Minden ami Sopron

2019. 12. 15. vasárnap

Valér

SOPRON
Borult
EURO
0

Tudomány

Gerincvizsgáló eszközt építettek a soproni fiatalok

Bór Dorina és Kocsis Ábel találmányával a gerincferdülés már korai szakaszában kiszűrhető.

Bór Dorina (Soproni Széchenyi István Gimnázium volt tanulója, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója) és Kocsis Ábel (Soproni Széchenyi István Gimnázium tanulója) projektjük során egy olyan eszközt és hozzá tartozó szoftvert fejlesztettek, melynek segítségével fiataloknál (főként tizenéveseknél) már a kialakulás korai szakaszában lehetőség van a gerincferdülés (skoliosis) lehetőségének kiszűrésére. Céljuk ezzel a probléma súlyosságára való figyelemfelhívás, illetve a szűrővizsgálatok elősegítése sugárterhelés mentesen.
08etalon
Az eszköz “agya” egy NI MyRIO, mely szenzorok segítségével működik. Az eszközt a gerinc vonalán végigfuttatva a hozzá csatlakoztatott számítógép egy (ugyancsak a fiatalok által írt) program segítségével rajzolja ki a gerinc vonalát oldal- és hátulnézeti képen. A progam rendkívül felhasználóbarát, lehetőség van benne a mentésre, korábbi adatok betöltésére, illetve az ábrán való nagyításra is.
eszkoznagy
A fiatalok egy hónapja eszközükkel első helyezést értek el a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján (TUDOK), a múlt héten pedig a 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen lettek első díjasok. A versenyek komolyságát mutatja, hogy ezekért pluszpontok járnak az egyetemre való felvételi eljárás során, illetve a projekt szeptemberben képviselheti Magyarországot az Európai Fiatal Tudósok Versenyén Észtországban.
Felkészítőjük, mentoruk Lang Ágota tanárnő.
gerincvizsgalo

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Tervez nyaralást?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
este1
loading