrhajózás, mozdonyvezetés, esetleg vonatkerék-pumpálás… A különbség annyi, hogy Barbi pár évvel később meg is valósította elképzeléseit.

12809930_948236061891993_10196688_o

“2-3 éve volt az iskolában a Föld Napjához kapcsolódó divatbemutató, amikor újrahasznosított dolgokból kellett ruhát tervezni. Ez volt az első lehetőségem, éltem is vele”. Barbara már ekkor megmutatta kreativitását, és fafaragásból, valamint zsákokból alkotott ruhát.

12788256_948235861892013_2066064094_n

Saját kezűleg készültek Barbi legutóbbi alkotásai is. A szomszédtól kértek kölcsön varrógépet erre a célra. “Magamtól tanultam varrni, főleg az internetről szedtem információkat. Mamám varrónő, ő is segített, de néha már nem bírt velem” – meséli nevetve. Az elkészítés nagyjából úgy nézhetett ki, mint a filmekben: ruhaanyagok a varrógép körül, összegyűrt papírfecnik a szoba minden szegletében, és egy “segítő” macska, aki élvezi, ha valamit leverhet az asztalról. Barbi azt leszögezi, hogy mindezek ellenére csak néha lett ideges. Szerinte önmagában a tervezés és az elkészítés sem lenne túl nehéz – megfelelő felszereléssel – , de az elképzelt ruhát pontosan úgy megvalósítani, ahogy a rajzon szerepel, az már tényleg komoly kihívás.

DSC_1466

Iskolásként újabb nehézség adódott: a szükséges anyagok beszerzése ugyanis nem úgy működik, mint az élelmiszer vásárlás. A megfelelő bolt többnyire csak akkor volt nyitva, amikor Barbi még az iskolában ült. Ennek ellenére 1-2 hét alatt elkészültek a ruhák – bár ehhez szükség volt a jó tervezésre is. Az alábbi képen látható öltözék két hétig alakult, főleg a sok csík miatt. Barbara büszkén mesélte, hogy még mamája is megdicsérte a varrástechnikája miatt (de a divatbemutatón laikus férfi szemmel nézve is igen csinos ruha lett belőle – a szerk.).

barbiruha

 

Mint kiderült, nem csak mutatóba készít ruhákat a gimnazista lány: “Saját magamnak is szoktam varrni, eddig két báli ruhámat is én készítettem. Igaz, az elsőt még segítséggel”. Barbinál ritkán hangozhat el a tipikus “nem tudom, mit vegyek fel” mondat…

Egyelőre még nem tudni, mi lesz az elkészült művek sorsa. A tervező szívesen megtartaná őket, de ha akad érdeklődő, hajlamos megválni tőle. Az biztos, hogy most egy ideig nem készülnek új ruhák, ugyanis közeleg az érettségi és a felvételi időszak. A cél már megvan: Budapest, Mod’Art iskola, divattervező szak, ahonnan külföldre is eljuthat egy évre.

DSC_1480

Hosszabb távú célokat is megfogalmazott Barbara: mivel szeret segíteni (legutóbbi divatbemutatóján is jótékonykodott – a szerk.) és figyel a környezetére, ezeket egyedi ötleteivel kombinálva szeretne valami különleges, radikális újítást vinni a divat világába. Az újrahasznosítást például komolyabban is el tudja képzelni divattervezőként. Extrém ötletek is jöhetnek, Barbara készített már csokiruhát is, amit tavaly szintén a Föld Napján mutatott be. Bár többen is készen álltunk a ruha elfogyasztására, sajnos nem került sor a “modell-kóstolóra”. (Nem gondoltam volna, hogy valaha leírok egy ilyen mondatot – a szerk.).

12822773_948236125225320_2058150159_o

Laikusként is látszik, hogy Barbi nagyon szereti a divattervezést, ráadásul érzéke és már némi tapasztalata is van hozzá. Egyedi stílusával és új ötleteivel pedig jó eséllyel nem fog beleszürkülni a munkájába. Mi csak szurkolni tudunk, sok sikert a továbbiakban!

 

Köszönjük a beszélgetés helyszínét a Kultúrpresszónak!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading