Minden ami Sopron

2023. 03. 26. vasárnap

Irén

SOPRON
Borult

Civil zóna

Gyermekút projekt segíti a szakembereket

Szakmai kiadványokkal, online workshoppal támogatják a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar oktatói tevékenységét.

FTHF9243

A kisgyermekes szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólni egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak adott esetben. Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. Máskor azonban rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit időben észrevegyük és a megfelelő szakemberhez forduljunk. E szakembereket segíti a Gyermekút projekt abban, hogy a lehető legjobb válaszokkal, tanácsokkal láthassák el a hozzájuk forduló szülőket.

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig:
– 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki;
– olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll.
– Fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat.

A fejlesztések eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Az elkészült szakmai tartalmak lehetőséget adtak arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ közvetlenül is hozzájáruljon az érintett gyermekek fejlesztéséhez, valamint a velük foglalkozó szakemberek tudásbővítéséhez. Erre építve a Központ a projekt keretén belül a Soproni Egyetem oktatói, szakemberei és hallgatói számára módszertani és tréneri kézikönyveket, háttéranyagokat adott át.

A Gyermekút projekt bemutatását követően a kiadványokat Dr. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője adta át Dr. Závotiné Józsefné egyetemi docensnek a helyszínen.

Az eseményhez kapcsolódóan a projektben résztvevő szakemberek és az egyetem munkatársai közös online workshopot is tartottak kora gyermekkori szakellátásban résztvevő szakemberek számára „A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretadás” címmel.

A projektről bővebb információt a www.gyermekut.hu oldalon olvashatnak.

Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001). A kiemelt projekt keretében kapott segítséget szakmai kiadványok formájában a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading