Minden ami Sopron

2023. 03. 28. kedd

Hajnalka

SOPRON
Borult

Tudomány

Gerincvizsgáló eszközt építettek a soproni fiatalok

Bór Dorina és Kocsis Ábel találmányával a gerincferdülés már korai szakaszában kiszűrhető.

Bór Dorina (Soproni Széchenyi István Gimnázium volt tanulója, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója) és Kocsis Ábel (Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója) projektjük során egy olyan eszközt és hozzá tartozó szoftvert fejlesztettek, melynek segítségével fiataloknál (főként tizenéveseknél) már a kialakulás korai szakaszában lehetőség van a gerincferdülés (skoliosis) lehetőségének kiszűrésére. Céljuk ezzel a probléma súlyosságára való figyelemfelhívás, illetve a szűrővizsgálatok elősegítése sugárterhelés mentesen.
08etalon
Az eszköz “agya” egy NI MyRIO, mely szenzorok segítségével működik. Az eszközt a gerinc vonalán végigfuttatva a hozzá csatlakoztatott számítógép egy (ugyancsak a fiatalok által írt) program segítségével rajzolja ki a gerinc vonalát oldal- és hátulnézeti képen. A progam rendkívül felhasználóbarát, lehetőség van benne a mentésre, korábbi adatok betöltésére, illetve az ábrán való nagyításra is.
eszkoznagy
A fiatalok egy hónapja eszközükkel első helyezést értek el a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján (TUDOK), a múlt héten pedig a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen lettek első díjasok. A versenyek komolyságát mutatja, hogy ezekért pluszpontok járnak az egyetemre való felvételi eljárás során, illetve a projekt szeptemberben képviselheti Magyarországot az Európai Fiatal Tudósok Versenyén Észtországban.
Felkészítőjük, mentoruk Lang Ágota tanárnő.
gerincvizsgalo

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading