Minden ami Sopron

2020. 11. 24. kedd

Emma

SOPRON
Borult

Tudomány

Fiatal bútortervezők és faépítészek sikerei

Nemzetközi és hazai színtéren is bemutatkoztak a tehetséges fiatalok.

faipari1

Nemzetközi és hazai szakvásárokon is bemutatkoztak fiatal bútortervezők és faépítészek terveikkel és prototípusaikkal, amelyek két innovációs táborban fejlesztettek ki az idei év során a Soproni Egyetem Ligneumban Látogatóközpontjában.

A projektpartnerek, a Pannon Fa- és Bútoripari Akkreditált Innovációs Klaszter (vezető partner), a Holzcluster Steiermark, az FH Burgenland, és az Institut für Innovations- und Trendforschung májusban és szeptemberben tartottak a hallgatók számára innovációs táborokat, amelyeknek öt országból több mint száz résztvevője volt.

2018. májusi táborban a nyertes a PLYO fantázianevet viselő, otthoni használatra szánt multifunkciós fitneszbútor lett, amelyet a Soproni Egyetem két hallgatója alkotott. Ez a prototípus további három ötlettel, egy összecsukható, könnyen hordozható piknikszékkel, egy multifunkciós okosasztallal és kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorokkal Európa egyik legnagyobb faipari vásárán, a klagenfurti Holz & Bau Messe-n, majd a soproni innoLignum Faipari Kiállítás és Vásáron, végül a budapesti Otthon Design kiállításon is bemutatkoztak.

faipari3

A szeptemberi innováció táborban a Soproni Egyetem, a Mödling Höhere Technische Lehranstalt és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói vettek részt. A projektpartnerekből és egyetemi tanárokból álló zsűri végül egy konténerszerű házat díjazott, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90 fokon kihajtható. Ezt a tervet a Soproni Egyetem négy hallgatói készítették.
Díjat kapott a Convivium fantázianevet viselő hídszerű pihenőház, amelyet a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójára, az osztrák-magyar határsáv egyik frekventált helyszínére terveztek játékos és innovatív elemekkel, valamint a The Steg nevű, horgászok számára tervezett fedett, tárolóhellyel és sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel rendelkező stég. Mindkét tervet a Soproni Egyetem és Mödling Höhere Technische Lehranstalt hallgatói közös csapatokban készítették. Különdíjat kapott egy tízemeletes házak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer, amely az Over the top nevet kapta.

Az októberi budapesti Otthon Design kiállításon ezeket a faépítészeti látványterveket is kiállították. Mind a bútoripari prototípusokat, mind a faépítészeti látványterveket nagy érdeklődés övezte a kiállításon, szakmai, lakossági, valamint üzleti oldalról is elismerően nyilatkoztak a látogatók.

A táborokat az úgynevezett INTERREG V-A, Ausztria és Magyarország közötti határon átnyúló program keretében valósították meg. A program a határtérség fa- és bútoripari kis- és közepes vállalkozóinak hálózati és innovációs együttműködését hivatott elősegíteni, célja pedig, hogy feltárja az együttműködési lehetőségeket, fejlessze a termékeket és az értékesítési rendszert, valamint innovativitásra ösztönző környezetet alakítson ki.

A programban egyebek mellett tanulmányutakat szerveztek Stájerországba, Milánóba, Felső-Ausztriába, ahol húsznál is több vállalkozást tekintettek meg a résztvevők.

faipari2

Bútortervező verseny nyertesei:

Az első díjat Csicsics Gergő és Varga Noémi (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói) PLYO fantázianevű otthoni használatra szánt multifunkcionális fitneszbútora nyerte.

A további díjazott tervek és a csapattagok:

Bond – kötözött csomópontokkal készült moduláris gyermekbútorok
Csicsics Gergő, Pető Borbála, Surányi Vanessza (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)
TOZEK outdoor furniture – természetes formák által ihletett kültéri bútorok
Farkas Ete Domonkos, Peredi Dorottya, Szabó-Thomka Sámuel (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)
Silhouette – iskolásoknak, tinédzsereknek szánt kültéri ülőbútor
Németh Dóra (Soproni Egyetem SKK ITF), Kránitz Anna (TU Wien)
Cloud – összecsukható, könnyen hordozható piknikszék
Kéri Dávid, Horák Debóra, Csák Vince (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)
Mosaic furniture – multifunkciós okos asztal, telefontöltővel, hangulatvilágítással
Rankl Dániel, László Dalma, Sütheő Áron (Soproni Egyetem Simonyi Károly Karának hallgatói)

Faépítészeti verseny nyertesei:

Premium Home – konténerszerű ház, amely a mozdonyfordító forgózsámoly szerkezete alapján 90°-on kihajtható – Kovács Dóra, Máj Szabolcs, Szendi Dorina, Zayzon Priszcilla (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)
Convivium – a Páneurópai Piknik helyszínére, a 30. évfordulóra, a határvonalra tervezett, hídszerű pihenőház, játékos és informatív elemekkel – Bauer Katharina, Holzer Anna (HTL Mödling hallgatói), Kurkó Andrea (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója)
The Steg – horgászok számára tervezett fedett stég, tárolóhellyel, sátorszerűen elfüggönyözhető pihenőhellyel – Vass Orsolya (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatója), Flockert Simon, Büchler Moritz (HTL Mödling hallgatói)

Különdíj:

Over the top – 10 emeletes panelházak tetejére szánt, a konténerlakások inspirálta faszerkezetes moduláris lakásrendszer – Reichsiegl Nicole (HTL Mödling tanulója), Goda György, Baranyai Kitti, Endresz Noémi (Soproni Egyetem SKK AMI hallgatói)MIT SZÓLSZ HOZZÁ?

Elutazott valahova pihenni a nyáron?

Szavazás állása

Várjon ... Várjon ...
loading