Minden ami Sopron

2023. 06. 06. kedd

Norbert

SOPRON
Borult

Civil zóna

TV-műsort készítenek a soproni fiatalok

Limonádé címmel fiatalokat érintő témákról fiatalos műsorral jelentkeznek a diákok, profi stábbal. Megnéztük, hogy készül el egy televíziós Limonádé.

limonade_werk1

A soproni Média Klub már évek óta lehetőséget biztosít a fiataloknak arra, hogy megismerkedjenek a média világával. 2009-ben még Ifjúsági Szerkesztőség néven indult útnak az első olyan csapat, akik sok egyéb mellett egy rendszeresen jelentkező rádiós diákműsort készítettek, ami a Nap Rádióban futott Napraforgó címmel. A műsort a többéves médiás rutinnal rendelkező Balogh Zoltán vezetésével főképp középiskolás diákok készítették – az ötlettől a megvalósításig.

limonade_werk2

Az azóta megalakult Média Klub már a televíziózás iránt érdeklődőknek is lehetőséget biztosít, fél év előkészítés után ősszel elindult a Limonádé című műsor, ahol a szerkesztők, a riporterek és a műsorvezetők is diákok. Könnyítés azonban nincs, fiatal koruk ellenére is meg kell felelniük az alapvető szakmai szempontoknak – jó kommunikációs készség, kiállás, koncentráció, karakter, stb. Mindezt persze még sok tanulás és gyakorlás is követi, hiszen számtalan apróságnak is jól kell működnie. Például a szerkesztőnek át kell látnia a sok tennivalót, jól kell szerveznie a felvételeket, ráadásul az utómunkához is szükség van a precizitására. A riporternek tudatosan kell felkészülni egy interjúhoz, tudósításhoz, hogy ne csak egy érdektelen, semmitmondó anyag szülessen. A műsorvezetőnek pedig a különösen fontos beszédkészség mellett nagyon kell ügyelnie például arra, hogy végig szemkontaktust tartson egy nagy fekete dobozzal, hiszen amint elnéz másfelé, elveszti a tv-néző érdeklődését. Ez csak néhány példa a rengeteg apróságból, felnőttként sem könnyebb ennyi mindenre odafigyelni.

limonade_werk3

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

 

“A Limonádé készítésébe bárki beleszólhat, aki a Média Klub tagja (ők jelenleg 142-en vannak)”- tudtuk meg Balogh Zoltántól. Azonban van egy szűkebb stáb, akik folyamatosan motiváltak, hogy új anyagot adhassanak le. Ők tartalmi és gyártási csoportokban dolgoznak. A tartalmi csoport tagjai több fordulós kamerapróbán estek át, ám nincs végleges létszám, az indulás óta is többen csatlakoztak ide a klubos teljesítményük alapján. Természetesen egy városi tévében komoly elvárásoknak és a média törvény rendelkezéseinek is meg kell felelni (például egy internetes videoblogban ilyenekkel nem foglalkoznak). “Szerencsére a Sopron Tv messzemenőkig partner, támogat olyan témákat is, amik elsőre meglepőek lehetnek. Az fontos, hogy az ötletek a diákoktól származnak, a stáb és a klub vezetője természetesen segíti őket, de még a műsorvezetői szövegeket is a diákok írják. Persze, a felelős szerkesztő, ha kell, segít, javít.”

limonade_werk9

Kedd délelőtt a Hunyadi iskola büféjénél értekezett a stáb. Itt készült el több interjú és felkonferálás is a soron következő műsorhoz. Az “éles bevetés” előtti utolsó simítások zajlottak, a műsorvezetők gyakorolták a beköszönést, miközben a riporterek is még egyeztettek a vendégekkel. Az operatőrök is megérkeztek és azonnal be is rendezkedtek a kis tornateremben – Balogh Zoltánon kívül csak ők nem diákok már. A profi kamerák, mikrofonok, fények megadják az alaphangulatot, de a stáb fiataljai nem lesznek lámpalázasak – persze úgy nehéz is lenne interjút készíteni.

limonade_werk4

Az első felvétel mindössze néhány perc alatt el is készült, legalábbis a beszélgetés része. Pár pillanattal később a stáb egy gyors átállás után már bele is kezdett a következő beszélgetés felvételébe. Majd újabb átállás után a vendégek egy-egy táncos produkcióját vették az operatőrök, két kameraállásból.

limonade_werksok

 

Közben a szerkesztő sem unatkozott, bőszen jegyzetelt, aminek az utómunkánál van jelentős része. Kreativitás itt is szükségeltetik, az egyik táncos felvételt például utólag ketté kellett vágni egy adott ponton. Barbi ezt nem timecode-okkal jegyezte fel, egyszerűen lerajzolta azt a táncos mozdulatot, ami után jön a vágás.

limonade_werk6

Alig telt el pár perc és már a büfé előtt rendezkedtünk be. Akasztották a hóhért – a stáb egyik tagja, Jáger Bori a vendég. Sokat azonban nem is hallottunk a beszélgetésből, ugyanis épp kicsengettek, és diákok tömkelege vette körbe a stábot érdeklődően – bizony ezt is meg kell szokni!

limonade_werk7

A beszélgetések után azonban még nem ért véget a munka. Sőt! A műsorvezetőknek sok dolguk maradt, hiszen a műsor elején be is kell köszönni, a végén elbúcsúzni, közben pedig minden blokkhoz egy szükség van egy felvezetésre is. Itt pedig nincs beszélgetőpartner, minden figyelem a műsorvezetőkre irányul, így hibázni sem nagyon lehet. Persze baki nélkül nincs felvétel, nem véletlen, hogy ezúttal is újra kellett venni egy-egy felkonferálást. Hisz ilyenkor egy ártatlan tüsszentés is hosszú percekig nem múló nevetőgörcsöt eredményez, ami ráadásul a teljes stábra átragad…

limonade_werk8

A sok felvétel persze még közel nincs adásra kész állapotban: ki kell válogatni a jó anyagokat, azokból kivágni a bakikat és felesleges részleteket, a több kamerás felvételeknél ráadásul mindezt többször annyi nyersanyaggal. Ráadásul különböző diákrendezvényeken is forgat a stáb, ahol rendszerint akár több felvétel is készül a helyszínen. A végén pedig össze kell állítani a kész műsort, ami kedden 18:30-tól kerül adásba a Sopron TV műsorán, de a Soprontube oldalon később is visszanézhető. Íme egy kis kedvcsináló a márciusi epizódhoz:

  • Teszt: mi történik, ha napokra lekapcsoljuk magunkat az internetről?
  • Rúdfitness – Sopronban is népszerű, már általános iskolás kortól.
  • Beszámoló a Fenyő téri iskola farsangjáról.
  • Milyennek látnak minket magyarokat az itt tanuló külföldi diákok?
  • Ifjú soproni táncosok mutatkoznak be.

Mindez a Limonádé 7. részében!


MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading