„Ez a tábor olyan mint 2 nap nyílt nap …rengeteg élménnyel…az csak külön öröm, ha valaha porpáczys lesz a látogató…de a cél az, hogy a rengeteg élmény alapján…majd sikeresen válasszon pályát…elégedett és boldog ember legyen” (Wellner Andrea, igazgatónő)
Ellátogattunk a fertőszéplaki tájházakhoz, ahol a Porpáczy Aladár Szakgimnázium egy két napos tábor keretein belül szeretné az idelátogató gyermekeket (és szüleiket) elkalauzolni, akár egy fertő-parti időutazásra vagy a sport világába. Ezenkívül megismerkedhetnek a sütés-főzés csínjával-bínjával, de különböző ismeretterjesztő foglalkozásokon is részt vehetnek, például az egészséges életmód és a közgazdaság kapcsolatáról vagy játékos tanulással az angol és német nyelvkészségüket tudják fejleszteni.
A gyermekek a kezükben, az alább látható „Szakmai-Portfólió”-val a kezükben kell ellátogatniuk a különböző helyszínekre, majd az ott látott érdekességekről élmény beszámolót készíthetnek.
A táboron való részvétel teljesen INGYENES!
A programokról részletesen:
Porpáczy Nyári Tábor 2020.július 1-2.
Időutazás a Fertő- tájon 1850 –napjainkig
A foglalkozások témái:
- Élettér – szobabelső a 19-20. században
Élet a szobában. Az ágy és az alvás története.
Tartalma: Egyszerű és praktikus bútorok
Különleges ágyak. Az ágynemű, az ágy bevetése.
Népi gyermekjátékok készítése, kipróbálása
korosztálynak megfelelően - Élettér – a konyha változása a 19-20. században
Tartalma: Fűtési megoldások a konyhában.
Kenyérsütés, főzés, tárolás és ételhordás eszközei.
Hagyományos étrend, népi ételek, receptek. Tartósítási
eljárások. Egy régi étel elkészítése, kóstolása. - Mindennapi kenyerünk – vetéstől a kenyérsütésig
Mezőgazdasági eszközök a 19-20. században
Tartalma: Őseink földművelése. Gabonaismeret.
A földművelés eszközei, néhány eszköz kipróbálása.
Aratási szokások az Esterházy uradalomban. - Időutazás a Fertő-parton.
Utazásra hívunk minden kedves érdeklődőt az előző századokba. A Fertő-part történelmét, hagyományos foglalkozásait mutatjuk be. A magyar konyhaművészet a magyar kultúra egyik fontos eleme, amely változatos, kreatív ételekkel, egyedi és karakteres ízvilággal rendelkezik. Étkezési kultúránk sok évszázados történelmi fejlődés eredménye, melyhez Magyarország jó természeti adottságai és az évszázados tradicionális állattartás, növénytermesztés kapcsolódik. A kenyérsütés, főzés, tárolás és ételhordás eszközeivel, valamint hagyományos étrenddel, népi ételekkel, receptekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Egy levendulás sütemény helyi motívummal történő díszítése zárja a programot, melyet haza is vihetnek az érdeklődők. - Egészséges életmód és a közgazdaság kapcsolata. Hogyan lehetséges?
Interaktív szakmabemutató mely során a közgazdasággal és a vállalkozási ismeretekkel bővül az érdeklődők tudása. Közgazdasági alapismeretek kvíz, valamint kahoo segítségével mikroökonómiai ismereteket szerezhetnek a diákok, mely során a mikroökonómia szereplőknél (piac, háztartások) rávetítünk, hogy miként befolyásolja a kereslet és a kínálat az egészséges életmódunkat. Valamint, milyen lehetőségeink vannak a tudatos egészséges életmód alkalmazására. Ezt követően gyógy és fűszernövényekből mindenki elkészíti a saját úti csomagját, valamint elkészítésre és megkóstolásra kerül a fűszervaj. - Idegen nyelvi kompetenciák megerősítése angol és német nyelven:
A gyerekek életkorához és nyelvi szintjéhez alkalmazkodva
– játékos nyelvtanulás mondókákkal, énekekkel
– rövid nyelvleckék,feladatokkal (Quiz,bingó)
– közös éneklés,körjátékok ,vidám éneklés,tánc
– útbaigazítás kérése , nyújtása idegen nyelven terepen
– főzés német illetve angol recept alapján, ételek, utasítások
– turista látványosságok német illetve angol neveinek megismerése - Játékos tanulás
Népi játékok
Actionbound – digitális kincskereső túra
Fertőd Camino ( 2 órás program: kerékpáros sportolás-tanulás)
8.Sport
- olimpiai ötpróba
– labdajátékok
– NINJA, EXATLON pálya
teljesítése
– tájékozódási gyaloglás (túra)
– számháború
– szülő-gyerek sportfesztivál
– Gymstick
Programokat színesíti:
Közös főzés , tábortűz, kemencés sütés: langalló, madárka, rétes
fűszervaj / körözött készítése,jegestea citromfűből…
Körömvirágkrém készítése
virágkötészet gyakorlása: virág és levendula csokor készítése
kézműves foglalkozások
Forrás:
Facebook esemény – Porpáczy Nyári Tábor: https://www.facebook.com/events/699220210879179/704153830385817/?notif_t=admin_plan_mall_activity¬if_id=1593623077889863