Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Tudomány

Soproni diákok is a bejutottak a döntőbe

Május 3-án tizennégyen versenyeznek az ESTÖRI döntőjében Kismartonban.

szechenyiselfie

A kismartoni (Eisenstadt) székhelyű Esterházy Magánalapítvány a 2016/17-es tanévben hagyományteremtő céllal hirdette meg az ESTÖRI – KREATÍV TÖRTÉNELMI VERSENY-t a középiskolák 10. osztályos tanulói számára. A vetélkedés témája ebben a tanévben az Esterházy-család története a 17. században, azzal a céllal, hogy a diákok megismerkedjenek a család történetével, a korszak kultúrájával és életmódjával.

A vetélkedőre – minden várakozást felülmúlóan – 130 csapat jelentkezett, s közülük 94 csapat teljesítette a novemberi határidőig az első forduló mindhárom online feladatát: a versenyzők Instagramos csapatképet készítettek, illusztrált esszét írtak a kiírt témában, illetve a verseny intenetes felületén megszabott időkereten belül egy kvízfeladatsort oldottak meg.

estorikozepdonto2

A verseny döntőjét a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében rendezik meg május 3-án. A tizennégy, egyenként három fős csapat történelmi háttértudása mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a social média használatának jártasságában méri össze erejét az egész napos versenyben a szakmai zsűri előtt.

Már javában zajlik a felkészülés az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjére, melynek témája az Esterházy család története a 17. században. Összesen nyolc vidéki, öt budapesti és egy határon túli iskola méri össze tudását május 3-án a kismartoni Esterházy-kastélyban.

csukacecilia

A soproni Széchenyi Gimnázium-ot két csapat képviseli a döntőn. A 10. a Weninger Ádám, Szentpéteri Tamás, Jakab Benedek, míg a 10. b Csuka Cecília, Mike Petra, Molnár Ferenc Róbert összetételben száll versenybe. Mindkét csapatot Robotka Csaba készítette fel.

A korábbi fordulókhoz hasonlóan a döntőn is több feladatot kell teljesíteni, melyekhez a csapatoknak már a felkészülési időszakban el kell készíteni a „kellékeket”.

Április 10-ig kellett beküldeni az Identificatio elnevezésű feladatot. A feladat lényege, hogy minden egyes csapat kreatív csapatnevet választott és hozzá egy digitális címert készített a heraldika alapvető kritériumainak betartásával. A döntőn a csapatok a címerük és csapatnevük segítségével adnak jellemzést magukról a Mi és Esterházy versenytéma alapján.

estoridonto20170503

A döntőn minden csapat egy, az eddigi témájához kapcsolódó komplex feladatot – Representatio et Donatio – mutat be, mely három részből tevődik össze. Elsőként el kell készíteniük a digitális díszletet, melynek leadási határideje április 20. A díszlet adja meg a prezentációjuk, a Representatio, azaz a kapott történelmi téma jelenetben, párbeszédben, a korabeli karakterek életre keltésével való bemutatásának keretét. Fontos kelléke a bemutatkozásnak a szintén előre elkészítendő „hozott kincs” a Donatio, ugyanis mindegyik feladattéma kapcsolatba hozható az Esterházy vagyon valós vagy vélt gyarapodásával. A „hozott kincs”-nek szabadon választott technikával készülő tárgynak kell lennie.

A „hozott kincs” készítéséről az INSTASTORY segítségével werkfilmet készítenek az egyes csapatok, melyet a digitális díszlettel együtt április 20-ig kellett leadniuk.

A Representatio-hoz szorosan kapcsolódik majd az ún. Duellum, melynek keretében konkrét vitahelyzetre, szópárbajra kell készülniük az azonos témát feldolgozó egyes csapatoknak.

További információk: www.estori.huMIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading