Minden ami Sopron

2018. 04. 25. szerda

Márk

SOPRON
Borult

Tudomány

Két különdíjat is elhozott a Széchenyi Gimnázium!

Tizennégy középiskolai csapat versengett május 3-án a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében az ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyen győzelemért.

szechenyidonto

Az első helyezett a győri Czuczor Gergely Gimnázium Rami Palmarum fantázianevű, 10_a, a második helyezett a nagykanizsai Batthyany Gimnázium KANI-ZSÁK fantázianevű, 10b_2 csapata és a harmadik helyezett a szegedi SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas fantázianevű, 10a, csapata lett, de a többi résztvevő sem búslakodhat, különdíjakból is jutott bőven.

A Klebersberg Központ különdíját, egy-egy Samsung Galaxy Tabletet (16GB) kapott a soproni Széchenyi Gimnázium Cives Fideles Soproniensis, 10b, csapata – Csuka Cecília, Mike Petra, Molnár Ferenc Róbert – felkészítő tanáruk, Robotka Csaba pedig egy 2 fős Wellnes hétvégét kapott ajándékba. A díjat a Klebelsberg Központ elnöke, Dr. Solti Péter adta át.

Az MTA Történelemtudományi Intézete nevében Dr. Pálffy Géza, az Intézet munkatársa, a verseny zsűritagja adott át különdíjként a soproni Széchenyi Gimnázium 10a2, Zászlóforgatók fantázianevű csapatának – Weninger Ádám, Szentpéteri Tamás, Jakab Benedek – az MTA saját kiadású értékes könyveiből összeállított ajándékcsomagot. Felkészítő tanár Robotka Csaba.

Összesen kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását május 3-án a kismartoni Esterházy-kastélyban az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny döntőjén, melynek témája az Esterházy család története a 17. században. A korábbi fordulókhoz hasonlóan az egész napos döntőn is több feladatot kellett teljesíteni, melyekhez a csapatok már otthon a felkészülési időszakban „kellékeket” készítettek. A három fős csapatok történelmi háttértudása mellett kreativitásban, előadó- és vitakészségben, a fotó- és filmkészítési technikák, valamint a social média használatának jártasságában bizonyított a szakmai zsűri előtt.

Köszöntőbeszédében Őexcellenciája, Dr. Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete kiemelte, hogy semmi sem lehet ma időszerűbb, mint egy történelmi vetélkedő és a történelmi események követésének fontossága.

Dr. Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke hangsúlyozta a verseny egyediségét, kreatív mivoltát. Elmondta, hogy ez a verseny megmutatta, hogy komoly tudást, hogy lehet a modern technikai eszközök használatával átadni, példát mutatott az egymástól való tanulás lehetőségére is, azaz megmutatta, hogy az idősebb generáció mit tanulhat a mai fiataloktól.

Dr. Ottrubay István az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója utalt a család négyszáz évre visszatekintő múltjára, és mind a történelemben mind pedig a gazdasági életben betöltött meghatározó szerepére, hangsúlyozta, hogy mind az ESTÖRI verseny mind pedig az Esterházy Művészeti Díj ezeknek a hagyományoknak megfelelően szeretné a fiatalokat buzdítani a család történelmének közelebbi megismerésére.

Dr. Czigány Balázs az Esterházy Magánalapítvány igazgatóhelyettese kihirdette mind a 134 induló csapat részére az Esterházy Summer University ösztöndíjra pályázás lehetőségét és bejelentette, hogy a versenyt hagyományteremtő céllal jövőre újra megrendezik, viszont addig is július 3-től 7-ig találkoznak a nyári táborban.

donto1

A zsűri értékelésében kifejtette, hogy óriási fejlődést tapasztalt a középdöntő óta egyrészt a csapatok tudásában, de emellett rendkívül érezhető volt a csapattagok között a csapatszellem fejlődésében és összekovácsolódásában, érlelődött a vitakészségük és a terminológia használata is, amiért külön köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak. Miként az Esterházyak esetében a felemelkedéshez az út a kreativitáson és leleményességen át vezetett, a vetélkedő bizonyította, hogy a kreativitás és a tudás egy új világot nyithat meg a történelem iránt érdeklődő diákok számára. A vetélkedő egy különleges kettős időutazás volt a modern eszközök segítségével az Esterházyak régmúltjában és a régi jelenetek felidézésével üzenet mindennapunk jelenébe is. Talán ez lehet az út a jövőben a múlt újfajta megismeréséhez.

A csapatok elsőként az Identificatio elnevezésű feladatot oldották meg. A feladat lényege, hogy minden egyes csapat a választott kreatív csapatnevével és a felkészülési időszakban hozzá elkészített digitális címerével mutatkozott be a színpadon. Ezt követte a Ládafia-hozomány fejtörő: egy korhű tárgyat kellett felismerni sok más tárgy közül, hogy melyiket is, ahhoz az előtte megoldott keresztrejtvény megfejtése adta a kulcsot. A Villám-Esterházy feladatnál történelmi tárgyi tudást csillogtathattak a diákok 15 másodperc alatt.

A komplex, háromrészes feladatmegoldás, a Representatio et Donatio első részeként a felkészülési időszakban digitális díszletet kellett készíteni ük a csapatoknak. Ez a díszlet adta meg a prezentációjuk, a Representatio, azaz a kapott történelmi téma jelenetben, párbeszédben, a korabeli karakterek életre keltésével való bemutatásának keretét. Fontos kelléke a bemutatkozásnak a szintén előre elkészített „hozott kincs” a Donatio, ugyanis mindegyik feladattéma kapcsolatba hozható az Esterházy vagyon valós vagy vélt gyarapodásával. A „hozott kincs”-nek szabadon választott technikával készített tárgy, mely bekerült az Esterházy kincstárba.

A „hozott kincs” készítéséről az INSTASTORY segítségével werkfilmet készítettek az egyes csapatok.

A Representatio-hoz szorosan kapcsolódott az ún. Duellum, melynek keretében konkrét vitahelyzetet oldottak meg illetve szópárbalyt folytattak az azonos témát feldolgozó egyes csapatok. Az utolsó Képes talány keretében a megadott szakirodalomban fellelhető képekből készült puzzle alapján kellett rájönni a helyes megoldásra.

A három fős csapatokat a szakmai zsűri a kreatív ötletes megoldások mellett a gondolatmenet, a mondanivaló, az érvelési technika, az előadok aktivitása, a szakmai felkészültségük, az arányos felépítés, esztétikum és a formai megoldás színvonala alapján értékelte.

A döntő megtekinthető a Youtube-on.MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Milyen gyakran szokott sportolni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading