Minden ami Sopron

2020. 07. 08. szerda

Ellák

SOPRON
Borult
EURO
0

Egyéb

Kézműves sörök reneszánsza

Egy este, egy pub és több, mint 20 fajta kézműves sör. A Rockline-ban vendégeskedtünk.

Városunkban is egyre több helyen találkozni már házi készítésű sörökkel, ezért úgy gondoltuk mi is kicsit bővebben foglalkozunk a témával. Ahhoz, hogy ne csak fotelből okoskodjunk, felkerekedtünk és igazi élményeket keresve nyakunkba vettük a várost. Szerencsére messzire nem kellett mennünk, hisz az Ógabona téren megtaláltuk, amit kerestünk. Kutatásaink alapján jelenleg a Rockline Pub rendelkezik a város legnagyobb kézműves sörválasztékával, ahol heti hat napon keresztül, több, mint 20 fajta házi sör kóstolható. Hogy igazán zavartalan legyen a sörélmény, elvonultunk a részünkre bocsájtott különterembe, ahol aztán megkezdődött a nagy kóstolóteszt.

IMG_6075

A kezmuvessorok.hu oldal gyűjtése szerint ma Magyarországon illetve a szűkebben vett környezetében 44 hivatalos sörfőzde tevékenykedik, amely szám azonban tekintve a házi készítésű ételek és italok reneszánszát valószínűleg csak emelkedni fog. Ez a szám azért is tűnhet csalókának, hisz ennél sokkal több márka van a piacon, ezek általában a bérfőzéseknek köszönhetőek, azaz, ha sarkítani akarunk azt mondhatjuk, hogyha van megfelelő végzettségünk és egy kis befektetni való pénzünk, akkor egy-egy ilyen főzdét egy-két napra kibérelve, nekünk is lehet saját sörünk, amelyet aztán, vagy otthon a barátokkal elfogyaszthatunk, vagy további engedélyek birtokában kereskedelmi forgalomba is bocsájthatjuk.

Múlt és jelen

Múlt és jelen

A kézműves söröket illetve alapjában véve a söröket négy nagy csoportba oszthatjuk: Spontán erjesztésű sörök, Felsőerjesztésű sörök (ALE), Alsóerjesztésű sörök (Lager), Különleges, hibrid eljárással készülő sörök. Az első fajta nagyon ritka, ma már szinte csak Belgiumban foglalkoznak velük, erre sajnos városunkban nem lehet példát találni.

Az ALE sörök leginkább Angliában és Belgiumban elterjedtek. Hazánkban inkább a cseh illetve a bajor gyökerű Lager (és azon belül is a Pils) sörök a népszerűbbek. (ide tartozik a Soproni is)

Az ALE és a Lager sörök között a legnagyobb különbség, hogy míg az elsőnél  15-20 fokon történik és az erjesztés, amely legalább 4, de akár 8 napig is eltarthat, majd az erjesztés végén az edény tetejére felemelkedő élesztőt lefölözik és a sörlét hordókba vagy kondícionáló-tartályokba töltik, majd a sört pincehőmérsékleten közel egy hónapig érlelik, addig Lager típusú söröket gyártása során alsóerjedésű élesztőt használnak, maga az erjesztés viszonylag alacsony hőmérsékleten 6-8 °C-on történik, majd befejeztével a sört effektíve leöntik az élesztőről. Az érlelés időtartama minimum egy hét, hőmérséklete pedig körülbelül 0-1 °C.

Minden sörfajta minden jellemzőjét és alfajtáját nem tudjuk felsorolni, ezért inkább megmutatjuk egy képen:

sörfajták

 

Ha a Rockline kínálatát tekintjük azoknak, akik csak ismerkednek a kézműves sörökkel a könnyebb lagereket ajánljuk. Tökéletes választás lehet például az Ogre, vagy a Fóti Zwickl, amelyek mindegyike lager típusú világos sör. Utóbbi – bár nem az – látványra kicsit emlékeztetheti a fogyasztót a búzasörre, ez főként annak szűretlen jellegéből adódik. A kézműves sörök világába kicsit beljebb merészkedve, de még mindig a partvonal mentén haladva ajánljuk a Hopfanatic American Pal Ale-ját is.

IMG_6089

Azok számára, akik nem csak egy péntek esti beszélgetéshez keresnek kísérőt, hanem valóban a különböző sörök által nyújtott élvezetekben szeretnének megmártózni kötelező darabok lehetnek a Bigfoot sörfőzde erősen Al Capone központú termékei, amelyek felsőerjesztéssel készültek. A Chichago, a 2222 és az Alcatraz is igazán nagy pályások, kesernyésebbek, sötétebbek, mint amiket eddig említettünk. Ha valaki igazán bátor az ne hagyja itt abba! A Bors sörfőzde Mortianna-ja és a mézes  szűretlen Maid Marian búzasör is az a kategória, amelyre az angol pubok közönsége is simán csettintene nyelvével.

A fent említett italok mindegyike nagyobb alkoholtartalommal rendelkezik, mint az általunk megszokott csapolt sör, így ne csodálkozzunk, hogy egy 0,33-as kiszerelésű sör is könnyen a fejünkbe tud szállni. Valahogy ez lehet az oka annak, hogy bár ketten voltunk, mindegyiket mi sem tudtuk végigkóstolni, pedig próbáltuk a felszívódást elősegíteni a Rockline specialitásának mondható, marhahúsos hamburgerrel.

Amennyiben a helyszínen nem tudsz mindent végigkóstolni, amire kíváncsi lennél, semmi gond, elvitel esetén 5% kedvezményt kapsz a sörök árából.

rockline_szorolap

 

Az írás megosztói között 2db 2500 Ft értékű Rockline ajándékutalványt sorsolunk ki!

 

-pr cikk-

 

 

 

 

 • Fertőszéplak - Porpáczy Nyári tábor

  „Ez a tábor olyan mint 2 nap nyílt nap …rengeteg élménnyel…az csak külön öröm, ha valaha porpáczys lesz a látogató…de a cél az, hogy a rengeteg élmény alapján…majd sikeresen válasszon pályát…elégedett és boldog ember legyen” (Wellner Andrea, igazgatónő)

 • Rolando, az élet ritmusa - villáminterjú

  A SopronDrum legvidámabb kisugárzású fellépője pillanatok alatt képes meghódítani a közönséget humorával, közvetlenségével és persze utánozhatatlan, lenyűgöző játékával. Rolando Morales-Matos mesterkurzusán jártunk és beszélgettünk is vele a fesztiválról, amely számára nagy élményt adott.

 • ESTÖRI - Második helyen végzett a Széchenyi!

  Az előkelő második helyen végeztek a soproni fiatalok az „ESTÖRI” Kreatív Történelmi Verseny Döntőjén!

 • Szenzációs volt a Sopron Basket!

  A nagy nevekből álló Prága otthonában aratott 16 pontos győzelmet a soproni csapat, megszerezve a csoport második helyét!

 • Munkavállalás szülés után

  Így könnyítheted meg a visszatérést a munka világába szülés után.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást a járvány után?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading