Minden ami Sopron

2020. 09. 26. szombat

Jusztina

SOPRON
Borult

Egyéb

ESTÖRI – Második helyen végzett a Széchenyi!

Az előkelő második helyen végeztek a soproni fiatalok az „ESTÖRI” Kreatív Történelmi Verseny Döntőjén!

Csoport_20180418_gosztomgergo_DSC0399_preview

A döntő napján három budapesti, három győri, két soproni és egy-egy békéscsabai, gödöllői, nagykanizsai, ráckevei, sárospataki és szigetszentmiklósi csapat negyvenkét tizedikes diákja mérte össze tudását az Esterházy család történetéről, melynek témája idén a “Barokk ünnepek a 18. században – Vendégségben az Esterházyaknál” volt. A győztesek nagyértékű digitális eszközöket illetve egy egyhetes részvételi lehetőséget nyertek a július 1-6. között Kismartonban megrendezendő Esterházy Summer University-re. Április végétől minden döntős csapat pályázhat az Esterházy Summer University-n való részvételre.

Sopron_Széchenyi_20180418_gosztomgergo_DSC0669

A soproni Széchenyi István Gimnázium 10_b1 csapata remekül szerepelt, és a békéscsabai indulók mögött a második helyet szerezte meg! A Gáncs Adrienn, Salda Csilla, Tátrai Dóra összetételű csapat felkészítő tanára Robotka Csaba volt.

A zsűri nevében Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, történelem és társadalomismeret szakos igazgatóhelyettese a tavalyi versenyhez képest kiemelte, hogy a diákok a közösségi médiának köszönhetően tanultak a tavalyi résztvevőktől, így az idén a még profibb technikai megoldások mellett egészen fantasztikus kreatív produkciók születtek. A következő szavakkal jellemezte a versenyt: “Egy új legenda van születőben: ha jó színházi előadást akarok látni, akkor eljövök a kismartoni Haydn Terembe az ESTÖRI versenyre.”

Csoport_eredményhirdetés_20180418_gosztomgergo_DSC0729_preview

Több mint ötszáz pályázat érkezett az idén először meghirdetett ESTÖRI-JUNIOR Kreatív Alkotói Versenyre, a 8-15 éves korosztályból. A kisebbek megadott anekdoták alapján rajzokat készítettek, a nagyobbak választhattak, hogy szintén egy megadott anekdota alapján képregényt készítenek vagy pedig makettet építenek egy, az Esterházy családhoz köthető történelmi épületről. Az első három helyen végzők makett és képregény kategóriában értékes ajándékokat, mint például grafikus tabletet vagy digitális jegyzettömböt, míg a másik két korosztály első három helyezettje exkluzív művészeti ajándékokat kaptak.

A kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében az Osztrák Köztársaság magyarországi Nagykövetasszonya, Elisabeth Ellison-Kramer kiemelte: „Magyarország és Ausztria kapcsolata, különösen a két ország közös határa mentén, többek között a közös történelmen alapul. A kulturális és oktatási együttműködések szép példájával találkozhatunk ma itt, Kismartonban.“

Terem_20180418_gosztomgergo_DSC0178_preview

Solti Péter, a Klebelsber Központ elnöke hangsúlyozta, hogy nagyon fontos erénye a versenynek, hogy a diákok együttműködésére, közös munkájára épít, és mindezt a modern kor eszközeinek használatával, melyet a jelenkor diákjai már készségszinten használnak és nagy biztonsággal tudják megmutatni a verseny során megszerzett tudásukat, tapasztalatukat ezeken az eszközökön keresztül. Megköszönte egyúttal az Esterházy Magánalapítványnak a tehetséggondozás segítésében kifejtett áldozatos munkáját, melynek egyik legfontosabb eredményeként emelte ki az Estöri Kreatív történelem versenyt.

Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány igazgatósági tagja a család történelmi szerepének hangsúlyozása mellett, utalt a Magánalapítványok és az Esterházy Cégcsoport mai modern működésének fontosságára, az eredményes működésre, mely lehetővé teszi a kulturális örökség fenntartását és az ESTÖRI-hez hasonló kezdeményezések létrehozását. Fontos küldetésként említette a két ország közötti kulturális együttműködés elősegítését és elmélyítését.

Sopron_20180418_gosztomgergo_DSC0279_preview

Czigány Balázs, az Esterházy Magánalapítvány igazgató helyettese örömmel tájákoztatta a jelenlevőket arról, hogy az Esterházy Tehetségpont az idei évben elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Az értékelés szerint az Esterházy Tehetségpont határon túli tehetségpontként rendkívül magas színvonalú tehetséggondozó munkával vesz részt a magyarországi tehetséggondozásban. Majd Esterházy Péter következő soraival kívánt sok sikert a versenyzőknek a mai napra: „Látjuk a történelmet emberekre, sőt kupákra, dísztálakra, násfákra lebontva. Káprázik a szemünk a sok aranytól, ezüsttől, diadémtól, azonban ez nem folyamatos diadal: de folyamatos építés, országépítés- épülés.“

A döntő játékvezetője Bősze Ádám volt. • Zúzd szét a valóságot!

   “A főnököm felidegesített.” “Egyest kaptam a suliban.” “Az öcsém megette a kedvenc sütimet.” Mindannyiunknak vannak néha olyan napjai mikor elszakad a cérna. Ilyenkor mit teszünk?

 • Fertőszéplak - Porpáczy Nyári tábor

  „Ez a tábor olyan mint 2 nap nyílt nap …rengeteg élménnyel…az csak külön öröm, ha valaha porpáczys lesz a látogató…de a cél az, hogy a rengeteg élmény alapján…majd sikeresen válasszon pályát…elégedett és boldog ember legyen” (Wellner Andrea, igazgatónő)

 • Rolando, az élet ritmusa - villáminterjú

  A SopronDrum legvidámabb kisugárzású fellépője pillanatok alatt képes meghódítani a közönséget humorával, közvetlenségével és persze utánozhatatlan, lenyűgöző játékával. Rolando Morales-Matos mesterkurzusán jártunk és beszélgettünk is vele a fesztiválról, amely számára nagy élményt adott.

 • Szenzációs volt a Sopron Basket!

  A nagy nevekből álló Prága otthonában aratott 16 pontos győzelmet a soproni csapat, megszerezve a csoport második helyét!

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading