Minden ami Sopron

2018. 04. 25. szerda

Márk

SOPRON
Borult

Tudomány

Robot az Ikva áruházban

Ne lepődjön meg senki, ha egy embernagyságú robot sétál vele szembe az IKVA áruházban!

robi1550

Az IKVA áruházba látogató vásárlók az üzlet emeletére érve egy embermagasságú robottal találhatják szembe magukat, aki a sorok között sétál. A robot, vagy ahogyan fejlesztői nevezik, Robi, igen fontos munkát lát el. Ő a környezetei minőség őre, ő felel azért, hogy a lehető legkellemesebb belső környezeti körülmények között tudjunk vásárolni.
Robi egy önálló mobil robot platform, amely az épület vásárlók által látogatott területén belül, az úgynevezett használati zónában méri a komfort tényezőket. Tehát a robot pontosan ott sétál és végez méréseket, ahol mi, emberek is érzékeljük a környezetünket. Komfortunkat, kényelemérzetünket a zárt terekben többek között a hőmérséklet, a páratartalom, és a szén-dioxid koncentráció határozzák meg. Ezek egészségünkre is hatással vannak. A robot ezeket méri, majd továbbítja a mért értékeket az épületgépészeti rendszereket irányító vezérlő automatika felé. Az automatika a mért adatok alapján képes megfelelő módon működtetni az épületgépészeti rendszereket, hogy azok igény szerint a legmegfelelőbb módon tudják fűteni, hűteni, szellőztetni az épületet. Ezen kívül a robot a hangnyomásszintet is érzékeli, és ez alapján megbecsüli a vásárlók számát. Így ha rövid idő alatt sok vásárló tér be az üzletbe, még azelőtt tudja figyelmeztetni az automatikát a hőmérséklet, a páratartalom és a szén-dioxid koncentráció várható emelkedésére, mielőtt az valóban megtörténne. Így a szellőző levegő mennyiségét megnövelve mindez elkerülhetővé válik.

A méréseket végző szenzorok a robot törzsén található burkolat alatt, a hasában helyezkednek el. Itt vannak a tájékozódást biztosító távolságmérő szenzorok is, tehát valójában nem a szemén, hanem a padló felett 40 cm-rel elhelyezkedő szenzorokon keresztül „lát”. A robot önállóan közlekedik egy előre beállított program alapján. Amennyiben egy vásárló sétál elé, vagy valamilyen más akadályt érzékel, megáll, és ha lehetséges, megpróbál kerülőutat találni. Így biztosítja, hogy a vásárlók is zavartalanul válogathassanak, de a munkáját is el tudja végezni. Akkumulátorral működik, így rendszeresen vissza kell térnie a töltőállomáshoz, hogy feltöltse azokat – munkaidő után pedig szintén itt várja, hogy az üzlet újra kinyisson.

Természetesen Robi nem egyedül teszi mindezt, hanem kiegészítve azt a komplex épületgépészeti és vezérlési rendszert, amely biztosítja az IKVA áruház komfortját és energiahatékony működését. Ezek a rendszerek nem olyan szembetűnőek, de körülöttünk vannak, így a mennyezetben a legkorszerűbb, kapilláris elven működő felület fűtési-hűtési rendszer található, a tetőn pedig egy 34 kW-os napelemes kiserőmű helyezkedik el, amely egy egyedülálló, és itt, Sopronban a világon elsőkét bevezetett, közvetlen egyenárammal működtetett hőszivattyús rendszert működtet. Ezt egészíti ki a korszerű szellőztető rendszer illetve a szintén új fejlesztésű technológián alapuló intelligens vezérlés, amely képes megtanulni az épület és a gépészeti rendszerek viselkedését, és úgy működtetni azokat, hogy azok a tökéletes komfort biztosítása mellett a lehető legjobb energiahatékonysággal működjenek. A projekt részeként az IKVA áruház falait a legszigorúbb hőátbocsátási követelményeket kielégítő hőszigeteléssel látták el. A világítást alacsony energiafogyasztású LED lámpák biztosítják, a falakat pedig levegőtisztító hatású festékkel festették. Mindezeket a rendszereket az elmúlt 2 év során fokozatosan telepítették egy kutatási jellegű komplex energiahatékonysági projekt keretében, és jelenleg kísérleti módban üzemelnek. Működésüket folyamatosan ellenőrzik, hatékonyságukat mérik.

robi2550

Ez az energiahatékony felújítás az IKVA áruházban az EcoShopping elnevezésű kutatás-fejlesztési program részeként valósul meg. A programot egy magyar építőipari és energiahatékonysági vállalkozás, az EnergoSys Zrt. kezdeményezte és koordinálja, és egy 15 európai és egy ázsiai országból származó kutatóintézetekből, egyetemekből, és vállalkozásokból álló kutatócsoporttal együttműködve hajtja végre. A program célja kereskedelmi épületek energiahatékony felújításához egy átfogó és költséghatékony megoldást fejleszteni, amely az energiafelhasználást minimális szintre csökkenti és a megújuló energiából származó energiafelhasználást legalább 50%-ban növeli. Ennek elérése érdekében ez a komplex módszer a legkorszerűbb technológiákat használja és integrálja, illetve a megfelelő módon méri ezek hatását és energiafogyasztását, miközben az épületszerkezet hőtároló tömegét kihasználva képes az épületet magát egyfajta akkumulátorként működtetve segíteni a gépészeti rendszerek működését. Ennek a projektnek a részeként az elért eredmények tesztelése és a kifejlesztett technológiák demonstrációja történik a soproni IKVA áruház területén.

A mobil robot platform és az akusztikus érzékelők koncepcióját a németországi Fraunhofer kutatóintézet fejlesztette ki, és alkalmazta egy előre legyártott hardver segítségével az EcoShopping projektre. A környezeti paramétereket mérő egyedi érzékelő és adattovábbítási hálózatot a portugál VPS vállalat biztosítja.

Az EcoShopping projekt az Európai Bizottság 7. Keretprogramjának társfinanszírozásával valósul meg. További információ www.ecoshopping-project.eu címen érhető el. A program 2013. szeptemberében indult és 2017. augusztusában ér véget.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Milyen gyakran szokott sportolni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este8
loading