Minden ami Sopron

2022. 10. 01. szombat

Malvin

SOPRON
Borult

Civil zóna

Fuss Sopron! – A bemutatkozás

Cikksorozatunkban a Fuss Sopron csoport vezetője ad tippeket a helyes futáshoz.

Sokan szeretnének fitt alakot maguknak, jó közérzetet, jobb munkabírást, és mindenféle előnyt, ami a sportos életmódhoz társul. Sok esetben a pénztárca a gátja, van, aki az időhiányt okolja, de akad olyan is, aki egyszerűen nem tudja, hol kezdjen hozzá a mozgáshoz. Most induló cikksorozatunkkal szeretnénk segíteni mindenkinek, és olyan mozgásformát mutatunk be, ami az előbb felsorolt kritériumoknak mind megfelel: a futást. Ebben Babos Viktória segít nekünk, aki az immáron 2 éves Fuss Sopron! csoport alapítója.

DSC_0095

Babos Viktória

“Tíz esztendővel ezelőtt, még iskolai tanulmányaim alatt kezdtem el futni, mert ez a sport tűnt a legkézenfekvőbbnek” – kezdi saját történetét Viki. “Célom csupán a nap végi levezetés, kikapcsolódás volt.  Nem volt se pulzusmérő órám, se komolyabb futócipőm, nem számítottak se a percek, se a kilométerek. A jó érzés határain belül futottam.”

“Első versenyemet az iskolához kötném, dobogós helyezést elérve megéreztem a siker ízét, így kacérkodtam  a hosszabb távokkal. Évekkel később, 2012-ben  eljutottam a félmaratonig amit Keszthelyen tudhattam  magaménak. Ezt a távot többször teljesítettem különböző versenyeken. Egy év múlva, 2013 tavaszán  lefutottam az első maratonomat, a Vienna City Marathont.”

“Miután beértem a célba, már a következő verseny járt a fejemben, azonban a felkészülés alatt testi tünetek figyelmeztettek a mértékletességre. Az edzéseimet változatlanul folytattam, de a rosszullétek nem akartak csökkenni, több kardiológiai vizsgálat után kiderült hogy van egy velem született szívrendellenességem. Egyértelműen fel kellett hagynom a triatlonos és ironman álmaimmal. Hosszú vívódás és bele nem nyugvás után kénytelen voltam kompromisszumot kötni magammal: ha futni szeretnék tovább és meg akarom tartani ezt az életstílust, csak is feltételekhez kötve, gyógyszerekkel, kontrollokkal, más edzéstervvel tehettem.”

DSC_0131

Fuss Sopron!

“2013. június 23-án létrehoztam a Facebookon egy futóközösséget Sopronban, ez lett a „ Fuss Sopron!”. Mivel Sopronnak még nem volt futócsoportja, és a versenyeim felkészülése során rengeteg futóval találkoztam, úgy gondoltam, ha én nem érvényesülhetek  úgy a pályán ahogy szeretnék, akkor  mások kapják meg ezt a lehetőséget tőlem. Egy év után  annyira kiforrta magát a csoport, hogy a többi futó támogatásával eljutottam  a BSI (Budapest Sport Iroda) Futónagykövet pályázatáig. A jelentkezésem alapján a feltételeknek megfeleltem,  így 2014. május 21-el hivatalosan is elismert futócsoporttá váltunk az országban. Ebből kifolyólag elértem a “Győr- Moson- Sopron megye BSI Futónagykövet” címet.”

fussopron

“A csapatunk hasonlít egy nagy családra, ahol mindenki egyenlő, mégis különböző célokkal jelentkeznek a csoportba. Van köztünk amatőr futó, tapasztaltabb futó, aki évek óta fut, de vannak olyanok, akik az ironman versenyen feszegetik a határukat. Büszke vagyok rájuk, mert a céloktól függetlenül tanácsokat adnak egymásnak, vigyáznak egymásra. A közös futások leginkább hétvégére esnek, mivel a csoportban sok a családdal rendelkező. Tartunk rendszeresen közös futásokat, ezeket egy héttel előre szoktam jelezni. Az utóbbi hónapokban nagy igény lett a kimondott amatőr futásokra, ahol a „Hogyan kezdjünk el futni helyesen?”  kérdés a leggyakoribb. Itt a legalapvetőbb dolgokat tanulják meg a futók: helyes táplálkozás, megfelelő öltözet, helyes futóstílus és légzés, bemelegítés, nyújtás. Az amatőröknél a futás-séta módszert alkalmazom. A tapasztaltabb futók akár egymás között is megbeszélik a közös futások időpontját, és a kedvüknek megfelelő távot lefutják. Ők már az alap dolgokon túl vannak, akár dombfutással, sprintekkel is meg lehet bolondítani az edzést, hiszen már megállás nélkül teljesítik a tervezett távot.”

DSC_0126

A legutóbbi közös futásra szép számban érkeztek a csoport tagjai

 

A Fuss Sopron! cikksorozat következő részeiben lépésről-lépésre mutatjuk be, hogy érdemes nekilátni a futásoknak, hogy biztosan eredményes legyen, és megelőzzük a sérüléseket, ráadásul pozitív élményekkel is gazdagodjunk!

 

MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Ön szokott heti rendszerességgel futni?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading