Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Sikerrel zárult a „ZuzmóKa – önkéntesség a nemzedékek közötti szolidaritásért” Projekt

A  fiatalok önkéntességét támogatták .

Sikerrel zárták a Nyugat-magyarországi Egyetemen működő Faipari Tudományos Alapítvány projektjét, melynek kiemelt céljai az előzetes elképzeléseknek megfelelően valósultak meg az önkéntesség népszerűsítésének jegyében. A projekt egyik alappillére volt egy Önkéntességi Pont létrehozása, melynek célja az volt, hogy az érdeklődőknek testhezálló és érdekes önkétességi programot ajánljanak, mely mindamellett, hogy önkéntes, sikerélményt és örömöt nyújt az önkéntes munkát végző számára is.

Több mint 230 önkéntes vett részt a projektben, köztük hátrányos helyzetű munkavállalók, kisgyermekes nők, idősek, nyugdíjasok, pedagógusok és a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói. Az önkéntes tevékenység által hátrányos helyzetű munkavállalók, kisgyermekes nők szerezhettek olyan tapasztalatokat, amelyekkel sikeresebben tudnak visszatérni a munkaerő piacra. Az idősek, nyugdíjasok átadhatták tudásukat a fiatalabb generációknak és élvezhették társaságukat, aktívan tölthették szabadidejüket. Az NymE hallgatói olyan tapasztalatokra tehettek szert, amelyek a munkaerőpiacra lépéskor segítik elhelyezkedésüket. A pedagógusok részére új technikák elsajátítását tette lehetővé a projekt.

 Az Önkéntes Pontban a Faipari Tudományos Alapítvány munkatársai olyan önkéntességet ösztönző programokat terveznek, amelyek támogatják a fiatalok önkéntességét, a vállalati önkéntességet és a generációk közötti együttműködést.jobbadnimintkapni

Az Önkéntes Pont címe: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky utca 4. “B” épület (Főépület) II. emelet, jobbra a második ajtó.

A projekt második alappillére volt  gyermekfoglalkozások szervezése a generációk közötti együttműködés jegyében. Ennek keretében több mint 150 gyermekfoglalkozás valósult meg az önkéntesek segítségével.

A foglalkozásokon 4-16 éves gyerekek játékosan, interaktív módon ismerkedhettek meg a természeti környezetünk csodáival, az erdei életközösségekkel, természetvédelemmel és a fatermékek világával. A résztvevők között voltak hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, és fogyatékkal élő gyermekek is. A hátrányos helyzetűek közé tartoztak a gyermekotthonban élők, akiknek még többet jelentett a rendszeres program, a szeretetteljes önkéntesek, akiktől sok kedvességet, figyelmet kaptak.

Az önkéntesek speciális, a Faipari Tudományos Alapítvány szakértői által kidolgozott, környezettudatot formáló fejlesztő programokon túl, saját élettapasztalatukat, hagyományaikat, szakmájuk sajátosságait is bemutatták a gyerekeknek. A projektbe önkénteseket fogadó szervezetek, partnerintézmények kerültek bevonásra, ahol önkénteseink gyermekprogramokat valósítottak meg (iskolák, óvodák).

 A Faipari Tudományos Alapítvány a projekt során egy kisfilm és egy kreatív pályázatot hirdetett a 6-24 éves korosztály számára az önkéntesség témájában. Mindkét pályázatra az ország minden részéről érkeztek különleges alkotások, amelyek megtekinthetőek a zuzmoka.hu honlapon.

 A Faipari Tudományos Alapítvány projektje az Új Széchényi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, az önkéntesség elterjesztése témában kiírt pályázat eredményeként valósult meg az EU támogatásával, hazai társfinanszírozás mellett. A projekt összköltsége 14.685.125 Ft, 100%-os támogatási intenzitással valósult meg.
 További információ: zuzmoka.hu

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading