Minden ami Sopron

2019. 01. 21. hétfő

Ágnes

SOPRON
Borult
EURO
0

Tudomány

Fiatal bútortervezők és faépítészek sikerei

Nemzetközi és hazai színtéren is bemutatkoztak a tehetséges fiatalok.

faipari1

Nemzetközi és hazai szakvásárokon is bemutatkoztak fiatal bútortervezők és faépítészek terveikkel és prototípusaikkal, amelyek két innovációs táborban fejlesztettek ki az idei év során a Soproni Egyetem Ligneumban Látogatóközpontjában.

A projektpartnerek, a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (vezető partner), a Holzcluster Steiermark, az FH Burgenland, és az Institut für Innovations- und Trendforschung májusban és szeptemberben tartottak a hallgatók számára innovációs táborokat, amelyeknek öt országból több mint száz résztvevője volt.

2018. májusi táborban a nyertes a PLYO fantázianevet viselő, otthoni használatra szánt multifunkciós fitneszbútor lett, amelyet a Soproni Egyetem két hallgatója alkotott. Ez a prototípus további három ötlettel, egy összecsukható, könnyen hordozható piknikszékkel, egy multifunkciós okosasztallal és kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorokkal Európa egyik legnagyobb faipari vásárán, a klagenfurti Holz & Bau Messe-n, majd a soproni innoLignum Faipari Kiállítás és Vásáron, végül a budapesti Otthon Design kiállításon is bemutatkoztak.

faipari3

A szeptemberi innováció táborban a Soproni Egyetem, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói vettek részt. A projektpartnerekből és egyetemi tanárokból álló zsűri végül egy konténerszerű házat díjazott, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90 fokon kihajtható. Ezt a tervet a Soproni Egyetem négy hallgatói készítették.
Díjat kapott a Convivium fantázianevet viselő hídszerű pihenőház, amelyet a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára, az osztrák-magyar határsáv egyik frekventált helyszínére terveztek játékos és innovatív elemekkel, valamint a The Steg nevű, horgászok számára tervezett fedett, tárolóhellyel és sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel rendelkező stég. Mindkét tervet a Soproni Egyetem és Mödling Höhere Technische Lehranstalt hallgatói közös csapatokban készítették. Különdíjat kapott egy tízemeletes házak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer, amely az Over the top nevet kapta.

Az októberi budapesti Otthon Design kiállításon ezeket a faépítészeti látványterveket is kiállították. Mind a bútoripari prototípusokat, mind a faépítészeti látványterveket nagy érdeklődés övezte a kiállításon, szakmai, lakossági, valamint üzleti oldalról is elismerően nyilatkoztak a látogatók.

A táborokat az úgynevezett INTERREG V-A, Ausztria és Magyarország közötti határon átnyúló program keretében valósították meg. A program a határtérség fa- és bútoripari kis- és közepes vállalkozóinak hálózati és innovációs együttműködését hivatott elősegíteni, célja pedig, hogy feltárja az együttműködési lehetőségeket, fejlessze a termékeket és az értékesítési rendszert, valamint innovativitásra ösztönző környezetet alakítson ki.

A programban egyebek mellett tanulmányutakat szerveztek Stájerországba, Milánóba, Felső-Ausztriába, ahol húsznál is több vállalkozást tekintettek meg a résztvevők.

faipari2

Bútortervező verseny nyertesei:

Az első díjat Csicsics Gergő és Varga Noémi (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói) PLYO fantázianevű otthoni használatra szánt multifunkcionális fitneszbútora nyerte.

A további díjazott tervek és a csapattagok:

Bond – kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorok
Csicsics Gergő, Pető Borbála, Surányi Vanessza (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)
TOZEK outdoor furniture – természetes formák által ihletett kültéri bútorok
Farkas Ete Domonkos, Peredi Dorottya, Szabó-Thomka Sámuel (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)
Silhouette – iskolásoknak, tinédzsereknek szánt kültéri ülőbútor
Németh Dóra (Soproni Egyetem SKK ITF), Kránitz Anna (TU Wien)
Cloud – összecsukható, könnyen hordozható piknikszék
Kéri Dávid, Horák Debóra, Csák Vince (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)
Mosaic furniture – multifunkciós okos asztal, telefontöltővel, hangulatvilágítással
Rankl Dániel, László Dalma, Sütheő Áron (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)

Faépítészeti verseny nyertesei:

Premium Home – konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható – Kovács Dóra, Máj Szabolcs, Szendi Dorina, Zayzon Priszcilla (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)
Convivium – a Páneurópai Piknik helyszínére, a 30. évfordulóra, a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház, játékos és informatív elemekkel – Bauer Katharina, Holzer Anna (HTL Mödling hallgatói), Kurkó Andrea (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója)
The Steg – horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel – Vass Orsolya (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója), Flockert Simon, Büchler Moritz (HTL Mödling hallgatói)

Különdíj:

Over the top – 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer – Reichsiegl Nicole (HTL Mödling tanulója), Goda György, Baranyai Kitti, Endresz Noémi (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Boldog Új Évet kívánunk minden kedves Olvasónknak! Ön tett újévi fogadalmat szilveszterkor?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
ÉLETKÉPEK
varoshaza
loading