Minden ami Sopron

2020. 11. 26. csütörtök

Virág

SOPRON
Borult

Tudomány

Robotok lepték el az Egyetemet

Értékes díjak kerültek kiosztásra a Soproni Egyetem Simonyi Károly Karán megrendezett Robot Race 4.0 elnevezésű országos középiskolai versenyen.

December 13-án már 4. alkalommal rendezett megmérettetésre újra közel húsz csapat jelentkezett az ország egész területéről, Nyugat- Dunántúl mellett erős jelenléttel képviseltették magukat az észak-, kelet- és dél-magyarországi régiók is.

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara által szervezett Robot Race 4.0 verseny során 10-11-12. évfolyamos tanulókból álló, három fős, középiskolás csapatok küzdhettek meg az értékes nyereményekért.

Az első futamban össze kellett gyűjteni a robot alkatrészeit – „váltsd tudásod szenzorokra!” – olyan feladatok megoldásával, amelyek a leendő mechatronikai mérnököknek nem okozhatnak gondot. A kapott pontokból szerezhették meg a szenzorokat és a programozható téglát. A második futamban az arborétumban kellett a motorokat megtalálni térkép segítségével. Végül a harmadik futamban a robotokra programot kellett írni, hogy végrehajtsák a kitűzött feladatot.

A robotok feladata nemcsak az volt, hogy a pályán jól tájékozódjanak, hanem a programozásban kicsit mélyebbre merülve adatokat is kell gyűjteniük a külvilágról, amit fel kell dolgozniuk és megjeleníteni a kijelzőn.

nyertes (Large)

Az idei nyertesek a következő csapatok voltak:

1. hely: Jedlik Lego Robot Team GYSZC (Jedlik Ányos Gépipar és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollgiuma, Győr)
Diákok: Timár Bálint, Kovács Zoltán, Klenovszky Áron Felkészítő tanár: Bognár Pál

2. hely: STEM (Bányai Júlia Gimnázium, Kecskemét)
Diákok: Kaptás Flóra, Nyíri Anna, Mihalik Dániel Felkészítő tanár: Kiss Róbert

3. hely: BIG InfóSOKK ( Bródy Imre Gimnázium és AMI, Ajka)
Diákok: Tili Nóra, Heizler Balázs, Consuegra Gábor Felkészítő tanár: Takács Viktória

A GYSEV Cargo Zrt. különdíjasai: SopRob (Soproni Robotika) csoport volt.

Diákok: Joó Balázs, Horváth Benedek, Rózsás Zoltán

A verseny az EFOP 3.6.1 projekt keretei között került megvalósításra.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading