Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Tudomány

Középpontban az egyén és a természet

A Föld napján, 2021. április 22-én vette kezdetét a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje.

otdk_sopron

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia, amelynek Közgazdaságtudományi Szekcióját a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kara rendezte. A COVID-helyzetre tekintettel az idén 70 éves tudományos diákköri mozgalom történetében először online formában rendezik meg a csaknem 600 hallgató és számos érdeklődő részvételével zajló, nagyszabású rendezvényt.

A konferencia kezdési időpontja nem véletlenül a Föld napjára esik, hiszen a Soproni Egyetem elkötelezte magát a zöld, fenntartható szemlélet mellett. Ezt az attitűdöt üzeni az egyetem egyént és természetet középpontba állító „Természetesen Veled!” jelmondata is. A tudományos konferencián számos munka foglalkozik a fenntartható fejlődés gazdasági aspektusaival.

otdk2

A 35. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának rendezési jogát a Soproni Egyetem nyerte el. Valamennyi szekció közül a soproni lett a legnépesebb, kiemelkedő számú, összesen 597 dolgozat méretteti meg magát a szombatig tartó eseményen.

Az OTDK-n való részvétel lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elért fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével.

Az online megnyitóünnepségen OTDT elnöke, prof. dr. Szendrő Péter beszámolt arról, hogy jelentősen nőtt a nagyon szigorú minőségi követelmények mellett is a szekció létszáma. A Soproni Egyetem rektora, prof. dr. Fábián Attila sajnálatát fejezte ki, hogy a résztvevőknek nincs alkalmuk személyesen is ellátogatni az egyetemre és a városba. Beszédében visszatekintett a 2005-ös soproni rendezésre és köszönetét fejezte ki a dr. Koloszár László dékánhelyettes vezette szervezőcsapat munkájáért. Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere a résztvevők köszöntése mellett felelevenítette a Soproni Népszavazásban, a 100 évvel ezelőtti történelmi eseményekben a soproni főiskolások szerepét is.

otdk3

A Közgazdaságtudományi Szakmai Bizottság elnöke, prof. dr. Takácsné prof. dr. György Katalin az intézmény hagyományos „Jó szerencsét” köszöntésével üdvözölte a résztvevőket, és a dolgozatok készítői és konzulenseik közötti mentori kapcsolat fontosságáról beszélt. Dr. Czeglédy Tamás, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar dékánja külön köszöntötte a rendezvény iránt érdeklődő középiskolásokat. Beszélt arról, hogy a tudományos kutatás egyik fontos eleme, amikor rájövünk, hogy nincs igazunk: a saját kutatói generációja úgy vélte, hogy övé a jövő, de most be kell látniuk, hogy a jövő egyértelműen a konferencia résztvevőinek generációjáé.

A megnyitón Horváth Márton, a Semmelweis Egyetem hallgatója, és a Roska Tamás Tudományos Pályázat nyertese, Pelles Márton, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza előadását is meghallgathatták az érdeklődők.

A konferencia külön érdekessége, hogy a Soproni Egyetem szakemberei, dr. Polgár András vezetésével elvégezték az esemény karbonlábnyomának kiszámítását. Az elemzés célja a hagyományos és online megrendezési alternatívájú esemény klímaváltozásra gyakorolt környezeti hatásainak összehasonlító elemzése volt, és legfőbb megállapítása, hogy Összességében az online konferencia megvalósításával megtakarított CO2-egyenérték mennyisége: 191879 kg (99,72%-os megtakarítás). Ez a mennyiség vált elkerülhetővé az eredeti szervezői elképzelés, vagyis a hagyományos (jelenléti) rendezvény átalakításával.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading