Minden ami Sopron

2022. 10. 02. vasárnap

Petra

SOPRON
Borult

Civil zóna

Koszorúzás a második ágfalvi csata évfordulóján

A Nyugat-magyarországi Egyetem és az Önkormányzat emlékezett a Szent Mihály temetőben.

A szeptember 8-ára virradóra véget érő véres ütközet, a két ágfalvi csata az 1921. évi népszavazáshoz vezettek. A Trianoni békediktátum ellenére döntötték el Sopron sorsát, így a város megmaradhatott magyarnak.

Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató vérét adta azért, hogy Sopron magyar föld maradhasson.

A tisztelet jeleként az önkormányzat szervezésében minden évben csendes főhajtással emlékeznek a két hősre és egyben annak a maroknyi, javarészt főiskolásokból álló felkelőcsapat hősies tettére,  amely hazaszeretetből, áldozatkészségből adott példát. A felkelők életük árán is készek voltak a haza földjét megvédeni.

1921. szeptember 7-én az osztrák megszálló erők terve az volt, hogy csatlakozásra bírják Sopront. El akarták foglalni a kutakat, hogy így kényszerítsék a várost megadásra. Ágfalván mintegy 450 osztrák csendőr állomásozott, várva a támadási parancsot.

ágfalvi csata

A magyar felkelők azonban megelőzték az osztrákokat. A többségében főiskolás, irreguláris erők a 48-as laktanyában gyülekeztek. A selmecbányai akadémistákhoz szombathelyi vasutasok, és népfelkelők is csatlakoztak.

A hősök és a csata emlékére a Polgármesteri Hivatal nevében dr. Brummer Krisztián irodavezető míg a Nyugat-magyarországi Egyetem nevében a rektorhelyettes helyezte el a tisztelet és a megemlékezés koszorúit, az egyetemi diáksággal és emlékezőkkel együtt a soproni Szent Mihály temetőben.

sopron.hu

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading