Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Soproniak hódították meg Erdélyt

Nem túlzás kijelenteni: a Komisz & dESZKa Társulatot sztárokként fogadták Erdélyben.

Itthon már nem szükséges hosszasan bemutatni a Zsirai Fogyatékosok Otthona és a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolában működő dESZKa Társulat együttműködését, hiszen már a Petőfi Színházat is megtöltötték amatőr előadásukkal. Sőt, mondhatni profi amatőr előadásukkal. Épek és sérültek együtt a színpadon – ez már önmagában különleges. De amit ez a csapat előad évről-évre, az egészen elképesztő. Betuker Botond, a társulat vezetője meglehetősen fáradtan, de hatalmas lelkesedéssel mesélt a csapat nyári élményeiről, amire nem csak ők lehetnek büszkék, hanem mi, soproniak mindannyian!

IMGP8442

Júliusban már az ország túlvégén, Nyíregyházán is felléphetett egy nemzetközi speciális fesztiválon a soproni csapat a Valahol Európában című darabjával, ráadásul rögtön nyitóprodukcióként. A siker természetesen ott sem maradt el. A csapatnak volt ideje kicsit körbejárni a várost is, három napot töltöttek el ott.

Még júliusban újabb nagy megtiszteltetésben részesültek az ifjak: nem kisebb vendég látogatta meg őket, mint Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, aki egyben fővédnöke is a soproni társulatnak. Ő még élőben nem tudta megnézni a produkciót, ezért DVD-n kapta meg azt – pár nap múlva jött is tőle az üzenet, hogy teljesen lenyűgözte őt az előadás.

11010999_885017244885634_5440968853359761371_o

Törőcsik Mari meglátogatta a társulatot

 

Augusztusban a Fertő-tavi vitorlástelepen töltött el két napot a társulat, ami egyrészt felkészülésként szolgált az erdélyi fellépésre, másrészt a csapategységet erősítette. Ekkor még nem sejtették, mekkora élményben lesz részük…

Valahol Erdélyben…

Augusztus 20-án indult meg a társulat a romániai Szatmárnémetibe, ugyanis meghívást kaptak a Partiumi Magyar Napok fesztiválra. Már a felvezetés sem volt akármilyen: kiemelt programként emlegették a Komisz & dESZKa Társulatot olyan fellépők mellett, mint a Neoton Família, Byealex vagy épp Koncz Zsuzsa. A fesztivál egyébként 8 napos a régió legnagyobb rendezvényének számít. A soproni társulat a helyi művelődési házban léphetett fel. Ezúttal azonban nem élvezhették a “hazai pálya” előnyét: teljesen ismeretlen közönség előtt kellett megmutatni egy Magyarországról, annak is a túlsó végéből érkező amatőr színdarabot, ami nyilván eltérő kultúrából építkezett.

DSC_0281

Kamerák kereszttüzében: Romániában interjúk sorát adták a sajtónak a társulat tagjai

 

Az első meglepetés akkor érte a soproniakat, amikor szembesültek vele, hogy az 500 fős nézőtérre mintegy 700 érdeklődő zsúfolódott be. A szervezők szerint olyan helyeket is meg kellett nyitni, amit azelőtt csak nagyon régen, de sokan így is csak a lépcsőkön tudtak leülni, vagy a terem szélében. Igaz, ezt már tudták előre, hiszen másfél héttel a fellépés előtt (!) már minden jegy elfogyott! Botond kiemelte: a belépők árával egyébként egy beteg kislányt segítettek a nézők, így kifejezetten jó érzés volt fellépni, hogy jótékonykodtak is.

DSC_0245

A technikusi pultból: még a színpad oldalsó részén is nézők ültek

 

“Hihetetlen érzés volt” – áradozik Botond a fogadtatásról. Ám a java még csak ezután jött: az előadás végén a közönség nem csak tapsolt, hanem könnyes szemekkel, felállva, ovációban tört ki, és gyakorlatilag nem engedték lejönni a társulatot a színpadról. A helyi szervezők és a nézők is megjegyezték: évek óta nem fordult elő náluk, hogy felállva tapsolt volna az egész közönség.

11951958_1109824882378791_7218625427524435201_n

Több néző is megjegyezte: Szatmárnémetiben nem kapott mostanában ekkora ovációt senki! Fotó: www.partiuminapok.ro

 

A siker azonban nem múlt el aznap este: másnap a társulat kilátogatott a rendezvény többi programjára, ahol a járókelők megállították őket, és egyenként gratuláltak nekik. “Frenetikus élmény volt látni, hogy nem csak hozzám, de még a legkisebb szerepet eljátszó tagunkhoz is odajöttek. Olyan erőt adott ez a társulatnak, hogy az valami elképesztő!”

DSC_0372

Idegenek állították meg a fellépőket, hogy gratuláljanak nekik!

 

Augusztus 20-án a Pulzus TV ünnepi műsorral készült: a Valahol Európában című darabot tűzték műsorra, a KOMISZ & dESZKa Társulat előadásában. A színházi felvételt estétől másnap reggelig folyamatosan sugározta a városi tv.

 

 

11921809_1109824699045476_3174748628933538992_n

Fotó: www.partiuminapok.ro

 

Nyilván egy közel 50 fős társulatot felszereléssel együtt nem könnyű eljuttatni 600 km-re, de kaptak segítséget Botondék: “Rengeteg felajánlást kaptunk szállásra is, étkezésre is, és mindenben segítettek nekünk, ezt ezúton is köszönjük!” A társulat vezetője azt is kiemeli, hogy mind a fiatalok, mind a zsirai lakók előtt “kalapját emeli”, hiszen nagyon sok energiát öltek bele még a nyári szünetben is abba, hogy létrejöjjön ez a fergeteges eredmény. “Nagyszerű koronája lett ez a siker az elmúlt évnek.” Botond kiemeli: olyan “profi” csapat alakult ki körülötte, hogy tudja: bátran megbízhat társaiban, mindenki tudja, mit és hogyan kell csinálnia.

Elmondása szerint a társulat sikere abban rejlik, hogy a tagok lelkével nagyon sokat foglalkozik, így mindenki jól megtalálja a helyét a csapatban. Botondnak azonban nem csak ez a feladata: a társulat vezetőjeként és a darab rendezőjeként az egész megvalósításán dolgozik, a csapatot egyben tartja, foglalkozik a reklámozással, szervezéssel, tanítja a fiatalokat, előadás közben pedig fénytechnikusként is dolgozik, így nem dőlhet hátra még ott sem. Ennek ellenére nagyon élvezi ezt, még úgy is, hogy hobbiként űzi – a teljes társulattal együtt. Botond emellett tanárként dolgozik, a fiatalok pedig iskolába járnak.


Horváth Laura: “2013 márciusában léptem be a dESZKa Társulatba. Eleinte nem találtam a helyemet, de az idő elteltével egyre több embert ismertem meg, és egyre több barátom lett. Nekem iskola mellett tökéletes kikapcsolódást jelent. A dESZKa a második családom. Megtaláltam önmagamat a rendező és a tagok segítségével. Hatalmas szeretet vesz körül mindenkit, aki a csapat tagja. Nincs olyan, hogy őt nem szeretem, mert más, úgy fogadom el, ahogy van. Ehhez a csapathoz őrültnek kell lenni, persze jó értelemben. “Képzelj el egy világot, ahol az idegenek mosollyal köszöntik egymást. Most pedig kezd el Te is!” 

Préger Rebeka: “Mindig is szerettem a dESZKa társulattal és a Komisz-szal utazni. Alig vártam, hogy ismét Erdélyben léphessünk fel.  Az előadás előtt, mint mindig, most is nagyon izgultunk. Közel 700 ember tekintette meg a Valahol Európában című darabot, akik a végén álló vastapssal jutalmaztak minket. Mindannyiunk szívét megérintette, hogy egy számunkra idegen környéken is ennyire értékelték a munkánkat. Természetesen utána körbejártuk mi is a Partiumi Magyar Napok fesztivált, nagyon tetszett! Fájó szívvel búcsúztunk el egymástól, várva a következő előadásunkat!”

 

11933417_1109824215712191_5109640235252108245_n

Fotó: www.partiuminapok.ro

 

“A Legyetek jók, ha tudtok (a társulat tavalyi előadása – a szerk.) 12 előadást bírt ki. A Valahol Európában már 11-nél jár, de még bőven lehetne vele menni” – mondja Botond, majd hozzáteszi: elég magasra tették a lécet ezzel a produkcióval, így nem kis kihívás elé néz a Komisz & dESZKa Társulat, akik már készülnek is a következő nagy dobásra. “Erről csak annyit mondhatok, hogy a Legyetek jók, ha tudtok alatt megtanultunk beszélni. A Valahol Európában alatt megtanultunk énekelni. A következő darabbal megtanulunk táncolni is. Elmegyünk a retró irányba, és picit vidámabb előadásra készülünk.”

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading