Minden ami Sopron

2023. 09. 24. vasárnap

Gellért

SOPRON
Borult

Civil zóna

Gyermek-kardiológiai ultrahang fej beszerzését támogatta a Rotary Club Sopron

A Soproni Erzsébet Kórházért Alapítványt is támogatta idei jótékonysági báljának bevételével a Rotary Club Sopron. A kórház javára felajánlott 1 millió Ft-ból a gyermek-kardiológiai szakrendelés speciális – újszülöttek és kisgyermekek vizsgálatára alkalmas – ultrahang fejet kapott.

Az idén 25 éves Rotary Club Sopron szerteágazó jótékonysági tevékenységet folytat, rendszeresen támogat nehéz anyagi körülmények között élő, tehetséges diákokat, határon túli rászorulókat vagy gyermekotthonokat.

rotary

A magyarországi Rotary szervezetek kiemelten foglalkoznak a gyermekek egészségének megőrzését célzó programokkal is. A nemzetközi Gift of Life – „Ajándékozz életet” elnevezésű mozgalomhoz csatlakozva például már több esetben segítették határon túli beteg gyermekek magyarországi nyílt szívműtétjét. E mozgalom szellemiségéhez kapcsolódik a mostani adományozás is – mondta el Cseh István, a Rotary Club soros elnöke. A Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány javára felajánlott összegből ugyanis olyan gyermek kardiológiai vizsgálatok elvégzésére alkalmas UH fejet kapott a kórház gyermek-kardiológiai szakrendelése, mellyel már koraszülötteket vagy újszülöttek is vizsgálhatnak.

Az adományt a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány nevében Dr. Komornoki László kuratóriumi elnök, a Soproni Gyógyközpont részéről pedig Dr. Korányi László mb. főigazgató köszönte meg.

Dr. Molnár Szilvia gyermek kardiológus az új műszer bemutatása során elmondta: az UH fej nagyobb felbontóképessége miatt újszülöttek, csecsemők és kisdedek precíz vizsgálatát teszi lehetővé. A beszerzés jelentősége nagy, hiszen ma minden 100 gyermekből 1 születik valamilyen – az enyhébbtől a súlyosabbig terjedő – szívfejlődési rendellenességgel. – Minél korábban felismerjük az elváltozásokat, annál hamarabb történhetnek meg a szükséges beavatkozások – fejtette ki Dr. Molnár Szilvia.

A gyermekkardiológiai szakrendelés 2016 februárjában indult újra a Soproni Gyógyközpont Diagnosztikai tömbjében. A soproni rendelés a családoknak is nagy segítség, hiszen nem kell vidéki városokba utazni a vizsgálatok elvégzéséért. A leggyakrabban szívzörej miatt utalják be a gyerekeket a szakrendelésre, de túl szapora szívműködés, terhelésre jelentkező mellkasi fájdalom miatt is rendszeresen végzünk kivizsgálást. Különböző szívbetegségek miatt több 18 éven aluli gondozottunk is van – tette hozzá Dr. Molnár Szilvia.

A szakrendelés kardiológiai eredetű problémákkal kereshető fel, háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval, kedden 11 és 17 óra között.

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading