Minden ami Sopron

2023. 06. 01. csütörtök

Tünde

SOPRON
Borult

Tudomány

Közös célokért dolgozik a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Soproni Szakképzési Centrum

Együttműködési megállapodást kötött a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) és a Soproni Szakképzési Centrum.

A tavaly alakult SSzC négy soproni, egy fertődi és egy kapuvári szakképző tagintézménnyel működik, köztük faipari, gépészeti, képzőművészeti, informatikai és üzleti szakképzéseket kínáló iskolákkal. Azoknak a tanulóknak, akik később felsőoktatási intézményben folytatnák a szakma elsajátítását, számos pozitívummal jár a november 15-én köttetett megállapodás, mellyel hosszú távú együttműködési szándékukat nyilvánították ki az intézmények vezetői.

Dr. Dinnyés Álmos kancellár, Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor

A megállapodás értelmében a két intézmény a jövőben eszközeit és lehetőségeit egyesítve dolgozik azon, hogy hatékony tehetséggondozás és pályaorientáció valósulhasson meg a tagintézményekben. A tervezett programok között közös szakmai konferenciák szervezése, hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyekre való felkészítés is szerepel, emellett az Egyetem vállalja a Centrum tagintézményeiben dolgozó pedagógusok továbbképzését, mind módszertani, mind pedig szakmai vonatkozásban. Az intézmény vezetői a jövőben közös pályázati tevékenységet valósítanak meg, és összehangolják beiskolázási és oktatási programjaikat is.

Králik Tibor főigazgató elmondta: az új intézményi struktúra rugalmas, a gazdasághoz szorosan kötődő, vállalkozó szellemű intézményrendszert jelent, amelynek egyik fő célja piacképes tudást biztosító képzések nyújtása, emellett a soproni felsőoktatás stabil bemeneti bázisát is jelentik a tagiskolákban végzett diákok. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor hozzátette: az Egyetem karai és a tagintézmények korábban is szoros kapcsolatot ápoltak, a mostani megállapodás viszont új alapokra helyezi a már működő együttműködéseket. Az intézményi szintű partnerséggel a középiskolától a munkaerőpiacig közvetlenül összehangolhatóvá válik a képzéseken részt vevők oktatása a vállalatok elvárásaival.

Prof. Dr. Faragó Sándor és Králik Tibor

Vonzó életpályát jelentenek az üzleti képzések

Az intézményei megállapodás keretein belül a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (LKK) és a Porpáczy Aladár Szakgimnázium egy, az üzleti képzésekre fókuszáló partnerségi megállapodást is aláírt.
A gazdasági pályák továbbra is stabil, vonzó jövőképet jelentenek a fiataloknak – mondta Dr. Fábián Attila, a LKK dékánja, aki hozzátette: a kar képzéseire idén 21%-kal többen nyertek felvételt, mint tavaly, kiemelkedően jól teljesítettek a pénzügyi és turisztikai ágazathoz kapcsolódó képzések. Mindkét területen várja a munkaerőpiac a jól képzett, a vállalati életpálya minden szakaszában megfelelően helyt állni képes szakembereket, ezekre az elvárásokra pedig a kar olyan programokkal válaszol, amelyek értékőrző garanciát jelentenek a munka világában.

Közös programokat indít a két intézmény

A megállapodás értelmében Kar és a Szakgimnázium összehangolja a beiskolázási stratégiáját, segítik egymás képzéseinek, programjainak népszerűsítését. A két intézmény szakmatanulási programot dolgoz ki az egyetemi hallgatók részére, emellett biztosítani fogják – a Benedek Elek Pedagógiai Kar munkatársainak bevonásával – a szaktanárok továbbképzését is, tovább növelve ezzel a szakképzés minőségét, a továbbtanuló diákok elméleti felkészültségét és a szakképzés presztízsének javulását.

A Soproni SZC Porpáczy Aladár Szakgimnáziummal köttetett megállapodás után a Kar folytatni fogja a bázisiskolai együttműködések bővítését csak a soproni, és a tágabb régióban is- zárta a dékán.

 

—Iszak Noémi—

Fotók: Bucsy Gyöngyvér

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading