Minden ami Sopron

2023. 09. 30. szombat

Jeromos

SOPRON
Borult

Civil zóna

PALETTA KREATÍV MŰHELY

A soproni Paletta Kreatív Műhely alapítóival, Kovácsné Hidasi Andreával és Kovács Tamással beszélgettünk.

MAS: Miért pont Paletta Kreatív Műhely? Honnan jött a név?
PKM: A nevünk első fele, a Paletta kifejezés két dologra utal. Az egyik, hogy jelenleg a fő művészeti irányvonalunk a festés és ebből egyértelműen adódik, hogy egy festő palettára gondoltunk. A másik, hogy a jövőben mindenképpen szeretnénk kibővíteni egyéb képzőművészeti tevékenységekkel is profilunkat és ebből kifolyólag a Paletta szó itt a sokszínűséget jelenti. A Kreatív Műhelyt pedig talán nem kell magyarázni.

DSCN4802

MAS: Honnan jött a gondolat, hogy ezzel akartok foglalkozni?
Itt élünk jó pár éve, s azt látjuk, hogy azok számára, akik szórakozni, kikapcsolódni  szeretnének, de közben saját maguk alkotni, új értéket teremteni akarnak, kevés a lehetőség a városban. Kezdeményezésünkkel nekik szeretnék perspektívát kínálni.
Andi: A kreativitás mindig is része volt életemnek, fiatalabb koromban sok időt szántam rá. A későbbiekben sajnos már nem tudtam olyan aktívan foglalkozni a művészetekkel, mint szerettem volna, mert az egyetem és a munka lefoglalta minden időm és energiám. Majd pár éve elhatároztam, hogy ismét visszatérek a kreatív munkához és lakberendező lettem. 1 éve megszületett kisfiúnk, Boldizsár, aki mostanáig kitöltötte napjaim minden percét, de ahogy cseperedik, egyre több önálló elfoglaltságot talál magának, ezért úgy döntöttünk Tamással, hogy ezt kihasználva belevágunk egy saját projektbe.
Tamás: Én sokáig nem tudtam, mi leszek, ha nagy leszek, így vált belőlem közgazdász. Ugyanakkor a mostani ötlet gyökerei egy 1989-es körmendi rajzpályázatra nyúlnak vissza, amelyen nyolcévesen egy Csontváry-könyvet kaptam… Na jó, természetesen ez csak vicc, nem onnan indult a történet. Valójában azt láttuk, hogy külföldön és Budapesten is egyre terjednek a hasonló kikapcsolódást nyújtó programok és így jött az ötlet, hogy Sopronban is szükség lenne ilyen szórakozási lehetőségre. Felmértük az igényeket, valamint a lehetőségeket, és most novemberben elindítottuk programjainkat.

DSCN4855

Tamás és Andi

 

MAS: Mit kell tudni erről a Műhelyről?
PKM: A Paletta Kreatív Műhely egy olyan egyedülálló, szabadidős tevékenységet biztosít Sopronban, amelynek keretében a résztvevők egy  művész instruktor irányításával megfesthetik egy híres mester festményét. A programon bárki részt vehet, nem szükséges előképzettség, tapasztalat, festészeti vagy rajztudás. Minden eszközt mi biztosítunk, csak a lelkesedést kell a résztvevőknek magukkal hozniuk. Mindez a lazításról és a kikapcsolódásról szól, alkalmat biztosítunk arra, hogy a hozzánk ellátogatók felfedezzék a bennük szunnyadó művészt, hogy kibontakoztassák kreativitásukat egy szórakoztató környezetben.

MAS: Kik alkotják a Paletta Kreatív Műhelyt?
PKM: Ketten irányítjuk a Műhelyt, a csapatban pedig több művész instruktor segíti munkánkat.

DSCN4804

MAS: Pontosan hogyan zajlik le egy ilyen program?
PKM: : Az esemény három órás. A résztvevők számára biztosítunk minden eszközt, ebben az esetben festőállványt, vásznat, festéket és ecseteket. A megfestendő festményt, amit az érdeklődők már a jelentkezésükkor kiválasztanak, a helyszínen kiállítjuk, hogy mindenki láthassa, hogy mit is kell elkészíteni. Az instruktor folyamatosan irányítja a résztvevőket és a helyszínen meg is festi az adott képet. Aki végig követi az instruktor tanácsait, a képet nem tudja elrontani. Ahhoz, hogy jobban csússzon az ecset, a programon forró tea, kávé, üdítő, vagy akár egy pohár finom rozé áll a résztvevők rendelkezésére. Az elkészült remekműveket pedig mindenki hazaviheti.

MAS: Bárki részt vehet az eseményen??
PKM:  A mi programjaink azokat szólítják meg, akik késő délután, munka után, vagy hétvégén szeretnének valami alkotó tevékenységet végezni, szeretnének pihenni, picit kizárni a külvilágot és csak az alkotásra összpontosítani. Bárki felnőtt részt vehet, nem szükséges előképzettség, tapasztalat, festészeti vagy rajztudás.  Nyitottak vagyunk egyedi igényekre is. Legyen szó akár születésnapról, csapatépítő tréningről, vagy egyéb családi, baráti rendezvényről.

MAS: „Mindenkiben ott rejlik a művész” lehet olvasni a szlogent. Eláruljátok, hogy ez a jelmondat mit jelent számotokra?
PKM: Hiszünk abban, hogy mindenkiben ott szunnyad a kreativitás, a tehetség, csak lehetőséget kell adni, hogy mindezt a felszínre hozhassák. Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy mekkora örömet tud jelenteni, ha valami olyan dologba kezdünk bele, amelyről egyáltalán nem gondolnánk, hogy képesek vagyunk rá és a végén mégis olyan eredmény születik, amelytől tátva marad a szánk. Ezt az érzést szeretnénk másoknak is átadni.

DSCN4810

MAS: Említettétek, hogy bővülni fog a tevékenységi kör. Pontosan mivel?
PKM: Igen, bővíteni fogjuk a palettát. Terveink között szerepel többek között a selyemfestés, kerámiázás, szappanfőzés és a horgolás, de a fő irányvonal mindig is a festés marad majd.

MAS: Hogyan kell jelentkezni az eseményre?
PKM:  Jelenleg a facebook oldalunkon személyes üzenetben vagy a paletta@palettamuhely.hu címre küldött emailben lehet jelentkezni. A későbbiekben pedig az érdeklődők jelentkezhetnek online a hamarosan elkészülő honlapunkon. Ott kiválasztják a megfelelő időpontot és a hozzá kapcsolódó festményt, majd egy jelentkezési űrlap kitöltésével egyszerűen regisztrálhatnak az eseményre.

DSCN4808

MAS: Hol és mikor tartjátok a programokat?
PKM:  Sopronban az Újteleki utca 13. szám alatt a Harmónia Házban tartjuk foglalkozásainkat, melyek csütörtökön és pénteken késő délután, szombaton kora délután kezdődnek. Közelednek az ünnepek, úgy gondoljuk programunk tökéletes ajándékként szolgálhat családtagoknak, barátoknak. Cégek számára pedig kiváló csapatépítő tréninget jelenthet, amelyet akár az előre meghirdetettektől eltérő időpontokban is biztosítunk számukra.

DSCN4846

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading