Minden ami Sopron

2023. 06. 07. szerda

Róbert

SOPRON
Borult

Tudomány

Online nemzetközi konferencia az NymE Erdőmérnöki Karán

Újszerű kezdeményezéssel nemzetközi, online, angol munkanyelvű konferenciát tartottak az NymE Erdőmérnöki Karának tanácstermében.

Az internet adta lehetőségeket felhasználva három intézmény (az Uráli Állami Erdészeti Egyetem, Jekatyerinburg, Oroszország, a Mendel Egyetem Erdészeti Kar, Brno, Csehország és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara, Sopron) képviselői és hallgatói tartottak előadásokat a klíma- és környezeti változások erdei ökoszisztémákra gyakorolt hatásairól.
A technikai háttér érdekessége, hogy nem volt szükség különleges videokonferencia berendezésre, szélessávú internettel, egyszerű webkamerával és kivetítővel valamint egy laptoppal jó kommunikációt lehetett biztosítani a helyszínek között.
A konferencia megnyitása, valamint a rektori, dékáni sőt, Jekatyerinburgban konzuli üdvözletek elhangzása után a konferencia témáját dr. Mátyás Csaba akadémikus úr gondolatébresztő előadása vezette be, mely szerint a globális változások az eddigi legnagyobb kihívás jelentik az erdészet számára.

2
A konferencia főszereplői a hallgatók és doktoranduszok voltak, előadásaik számos témakörben hangzottak el: beszéltek többek között az imissziós hatásokról, a klímaváltozás hatásáról a fák magassági növekedésére valamint a madár és a rovarvilágra. Ugyan a vizsgálatok helyszínei földrajzilag távol esnek egymástól, de a vizsgálati módszerek és a következtetések megállapításának módszertana hasonló volt.
Minden hallgató komolyan vette a megmérettetést, alaposan felkészültek, de a nyelvtudásban és az előadáskészségben még mutatkoztak különbségek. A hagyományteremtő céllal megrendezett konferencia célja éppen ezért kettős: egyfelől a hallgatók lehetőséget kapnak a az egymás közötti tapasztalatcserére, másfelől gyakorlatot szerezhetnek abban, hogy idegen nyelven, nemzetközi környezetben mutassák be kutatási eredményeiket.

4
Összefoglalva megállapítható, hogy a konferencia – az első próbálkozásnál természetes technikai zökkenőktől eltekintve – sikeres volt.
Nagy előnye az online konferenciának, hogy a szervezési erőfeszítéseket nem tekintve gyakorlatilag ingyenesek. Természetesen a szakemberek személyes találkozóját, a személyes ismeretséget semmi sem pótolhatja, de az ilyen rendezvények nagyon is alkalmasak gyakorlásra, hatékony eszmecserére.
Folytatásként a Kar és a konferencia szervezői további lehetséges partnerek bevonásán is gondolkodnak. A hasonló rendezvények aktívan hozzájárulnak a tudás nemzetközivé válásához, a hallgatóknak pedig segítenek felkészülni a nemzetközi porondra való kilépésre.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading