Minden ami Sopron

2022. 10. 01. szombat

Malvin

SOPRON
Borult

Civil zóna

Semmelweis öröksége

A kézmosást népszerűsítette világnapi rendezvényén a Soproni Gyógyközpont Higiénés Szolgálata.

Az UNICEF 2008-ban hirdette meg először október 15-én a kézmosás világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a kézhigiéné fontosságára.

„A tisztaság fél egészség, tartja a mondás. S valóban igaz” – mondta el a helyszínen Dr. Bodnár Judit közegészségügyi főorvos. A kézmosással ugyanis számtalan fertőző betegség – így pl. a hányás-hasmenés, a légúti megbetegedések vagy a májgyulladás is – megelőzhető és elkerülhető. Az emberek többsége ma már tisztában van azzal, hogy mikor kell kezet mosni, ám legalább ennyire fontos az alaposság, a helyes technika alkalmazása is – hangsúlyozta.

kezvilagnap_nagy3

A Soproni Gyógyközpont kézmosás világnapi programja éppen erre az elvre épült fel. Színes programokkal: kisfilm vetítéssel, UV lámpás vizsgálattal, gyakorlati bemutatóval segítették a helyes kézmosási és fertőtlenítési technika elsajátítását. A Diagnosztikai tömb aulájában megrendezett programon közösségi üzenőfalat is felállítottak, ahol bárki elhelyezhette kézlenyomatát és világnapi jelmondatát.

kezvilagnap_nagy2

Az elsajátított ismeretekről számot is lehetett adni, a kézhigiéné-kvízt helyesen kitöltőket kézfertőtlenítő géllel jutalmazták.

A helyes kézmosási technikát már kisgyermekkorban meg kell tanítani és folyamatosan gyakorolni, fejleszteni kell – emelte ki Dr. Bodnár Judit. Ennek jegyében a gyermekeket is megszólították a világnapi programon. A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon ápolt kis betegek prevenciós foglalkozáson vehettek részt, ahol a tisztálkodást népszerűsítő verset tanulhattak, színezhettek vagy kórokozókat ábrázoló puzzlet rakhattak ki.

kezvilagnap_nagy5

A kézmosásnak különös jelentősége van az egészségügyi ellátóhelyeken, a leggyengült immunrendszerű betegek környezetében – hangsúlyozta Dr. Bodnár Judit infektológus főorvos. Kiemelt feladat az is, hogy Semmelweis örökségét folytatva ne csak az egészségügyi dolgozók ismerjék a kézhigiéne jelentőségét, hanem a betegek és hozzátartozóik is.  A Higiénés Szolgálat munkatársai a látogatóknak is azt javasolják, hogy használják a Soproni Gyógyközpont betegellátó osztályain és szakrendelésein – ma már összesen 75 helyen elérhető – automata kézfertőtlenítő készülékeket. A 30 másodperces művelet ugyanis tényleg életeket menthet!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading