Minden ami Sopron

2020. 07. 04. szombat

Ulrik

SOPRON
Borult
EURO
0

Tudomány

Szakmák Délelőttje- A jó szakma a siker titka!

Izgalmas program várja a pályaválasztás előtt álló diákokat november 21-én, a Soproni Szakképzési Centrum hat tagintézményében.

A jó szakma a siker titka!”, ezt a szlogent választottuk a rendezvény mottójának – emelte ki Králik Tibor főigazgató a programmal kapcsolatban. – Meglátásom szerint a magyar gazdaság jól fejlődik, egyre nagyobb az igény a jól képzett munkaerő iránt, ezért is egyre népszerűbbek a különböző szakmák a továbbtanulni szándékozó fiatalok körében. Azonban úgy látjuk: a szülőknek és a diákoknak nem egyszerű választani a széles palettából, ezért minél több információ szükséges a döntéshez, ezt segíti a Szakmák Délelőttje – tette hozzá a főigazgató.

handler_hokozpont_tom_0329

fotó: Griechisch Tamás

 

 

Ennek jegyében a centrum tagintézményeiben: a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnáziumában, a Handler Nándor Szakképző Iskolában, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolában, a Vas-és Villamosipari Szakképző Iskolában és Gimnáziumban, a kapuvári Berg Gusztáv Szakközépiskolában és a fertődi Porpáczy Aladár Szakképző Iskolában interaktív programok várják a tovább tanulókat. Számtalan szakmát ismerhetnek meg a diákok testközelből, bepillanthatnak a tanműhelyekbe, belekóstolhatnak a gyakorlatba, kipróbálhatják az eszközöket, berendezéseket, saját maguk is készíthetnek munkadarabokat. Érdemes szülőkkel együtt érkezni, hiszen a szakmaválasztás általában közös családi döntés.

A látogatás azért is érdekes, mert a tanulók talán nem is hinnék, hogy milyen korszerű az oktatás a különböző szakmák esetében – mondta Králik Tibor. – Megemlíteném a jövő gázszerelőit, központi fűtés szerelőit, akik ma már magas szinten tanulnak számítástechnikát, mert szakmájuknál ez már alapkövetelmény. Az autószerelőknél is nagy a változás, hiszen óriási technológiai áttörést hozott az elektromos autók megjelenése. Az asztalos szakmánál ma már alap a CNC technológia, és a számítógépes tervezés. A közgazdasági szakma tíz-húsz év alatt teljesen megváltozott azzal, hogy informatikai alapokra helyeződött a munka nagyobb része. A sort még hosszasan folytathatnám – említette a főigazgató.

handler_hokozpont_tom_0315

fotó: Griechisch Tamás 

A szakképzésben az is nagy változás, hogy ma már a szakközépiskolákból is szabad az út a felsőoktatás felé bármilyen irányba, hiszen a három éves szakmunkás képzés után lehetőség nyílik nappali vagy esti tagozaton két év alatt érettségit is szerezni. A tapasztalat szerint egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. A szakgimnáziumi képzés pedig biztosan ad egy, vagy több szakmai végzettséget a diákok kezébe.

A tovább tanulókat novemberben és decemberben további szakmai és nyílt napokkal, nyitott kapuk napjával várják a szakképzési centrum iskolái.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást a járvány után?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
storno_utcabol
loading