Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Kutyás kisokos: a kullancs-veszély

Új cikksorozatot indítunk a kutyatartás fortélyairól. Koncz Niki, a Pozsonyi úti kutyaiskola egyik vezetője lesz segítségünkre, elsőként egy aktuális témában: mit tegyünk a kullancs-fertőzés megelőzése érdekében?

A fertőzött kullancsok nagyon komoly veszélyt jelentenek kedvenceinkre. A szervezetet megviselő tünetek és súlyosabb szövődmények elkerülése miatt is fontos megakadályozni a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést. Az általuk közvetített betegségek vagy nagyon kellemetlenek és nehezen gyógykezelhetők (Lyme-kór), vagy akár halálosak (Babesiosis) is lehetnek.
DSC_6384

Koncz Niki

MEGELŐZÉS
Erősen fertőzött környezetben az alábbiakat javaslom:
  • A kutyát védeni nyakörv használatával a kullancsok legaktívabb időszakában (márciustól novemberig).
  • Sétáltatás után az előbb említett időszakban a kutyánk szőrét minden esetben keféljük át, a kullancs ugyanis vérszívás előtt 2-4 órán keresztül még nem fúrja be magát az állat bőrébe, hanem a szőrében haladva keresi a helyet. Ennyi odafigyeléssel tovább tudjuk csökkenteni a kullancs vérszívásának esélyét.
  • Lehetőség szerint kerüljük a bokros, gazos árokpartokat, vízpartokat, párás ligeteket, különösen azokat, ahol sok másik kutya fordul meg, ezeken a területeken a legmagasabb ugyanis a fertőzött kullancsok aránya.

Kullancs elleni készítmények:

Cseppek

A kullancs elleni nyakra cseppentő készítmények szinte mindegyike védelmet biztosít bolhák, tetvek ellen is. Bizonyos spot on-ok távol tartják a szúnyogokat és legyeket, elpusztítják a bolha petéket. Minden csepp általában 1 hónapos védelmet biztosít. A spot-on készítményeknél fontos, hogy ne közvetlenül a fürdetés után tegyük őket a kutyára, ugyanis akkor felszívódásuk csak részleges. Samponos fürdetés után várjunk minimum 48 órát, és csak azután csöppentsük az állatra a készítményt. Ajánlatos ezt este végezni, így elkerülve, hogy a nyaki tájék simogatásával a készítményt letöröljük kedvencünkről. A spot-on rácseppentése után szintén várni kell legalább 48 órát a következő, újabb fürdetéssel. Nagyon fontos, hogy csak az adott fajnak (kutya, macska) megfelelő szert használjuk! Véletlen sem szabad macskára cseppenteni kutyának való készítményt, súlyos mérgezést okozunk vele!

Nyakörvek

A kullancs elleni nyakörvek, átlagosan 3-8 hónapig védik kedvencünket. A kullancs mellett a bolhák és tetvek is elkerülik háziállatodat. A vizet, úszást imádó kutyus gazdijának sem kell aggódni, mivel beszerezhető vízálló nyakörv. Aki természetes módon szeretne szembe szállni a kullancsokkal, bolhákkal és szúnyogokkal, az bio nyakörvet is használhat.

Szájon át adható készítmények

A Bravecto rágótabletta új, innovatív termék a bolhák és kullancsok elleni védelem területén. Biztonságos, hatékony, könnyen alkalmazható. 12 hetes védelmet biztosít kullancs és bolha fertőzöttség ellen, valamint bolhacsípés allergia kezelésére is alkalmas.

Kullancs elleni permet

Hatékony védelmet nyújt kedvencének a külső élősködők ellen (bolha, kullancs, szúnyog). Létezik belőle bio azaz teljesen természetes összetevőket tartalmazó változat is. Hatékony megoldást kínál rovarfertőződés megelőzésére, valamint séta közben védelmet nyújt kutyájának más fertőződött állattal szemben. A Biospotix spray egy filmréteggel vonja be kedvence szőrzetét, mely elpusztítja a bolhákat, kullancsokat és más élősködőket.

cayenne-tick-542169_1920

Forrás: Pixabay

 

TÜNETEK

A heveny babesiosis kezdeti tünetei nagyon általánosak: étvágytalanság, apátia, elesettség, bágyadtság. Feltűnhet a gazdinak, hogy többet iszik a kutyus, és a vizeletének a színe barnább, mint egyébként. Ezek az utóbbi tünetek viszont esetenként hiányozhatnak is, ezért javasolt már a kezdeti tünetekkor állatorvosi kivizsgálást kérni. Az orvosi vizsgálat során nagyrészt lázat, lépmegnagyobbodást és sárga nyálkahártyákat találunk (sajnos néha ezek a tünetek is hiányozhatnak). A kezelés az eset súlyosságától függ, de a babesia elleni hatóanyagot tartalmazó gyógyszert (figyelem: ez NEM kullancs elleni oltás) mindenképp meg kell kapnia az állatnak. Előfordulnak idült esetei is a babesiosisnak, amelyek tünetei a kullancscsípés után hónapokkal jelentkeznek.

A KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA
Ha a kutyában kullancsot találunk, a lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. Erre a – sajnos igen elterjedt – “népi” módszerek (a kullancs bekenése olajjal, zsírral, krémekkel, stb.) nem megfelelőek, a rovar légzőnyílásának eltömésével csak azt érjük el, hogy a fulladozó kullancs fertőző anyagait még hatékonyabban bejuttatja az állatba.
Kullancs csipesz és kullancskanál
A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a kullancs hosszabb ideig tartó gyötrésével csak megnöveljük a mikrobákkal történő fertőződés esélyét – nemcsak a kutyáét, hanem a kiszedő személyét is! A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.
13081948_1070953309666241_1408497441_n
Ha kérdése támadt, keresse bátran Nikit a koncz.n@gmail.com e-mail címen, vagy a Pozsonyi úti kutyaiskolában.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading